Наказанието за хакери скача на до 6 години затвор

За заразяване на компютър с вирус вече ще се лежи 7 г.
Обновена: 12 май 2022 10:34 | 12 май 2022 10:34, Камелия Цветанова
39
Наказанието за хакери скача на до 6 години затвор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не 2 години, а до 6 г. затвор вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика, софтуер. До 6 години затвор ще се полагат и за плагиатство, ако чуждият труд е публикуван в интернет. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от правителството.

С увеличение на наказанията тези престъпления стават тежки и разследващите по-лесно ще имат достъп до трафичните данни на разследваните за компютърни престъпления, става ясно от мотивите на проекта за промени в НК.

Досега всички тези престъпления са се наказвали със затвор до 5 години, което ги прави леки.

Увеличаването на наказанията за компютърни престъпления се налага и заради европейска директива, както и за
противодействие на зачестилите атаки срещу системи на държавата и частни компютри.

Ако през 2015 г. в България е имало само 57 сигнала от жертви на киберпрестъпления, от които са били разследвани 39, то през 2019 г. сигналите са били вече 2822. От тях разследвания са започнали по 2049, посочват в мотивите си вносителите на промените.

Ако с компютърни престъпления са засегнати държавни тайни, наказанието става 12 г.

За умишлено заразяване на компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода до 12 години и глоба до 20 хиляди лева.

За заразяване на компютър с вирус вече ще се лежи 7, а не 3 години.

От 5 на 6 години се вдига и наказанието за сексуална злоупотреба с малолетни онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
16
 
! Отговори
Очевидно дърт преди 1 година
"пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика, софтуер" - е пък не е зле. Пенсията ми е 400 лева. Честно ли ме плашите със затвор?!
7
0
 
20
 
! Отговори
Елемаг преди 1 година
Значи тия ,дтео сринаха пощите никога няма да хванат и един.Виж някой с 1-2 гигабайта музика на домашно йооо брате,вършим дейност.Някаква разлика с ГРОБ?!НИКАКВА!!!Значи фермер под име Х дава на механизатор Y да занесе флашка с отчета в Земеделското в кадастъра.Фермера разбира от вирус,колкото механизатора от балет.Лаптопа му пълен с Вируси от Pornhub пренесени на флашката.Тая флашка заразява целия кадастър на въпросния областен град и какво,ще лежат по 7 години ли?Сега фермерите IT-та ли ше са
6
0
 
17
 
! Отговори
София преди 1 година
Щом това е най-важното, а не инфлацията, постоянно растящите цени и замразените заплати, добре. Поне вече на хората им е ясно, че се занимавате с всичко друго, но не и с най-належащите и най-наболяли последните месеци проблеми, които директно влияят негативно на сънародниците ни.
5
1
 
8
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
В държваната клоака няма един който да може да докаже едно от тези престъпления! Хайде успех! СМЕШНИЦИ!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво стана с Кристиян Бойков, който пусна данните на цяла България от НАП в интернет? Такива като него на запад ще им дадат 5 години затвори и забрана да ползва компютър, а той в момента си ползва свободно копютър и пише в интернет, изявявайки се отново като "експерт"!
3
1
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Отставка гриндьри оправихте мизерията на хората която доведохте и стигнахте до - компютрите
2
0
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Очакваме това, което приказвате да го осъществите за хакера-закачка на Български пощи. С ефективна присъда, изпълнение и с информация до гражданите. А, "вицето" на "ефективното" управление да си ходи и чиновническата люпилня да се закрие.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво наказанията са ясни, дайте да видим статистиката за разкрити случаи по всяка една от тези точки до момента и аджеба, колко ефективно се работи. Дет се вика, тия хора дето им се плаща, изкарват ли си заплатите.