Василев: Бюджетът е "разхитителен", инфлацията е сериозна

Изходът е икономически растеж, но той не пада от небето
69
Василев: Бюджетът е "разхитителен", инфлацията е сериозна
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на България в момента е "изключително разхитителен" и е най-големият в историята ни, заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. В същото време, по думите му, инфлацията у нас е сериозна и всеки от нас я усеща.

"Ролята на държавата не трябва да бъде на комунистическа държава майка-хранилница, която да замразява цени, да има все повече държавни предприятия и да се меси в работата на пазара и пазарната икономика”, категоричен беше той. Според него най-добрият начин да се преборим с инфлацията е да се осигури висок икономически растеж.

„Той не пада от небето. Става с реформи, които няма. Става с мощно стимулиране на инвестициите, каквито няма. На износа, на туризма”, обясни Николай Василев и подчерта, че е против отпадането на акциза за електроенергията и природния газ. Според него е по-добре проблемът с високите цени да бъде решен чрез увеличаване на доходите, за да могат хората да си плащат сметките.

Още по темата
Василев нарече „перверзна мярка” решението на правителството да наложи мораториум върху цените на тока за битовите потребители, тя субсидирала много повече богатите хора и много по-малко социално слабите.

На въпроса „Адекватни ли са действията на българското правителство за овладяването на енергийната криза?”, Василев отговори „Частично”. По думите му въпреки, че всички са знаели, че след избухването на войната в Украйна, Русия може да спре газа, България се е оказала страната с най-празно хранилище. Според бившия министър на икономиката западните държави смятат България за страната с най-слаба и променлива позиция.

По повод опасенията на опозицията у нас, че в търговията с газ ще се появят посредници, бившият вицепремиер заяви, че ситуацията, в която се намираме, е комбинация между недостатъчно ефективно управление и вероятни користни интереси.

Възможно е България да не влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., заяви Василев, но уточни, че датата все още е постижима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 2 години
Престани да ревеш бе, плакалник! Голяма мъка те е налегнала, че ти биха шута за премиерското място. Всякаш ти щеше да оправиш "работата"!?
49
1
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Сънародници, разбирам те. Учих, преквалифицирах се, собствен бизнес пробвах и на края не изтърпях и съм в чужбина. Но и тук положението последните 3 години не е розово. 2 години затвор, маски и сертификати и сега само с войната се оправдават и лъжат нагло, хората обедняха и цените също растат, макар и не както в България. Слава Севрюкова го е казала да се връщаме в България. ЕС се разпада. Никаква еврозона. "Лев" е код за сила, който са ни завещали. Бог да ни пази! Българите оцеляваме с дух.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой да покаже фактическата истина ... бедни разорени ама другарите харчат на корем щот са друга държава Кироландия нашите хора в благоденствие а другите да плащат данъци и пълнят буркани че ей сега ще дойде зимата и глад
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев смята,че постната пица ние много,можем и без пица.
46
0
 
7
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Добре де Василев ти нали беше на власт. Какви реформи направи съществени ?Как успя да ускориш икономическия растеж?Какви чужди инвестиции докара? По твое време основните чужди инвеститори в България бяха собственици на шивашки фирми, които експлоатираха българите като роби за 300 лева заплата. То хубаво да говориш, но дела трябват Василев, а не красиви думички. Слушаме ги тези красиви фрази 30 години и нищо.
45
3
 
6
 
! Отговори
една преди 2 години
Това дребно и збобно човече Л.Огнянов е противен гербераст. Мики Маус пак го изпуснаха отнякъде.
44
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ники Маус го изпратихме на политическото сметище и го затрупахме добре.Как успяхте да го откопаете?
43
1
 
7
 
! Отговори
Шута преди 2 години
Да се пазим от партии с гръмки имена и провалени политици с амбиции!
42
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този едно време оправи БДЖ,мда...
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според него най-добрият начин да се преборим с инфлацията е да се осигури висок икономически растеж"- тоя *** чел ли е макро-икономика
40
2
 
7
 
! Отговори
Ти преди 2 години
Напротив, пиша, вчера съм говорил с мое приятелско семейство, дали за всички или само на държавни служители, но факта си е факт, 300 евро отгоре. Независимо какво е международното положението те са длъжни да работят за добруването на България, все още нищо не са направили, не знаем къде отиваме. Ти за това си в чужбина, само, че в България нещата са по различни. Ако не знаеш сънародниците ти 50% са с доходи 300 пенсия и 600,7,800 заплата. А гладния не го интересуват руснаци и американци.
39
2
 
9
 
! Отговори
Верващ преди 2 години
Да дадем бюджета на този, който впрочем беше на косъм да стане премиер на ИТН. Ще ни оправи за 800дни вервайте ми! Слава Кокаини!
38
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 2 години
Противняк и гнусар....доказан некадърник от царската свита лакей....800дни да ти порят ....да не казва какво мма се сещай....
37
7
 
4
 
! Отговори
до 45 Ти преди 2 години
Никакъв "фил" не съм, просто съм емигрант от миналия век и ако в Белгия са вдигнали с 300 евро пенсиите бих научил много преди теб ! А такива измишльотини са дело само на герберуги целящи разединение и омраза към новите управляващи, на които късметът им не сполучи, завариха батак, ограбена държава и започна война за което те станаха виновни без вина за всичко което случва ! А ти ако бешеюза тях нямаше да напишеш тази измислица ! 300 евро повече, разбираш ли какво си написал ?
36
2
 
10
 
! Отговори
Илия преди 2 години
Е няма такъв наглец-крадец. ЕЕЕЕЕ, има,имааа.
35
2
 
8
 
! Отговори
Ти преди 2 години
Каква подметка на тиквата, пич. Никога не съм гласувал за герб, подкрепям ПП, никакъв манипулатор не съм и тези 300 евро са истина за социална държава, като Белгия. А дали в Русия са им спрели пенсиите ми е все тая. Мен ме интересува България и народа ни, но ти явно си от психофилите на САЩ същите като психофилите на Русия.
34
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Хайде появи се коментар 41"Ти" поредният манипулатор подметка на Тиквата, Белгия вдигнала с 300 евро пенсиите, тези тимуровци на банкянската прооста тиква еврото го нямат за нищо ? А с колко вдигат минималната заплата там и знаеш ли колко е била ? Аз пък казвам, че Путин намали пенсиите заради патакламата в Украйна с 2000 рубли и сега пенсионерите няма да вземат нищо !
33
1
 
16
 
! Отговори
Света се обърка преди 2 години
Абе, туй същото Ники ли беше дето ходеше по гарите да поправя обърканите надписи на английски по табелите ? И дето за цял мандат не направи нищо съзнателно ... докато другарчето му юпито Миленчо влагаше всеки откраднат лев във хотели по черноморието и дето назначи брат си за управител ..... мнооого умен е станал Никитуу напоследък. Все разни серЕозни АНАЛизи на икономическата обстановка в страната ....
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати и ггннусното джидже е този.Откакто стана ясно, че е човек на Слави, запопнаха да го канят по медиите да плюе по правителството. И доказва, че Слави е троянския кон в коалицията.
31
3
 
9
 
! Отговори
Ти преди 2 години
Комунистическа Белгия е вдигнала с по 300 евро пенсиите за да покрие инфлацията. Неолибералната, страдаща за Украйна, бедна и ръждясала кофа за *** България, ще направи ли нещо за българския народ или ще продължаваме да страдаме за Украйна и САЩ и да плащаме.