Радев: Българската войска оцеляваше, въпреки експериментите

Боеспособната войска е най-здравата опора на държавността, каза президентът
Обновена: 6 май 2022 17:26 | 6 май 2022 17:25, Анисия Иванова
90
Радев: Българската войска оцеляваше, въпреки експериментите
Снимка: Президентството

Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост.

Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново, където участва във военния ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй, след което произнесе слово пред събралите се на площад „Майка България“ офицери, курсанти, сержанти, войници, гвардейци, жители и гости на Велико Търново. Сред присъстващите на военния ритуал бяха Великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново Даниел Панов и началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България, заяви президентът. По думите му Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме доскоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, посочи държавният глава. Той подчерта необходимостта от  укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Държавният глава се обърна към офицерите, курсантите и войниците, като им пожела Свети Георги Победоносец да ги закриля и изрази убеденост, че те винаги ще побеждават в тежките изпитания, които им предстоят.

"Вашият път е пътят на поколения бранители на Отечеството. Носите ли сте на славни войнски традиции. Към вас българският народ гледа с очаквания и надежди. Предстоят ви нелеки изпитания, които често ще ви довеждат до предела на човешките възможности. Убеден съм, че вие ще побеждавате, защото във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България край Онгъла и Върбишкия проход, Ахелой и Клокотница, на героите, които безстрашно влизаха по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световни войни", каза Радев.

Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие. „Нека този празник продължи да споява народ и армия, защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна“, заяви държавният глава Румен Радев.

В рамките на посещението си във Велико Търново президентът разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет „Васил Левски“, която бе представена в парк „Майка България“ в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
7
 
! Отговори
коментар в три думи преди 1 година
Румен Сертификатов Радев.
49
1
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Армията по соца беше превърната в слугинаж и връзкарство. Но така е по целия свят.В САЩ не в по различно. Имай баща генерал, много врати се отварят сами. След 10ти демократите побързаха да я разформироват. Нарезаха всичко. Закриха поделенията. Подучиха ги за да не им спретнат военен преврат и да могат да съсипят всичко да изкрадат и продадат. И така
48
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Господин Президент нали ,ако имаше свястни военни а не и,б,р,и,к,ч,и,и нямаше да позволят на шепа разгащени политици да правят експерименти ! Тая прослойка от 1945 год до сега ( 77) год само яде и пълни тоалетната ! И взима заплати и тлъсти пенсии !
47
5
 
4
 
! Отговори
До послушкото преди 1 година
Ти какво искаш, да ти слуша бай дъна ли? По- добре с Кремъл, отколкото с тия главорези, затриха толкова държави и продължава простия народ да ги възвеличава. Дойде им края, а вие какво ще правите от сега нататък, послушковци?! Е, вашите кумири като ви теглят чертата, ще се осетите.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
pod krevatia i v garderova e sigurno, rradev taka pravi.
45
3
 
15
 
! Отговори
Самальотчик преди 1 година
Еми то само експерименти, точене на фонд заплати за плющенето на любовницата, нищоправене по цял ден, боб, коремни и падни-стани на новобранците.
44
7
 
13
 
! Отговори
послушкото на Кремъл преди 1 година
Щом министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин , който бе на посещение в България миналия месец не пожела да се срещне с нашия пишман "главнокомндващ" , красноречиво говори на кой е мюре и говорител другаря РадеФ !!!
43
5
 
2
 
! Отговори
ПризнаниятаНа Гиркин преди 1 година
Гледайте бе тавриши руски имперски човек, обаче говори истината за Донбас.и спец операцията.
42
4
 
10
 
! Отговори
Кирчо Джон Три Волта преди 1 година
"Това, което заварихме е МВР сектор 2/3 ТЕЛК, инвалиди, отбраната повечето са пенсионери, здравеопазването огромни дупки." В този момент женски глас го обвинява, че разводнява темата. Хахаха Да се смееш ли, да плачеш ли? Радев, ти си виновен, че натресе на България този психично нестабилен премиер. КИРИЛ ПЕТКОВ МРАЗИ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българска войска имаше когато имаше наборници. Ние наборниците бяхме денонощно в казармата и пазехме и строихме нашата държава. Сега сме разграден двор без патриотизъм и национално достойнство. Само парите са основния фактор.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експериментите на българската армия поне ще оцелее без храна тренира ли са 30 години Радев не е имало недоимък а крадливи политици предатели приятели на кремъл не ни е била нужна армия как ще си нападнат колонията 90 % зависимост от руския газ и нефт
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитираното лице е част от тази армия цял живот и неин главнокомандващ над 6г и още 4. Остави 30+г, последните 6 обаче?
38
3
 
7
 
! Отговори
абе преди 1 година
фигурант , кажи нещо за непобедимата червена армия .
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
42 какви глупости пишеш всичко идва от рашистите те имат интереси тук вие сте тяхното оръжие да пишете тяхната пропаганда
36
5
 
4
 
! Отговори
браво преди 1 година
Народа е разидинен, Америка може да запали огъня и тук както в Сирия. Признавам ги янките, шапка им свалям , знаят как да правят майдани и да завладяват па.па.гали. като нас. Кой владее света? Ако не бяхме папага.ли щеше да имаме държава. Наздраве за територията ни разбирачи на копейки и центове.
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука гъмжеше от руснаци по черноморието лятото спрях да ходя заради тях немога да понасям нахалните руснаци окупираха ни морето безобразно стройтелство съсипа черноморието за да има имоти за руснаците на купуват ББ продаде Камчия на Москва и сме били под Натовско робство *** от Възраждане пишат това за което взимат рубли
34
3
 
6
 
! Отговори
Българската войска преди 1 година
в момента се събира на средно голям футболен стадион барабар с цялата бойна техника - под НАТО-вски ботуш нищо не вирее
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУМЕН РАДЕВ СЪСИПА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ КАКТО КИРИЛ ПЕТКОВ СЪСИПВА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незбавно да бъде отстранен този човек на Путин.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейките започнаха да редят примитивната пропаганда