Кирил Петков: В момента сме в безпрецедентна криза

Чакаме добри новини за азерския газ
13 май 2022 10:43, Нели Христова
143

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Това заяви премиерът Кирил Петков на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС. Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ, също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков.

Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака, а преди това разговарях с различни хора. Те вместо да се оплакват, казаха: "Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.

Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.

Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.

Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков.

Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, руския свят е рак, който поглъща руското общество както казва Матеуш, скоро ще погълне всичко руско, Путин ще падне и отнов ще си точим евтино и газ и нефт от тези територии и кризата ще свърши.
17
9
 
5
 
! Отговори
Айде айде преди 1 година
Той пък Тoлупа понеже говореше книжовен български.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има изявление на Белия дом на сайта за посещениеото в Америка. Няколко изречения, как САЩ подкрепят България и толкова. Никакви договори, никава газ. Най-вероятно са говорили за Македония.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Днеса, що вместо да пишете какво е казал, не пускате клипчета с изказванията му? По-весело ще е!
14
9
 
6
 
! Отговори
Откровен е Кирил преди 1 година
Ако ни управляваше ГЕРБ щеше да лъже, че всичко е цветя и рози и агенциите ни дават най-висок рейтинг.
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестувайте още днес Гешев, Борисов, Доган, Пеевски и Цацаров. Ще видите какъв оздравителен ефект ще има. Ще се намери изведнъж подслон за всички украинци
12
21
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Кирил и Асен ме спечелиха с позитивната си енергия която излъчват. Как мога да работя в тяхната партия за местните избори?
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не казва за визитата си до хАМЕРИКА .Ще пускаме ли С Македония , нема ли , колко пари ще плащаме предварително за още самолети ..., колко ще ни струва газта от сащ като крайни потребители , а не само там !Минзухарка Петкова от Бойковата чета , до ден днешен още не казва КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ РУСКАТА ГАЗ ДОКАРАНА С АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ !
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас..."3 въртолета минаха на 300 метра в дясно от него, а на 50 метра в ляво, 3 руски войника изнасилваха 2 деца.Кире, вкарй малко повече драма )))
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
буркина фасо ни изпревари по стандарт
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Кирил.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На герп-дпс-рома още дъълги години ще сърбаме попарите!
6
6
 
2
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Тази дебелата какво прави до премиера ми???
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т. е. Банана -Мама !Африканска ни стана държавата !
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпрецедентната криза е, че си имаме Кирчо Харварда за премиер... По-бързо ще успее да фалира държавата и от обикновените ни комунисти!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ли? Това откъде го казваш? От Украйна? От ФАЩ? Понеже тук не се задържаш!
2
20
 
9
 
! Отговори
12 преди 1 година
Още поне 5 години трябват, за да се оправим след кризите на ГЕРБ
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали ходи в нигерия и ще рупаме банани, а помощника ти асен се оказа спец в дотациите