Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
542
10
 
46
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Тея не бяха ли тръгнали да превземат Москва ?Жалка история ,сега ще има Народен съд за зверствата които извършиха !Фашизма загуби въпреки помощта на краварите и техните слуги !
541
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния Ами че то го пише в статията. Заглавието е подвеждащо. Форума е свободен и може да си драска както си иска.
540
49
 
17
 
! Отговори
Хахахх. преди 1 година
Алооо, руб ладжийски пропагандисти! Исказването на Прокопенко е качено в Ю Туб. В него обяснява, че става дума за ранените бойци. А, иначе това е топ новина в всички световни медии от два часа насам и става за размяна на ранените Азофци срещу пленени руски войници. Пак пропаганда от кремълската психиатрия за вътрешна употреба и за бг рус робите! Хахахаха! Някой пак жувее в измислен свят! Хахаха
539
30
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската мечка отново показа силата си.Но тя е побеждавала и много по сериозни противници от тези.Руската мечка отново показа превъзходството си.
538
41
 
20
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Три месеца удържаха. Наистина си изпълниха задачата геройски. Руската армия тотално загуби инерция. Сега най-големият успех остава, че са успели да превземат завод.
537
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Но по западна телевизия няма да го видите..." Щом това не ви притеснява..и разчитате само на една гледна точка. Те и на кораба така пушиха цигари..
536
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяха дебелия и вдигнаха белия байрак. Сега към Сибир и бой, бой бой до спукване тях трябва да се отнесат така зверски, както тормозеха рускоезичното население в Донбас.
535
7
 
38
 
! Отговори
Стал преди 1 година
Абе предадоха се и то БАШ! Но по западна телевизия няма да го видите...
534
3
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Разменяйте пленници и спирайте войната, преговории международни наблюдатели в Донбас, всичко друго са жерви и лакърдии. Виновни са и двете страни, в такива събития невинни няма. Но очаквам когато САЩ започнат някъде млатенето, същия международен отзвук, а не гл.упости за ценности пр. И най-тъ.пият разбра, че ценностите за за нас, а за малцина са истинските ценности в злато и темподобни, а за такива като мене яко блъскане до гроб за грош. Не това заслужаваме, разделението взе нечувани размери.
533
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе май се оказа, че отново не е баш да са се предали. Дали не са се съгласили само ранените да изкарат пък другите продължават битката? Като и да е, след време ще пишат в учебниците по стратегия как се превзема. .завод!
532
4
 
45
 
! Отговори
Фьодор Михайлович преди 1 година
Достоевски ни учи и днес на следното: Имало е престъпление, следва да има и наказание.
531
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаааа...ей така и нато ще се предаде, ако реши да влезе във войната. Ама нали Русия губеиши, тия оти се предават? То и ние шопето, че ги подкараме като офцИ към кошарата.
530
6
 
50
 
! Отговори
О чуден преди 1 година
Пък преди 82 всички освен руснаците отричаха че имало Азовско батальон!?
529
9
 
45
 
! Отговори
Гаро преди 1 година
Украинската армия 80% наемници чужденци, 20% местни....
528
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги излекуват, а ние ще ги настаним на Слънчев бряг на почивка до края на сезона!
527
10
 
46
 
! Отговори
КОЛОРАДСКИ БРЪМБАР преди 1 година
ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА Е ФАКТ. "ЯЗОВЦИТЕ ИЗПЪЛЗЯХА ОТ ДУПКИТЕ НА "АЗОВСТАЛ" - СЛЕД 82 ДНИ РАЗМИСЪЛ.
526
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, иначе щяха да атакуват Москва!
525
2
 
24
 
! Отговори
ген Тотлебен преди 1 година
До БАЧКАТОРСтарата тактика на Руско-турската война в боя при Плвен с Осман паша...
524
5
 
22
 
! Отговори
американска помощ преди 1 година
До Видов денТози път в ръцете на врага!
523
10
 
50
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Руснаците ги изчакаха да свършат храната и сами да излязат. Времето не работи в полза на Украйна като цяло.