Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна

МиГ-29 могат да се летят още най-много година
15 май 2022 22:15, Нели Христова
221
Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Държавният глава се срещна с представители на българската общност. В отговор на въпроси на наши сънародници за критиките му към кабинета, Радев заяви, че не е свалил доверието си от министрите, но в политиката на  управляващите не трябва да има "сиви зони".

„И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството. Не. Не съм излязъл, както през февруари 2020 година излязох и снех доверие от предишното правителство. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи – то да следва своите обещания. И изключително важно – политиката, която води спрямо българските граждани да бъде прозрачна, да бъде отчетна, да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнения. И да бъде отговорна. Така че - аз от този тип говорене, отношение и действия като президент няма да се откажа”.

"Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства", посочи още президентът. Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна, съобщава DarikNews.

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Требват ни 303 броя МИГ -31 , и ще управляваме Юръп.
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
103 пии си хапчетата параноята те гони
76
6
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
България отдавна не е държава,а територия,която се управлява от американски вицегубернатор.Самолети не й трябват на такава колония.Честито,предатели гггнусни.
75
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Купувам 50 парчета МиГ-35 за 500 милиона :)))
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето май ще в безпилотните самолети
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ще оправи нещата и самолети ще намери но Радев вече ужасно дразни с неговите изказвания всички сме наясно че армията ни е била последна грижа явно Шкембе войвода патриотично си е прибирал кинтите в джоба
72
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
5 милиарда за 5 парчета Фъ-16 ужас
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навреме се спасихме от Байко Барисав, че с тази вайна нямаше да е лесно да се спасим. Щеше всеки ден да плаши народа, както плашеше с ковида. Черен генерал всеки ден щеше да предава в 17 часа за военното положение.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е договорил 6 самолета ленд-лийз, докато дойдат по Еконта новите.
69
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Викат му руци авантата. Кирията е да прокара руските идеи на търга и да затрие бг интереси. Сега прави театър и уж е про европейски, пък то авантата от покупка на нещо , шамар да е, но аванта да е. Доказва го животът му и с уреждането на деспасито, която му разби семейството, нищо че Слави я е търкалял, комунисти от БСП, другаре бажнаци. Сочат го с пръст как оправяли културиста...чак го съжалявам. Ако наистина се сбори за бг Интереси в ЕС и НАТО, ще си променя мнението. Но засега е
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ф-16 през макарона на Макрон ще ги видим, или в кашони на ИКЕА, сглоби си сам.
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев явно е учил и разбира отбрана военен е ама по цял ден на рецитира няма как да се обурудвана една занемарена армия с воена техника в годините за няколко месеца защо него декламираше това на Борисов пет години беше президент
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично изпитвам чувство на срам когато Рундо путиниста е някъде из Западна Европа. Същото чувство изпитвах като видех Буци в Брюксел, но туллупа поне вършеше нещо, тоя дърт комсомолец направо ме кара да легна и да плача.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не започнат да ходят бившите при бай Ставри не да пеят по цял ден колко са велики източиха държавата сега сме голи и боси а Радев по цял ден оплаква руските самолети можеха да се купят нови самолети ако парите не бяха откраднати по разни схеми то и армията е с руски танкове явно сме проспали Нато 18 години трябваше ли да стане война за да разберем че трябва да си пазим държавата
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление бай Боко с крадливата си дружина ни докараха до тук. Поръчали самолети за макет. Не случайно са "калинки". Прехвалените му магистрали и те за нищо не стават. На цоцолана Лиляна при Монтана отсечката е покъртителна. Имаме ли прокурор който да се заеме с това предателство към хората и явна кражба. От тошово време пътищата са по-добри.
63
1
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Редник Райбев обича да си пъйрди , докато мисли. Нааква се в изреченията , но пази дистанция между лицевите опори, коремнното и прзните приказки. Много е добър...пппръъъййц....оппааа...джоарт...айдее сосче..
62
3
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами невъзможна е радеФ, затова можехме да ги дадем на Украйна и да получим с/у тях някаква компенсация докато чакаме нашите F 16, по същият начин можехме да заменим и останалият съ.ве.Цки скрап с натовско въоръжение, както постъпиха Полша и Словакия, но облюдки и кремълски под.ло.ги като теб осуетиха тази възможност ... да не говорим че руските изтребители вървяха в комплект и се обслужваха от руски парашутисти като теб, които като се кълняха във вярност на Родината имаха предвид Матушката си...
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя бъзика ли се с тия мижави самолети, които имаме и които евентуално ще имаме,срещу Ватикана ли мисли че ще се отбранява.
60
5
 
6
 
! Отговори
rendeto преди 1 година
е ми, бойковци и шкембета са взели комисионни, другото не ги интересува
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да вземем по -евтините шведски Грипен, на другия ден пристигат и няма тормоз.