Москва не е отказала да доставя ядрено гориво по договорите си

Според проф. Янев има много други проблеми в ядрената област
Обновена: 14 май 2022 07:47 | 13 май 2022 22:22, Йоана Цонева
12
Москва не е отказала да доставя ядрено гориво по договорите си
Снимка: БГНЕС

Преди 2 дни евродепутатът Елена Йончева отправи въпроси към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси за това каква би била опасността за Европейския съюз в случай, че доставките на ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва.Коментар по темата за NOVA направи проф. Янко Янев, който е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Той е работил в Международната агенция за атомна енергия повече от 15 години.

По думите му, "въпросът с ядреното гориво е подобен на нещата, които изпитваме с газа, нефта и т.н. но има и съществени различия. Държавите, които използват руска ядрена технология – ние, Унгария, Словакия, Финландия, Чехия имат специфични свои договори за доставка на ядрено гориво и поне до ден днешен не съм чул, че Русия отказва да доставя ядрено гориво по договорите, които има”.

Според проф. Янев има много други проблеми в ядрената област. „Това да пренастроим нашите рафинерии за използване на нефт от други места е сложен процес, който изисква редица изследвания, изчисления и експерименти какво поведение ще има това гориво от друг доставчик. Не казвам, че това ще бъде лесно, но е постижимо”, обясни проф. Янко Янев.

„Изследваме този процес с оглед да създадем известна диверсификация в доставчика, но това не е никак просто”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в кво ще се плаща?В рубли по Путиновия курс?
9
0
 
2
 
! Отговори
Тони от Монтана™ преди 1 година
СССР е зареждала уранови руди от Бухово, България. България има ОГРОМНИ залежи от уранови руди из целия югозапад.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9, проваля се с трясък. Не само арабите, но и почти цяла Азия - Китай, Индия, Иран, Пакистан, Афганистан. РФ стартира нов проект на газопровод за Индия, Бангладеш, Пакистан.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сценария на запада се проваля, арабите ще играят с китай и русия
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия заплаши РФ с влизане в отан, а днес Русия й дръпна шалтера поради забавено и несъответстващо плащане на електрическия ток. В резултат - Финландия ще поиска да влезе в отан на тъмно и на студено.
5
12
 
7
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Москва се превърна в несигурен партньор, изобщо не бива да се разчита на него и трябва да се търсят нови варианти за
4
7
 
15
 
! Отговори
Уж преди 1 година
Те могат да работят и с гориво на Уестингхаус, причинителите на най-голямата екологична катастрофа- Фукушима. Въпрос на време е да нацапат пейзажа и тук. Нали първо Киро ще договори супер ниската цена и после евтиното ще ни излезе скъпо по един или друг начин
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрат ли и атомните централи токът ще стане двойно по-скъп. Тогава ще последва следващата гавра от "демократичния режим", ще има режим, но доброволен, понеже токът ще е "златен".
2
6
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Въпрос на време е и урана-ядреното гориво да мине за рубли ... .
1
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си хас и да откаже. На руснаците им е ясно, че накрая ще се наложи автомати да ядат. Щото само това ще могат да произвеждат.