МС ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на тока и газа

Срещата с превозвачите била записана без знанието на премиера
31
МС ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на тока и газа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения.

Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт, съобщиха от правителствената пресслужба.

Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора.

Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати.

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на  електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: акцизправитлство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
toz katun e prepil vnosni potentni tabletki.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а като освободят от акциз тока и газа, ЕС ще ни компенсира ли намаляването на приходите в държавата, или това пак ще е за сметка на обикновения потребител ?!
24
0
 
5
 
! Отговори
456 преди 1 година
Това не е министерски съвет, това е наркокомуна.
23
0
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Доколкото си спомням, тия пишман управленци ни ги стовариха на главите със високи децибели на фанфарите. И едно от големите обещания бе за прозрачност на всички разговори и решения? Какво, по-точно ги принуди сега да се отмятат от това? Чакаме обяснения, или опровержения.
22
7
 
3
 
! Отговори
какво каза преди 1 година
Не разбрахте ли че нарочно са търсели конфликт и записът не е бил регламентиран. Никой не може да бъде записан, без негово знание. Основен закон. А всичко е било планирано, за да си изпусне Кирил нервите. Показалиса враждебност към Премиера и са нарушили човешки права. За да го злепоставят. Но...да...той добре се справи. Ученото си е учено.
21
7
 
1
 
! Отговори
ами преди 1 година
Ами не им спират, защото само нас ни смятат за колония. Те Рашъните и другите страни не нападат. Само Украйна, защото я смятат за тяхна. Така и с нас. Като не могат да ни обяват война, то с газа ни шантажират. Русофилите защо не помогнат, да имаме газ?
20
0
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
ама какво стана, нали Говорехте в Един Глас с ЕС?!
19
3
 
11
 
! Отговори
Геврека преди 1 година
Кирчо г9 записаха как се пени, пък сега се оплакват, че не знаели, че ги записват. Това ли е прозрачност? Едно пред камерите се говори, друго зад тях. Куцо магаре, на луканки ще станеш
18
1
 
12
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 1 година
Помощ! Някой пак ми с . а в гащите!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете и здравния кръвен данък.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКо махат данък тогава и бизнеса потписва че ще свали цените и няма да ги дига.
15
1
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Толкова не сме били зависими от СССР едно време. Освен това на Чехия, Словакия и Унгария им разрешават да купуват руски нефт, на нас не?! А нашите марионетки правят всичко, което им наредят.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МС ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на тока и газа. И това нема да получите от ЕС.На него му требет пари и пак пари за да ги разпределя.
13
0
 
16
 
! Отговори
унг евродепутат шале преди 1 година
едни продали се на САЩ, измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България, а премиерът на тази страна може да се окаже и гражданин на Канада, същата тази Канада за която вече на всички е ясно, че имат военни офицери в Украйна
12
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ами ракията и виното и тютуна :)))
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоя ЕС нищо не зависи от България, ние не може да взимаме решения за самите нас !! Еегати комунизма е тоя ЕС !
10
2
 
20
 
! Отговори
перко преди 1 година
В социални мрежи се разпространяат записи как е минала сещатаи сга от мистерстото се опитват да замажат гафа на Киро ***! Този ще остане в историята за най мразеният премиер за 5 месеца. Киро кой те излъга, че ставаш за премиер??? ?
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този иван от ихтимана на нищо не е доволен небето да му падне в краката пак ще се оплаква от нещо като некоя невеста за това е само мрънка и се оплаква,никои не знае какво иска и самият тои още не го е измислил и не знае къде се намира.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простоткиро да иде и да оближе *** на Орси фон Ла ..но. Той не е гнуслив. Може пък Орси а се съгласи, ама едва ли!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ли не можем сами да си определяме, а трябва да искаме позволение от евроджендърския съюз?