Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

Инфлацията у нас ще се успокои, във всички сектори има ръст на икономиката
255
Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи".
Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

И поясни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите:
"Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи", каза той.

В предаването "Неделя 150" Василев допълни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български", посочи Василев.

Той поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", посочи вицето.

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

"Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има един-два сектора с около 1% спад", каза той.

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация.

"А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако го няма него, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго", настоя Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 95Не можеш ги изгониш, че иначе Нинчето ще се сбогува с политиката.... :))) Те ги финтираха много хитро комунистчетата русофили, направиха се на едни от тех и после мандалото хлопна :))))
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли сте разположили ядрени глави, на територията на България?
68
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Васил - Кокорчо е като бучка лой ,интелигентен и изпечен мошеник , Кико е хвърчи лъжи с пробита торба от лъжи и двамата си мислят ,че управлението на държавата е като ЕТ дружество и никой няма да им търси сметка за фалита и беззаконието..
67
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Хахаха "умни и образовани" двама министри;))))))))) къде живеете хора?????
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така, газ има в Чирен, за още 41 дни. Хайде да ви видим, какво ще правите от тук на там?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще усвоява с канадеца по 100 на месец докато ги изгоним
64
1
 
2
 
! Отговори
Превозвачите преди 2 години
Да си плащат винетки, защото те най-много развалят пътищата. Ако ти е 30 тона гондолата, плащаш 3000 лв винетка и, пей сърце, никакви пътни карти на километър.
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро и Асен го сложиха тънко на слугинажа от Кремъл, онез още не могат да се съвземът :)))
62
3
 
8
 
! Отговори
ЕС е обречен съюз преди 2 години
Нито един соларен панел или вятърна перка за целия си (кратък) живот на експлоатация не може да произеде толкова енергия, колкото е била похарчена за тяхното производство.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една страна от ЕС не си прекрати доставките от Газпром.
60
3
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Вапцаров По радиото шумно някой спори. С кого?Не знам. А може би с народа. Говори си и нека си говори - нали затуй му плащат хората. "Държава има, има власт, която - неспирно бди над наште интереси! Хвърлете лозунга! Плаката на земята! Народът е доволен, сит и весел!" Във кафенето някой се изсекна и дълго три със здравите опинци, огледа се и каза уж полека: "Комай ни лъжат тия синковци." Лъжи, лъжи и пак лъжи.
59
4
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Асенчоо...Асенчооо...вместо да хулиш баце си извади тефтера и си записвай като говори, че е професор спрямо теб и кирчо. Кучета, мучета, ама горивата бяха 2 лв, че не рядко и под тази цена. Не ми приказвай, че имам интерес да плащам по над 3 лв гориво...не ми приказвай, че имам интерес да плащам хляб по 3 лв, не ми приказвай, че имам интерес тока да ми е двоен, не ми приказвай, че имам интерес да не внасяме газ от Русия при все, че половината ЕС го правят...ОСТАВКА НЕКАД.ЪР.НИЦИ ВЕДНАГА.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне видехме, че повечето у парламенто са ***, не че не ги знаехме :)))
57
4
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
А бе лой cвинcka, тебе кога ще те подаряваме? И на кого най-вече? Може би на ДСО Родопа, ще ти сложат малко подправки и натриев гултамат и ще те разфасоват както подобава за подобни нагли поdлoги и мъpши като теб.
56
5
 
1
 
! Отговори
в Белорусия преди 2 години
В Белорусия купуват газта на 128$.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и въздържането на газовата диверсификация у нас беше от значим интерес за някого, затова все още няма нищо налице! Гледаме докога ще е така!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Большинство жителей Турции просят правительство блокировать вступление Финляндии и Швеции в НАТО из-за их политики с запрещенной в стране Рабочей партией Курдистана (РПК), заявил глава турецкого МИД Мевлют Чавушоглу.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани газа, кажи защо се оказва натиск върху депутати, за Македония? Що ни продахте цццървули такива?
52
2
 
12
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
ААсене а Киро къде прави метани Асене лъжесвидетели божковисти ПОЗОР СТЕ назначените Оставка Разследване Защо стопирахте икономиката ни и без това е малка саботьори
51
9
 
15
 
! Отговори
Китка преди 2 години
Прави се на мъж на гърба на Б.Б.