Минчев: Вратите в НС са стрували 34 хил. лв, не съм ги поръчвал аз

Те били одобрени от главния секретар на парламента
20 май 2022 14:30, Нели Христова
147
Минчев: Вратите в НС са стрували 34 хил. лв, не съм ги поръчвал аз
Снимка: БГНЕС

Главният секретар на парламента Габриела Килфанова е разрешила да се поставят металните врати на централния му вход. Това обясни пред журналисти шефът на Народното събрание Никола Минчев.

Металните врати са поискани от Национална служба охрана заради протеста на "Възраждане" през януари, когато е имало "пробив в сигурността", обясни Минчев.

Вратите предизвикаха скандал сред депутатите, а освен това вчера Инспекторатът към Министерството на културата наложи глоба на парламента, защото сградата му е паметник на културата и поставянето на вратите е нарушило цялостта й.

Вратите са стрували на бюджета на парламента 34 хил. лв. с ДДС. Не съм ги поръчвал аз. Това, което се е случило е, че администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019 г. на сграда на Партийния дом. Просто са се свързали с фирмата, а офертата е приета и утвърдена от главния секретар. До мен пристигна докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на Народното събрание, каза Минчев.

На въпрос ще смени ли главния секретар, Минчев каза: Дори да стигна до такова решение, няма да го анонсирам през медиите. Ще видим къде се е получила дупката, защото в крайна сметка и липсата на съгласуване с Министерството на културата, е голям пропуск в процедурата.

"Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много въпроси, които се случват технически и не достигат до председателя, но затова има и толкова голяма администрация. Това е голяма промяна, за която трябваше да се знае", категоричен бе той. Минчев обясни, че като председател на парламента ще понесе отговорност за това нарушение. Той самият също разбрал за поставянето на вратите, когато му изпратили тяхна снимка.

На въпрос вярно ли е, че е имало предварителни разговори с Министерството на културата за поставянето на вратите, той каза: Това, което ми казаха е, че е имало някакви устни консултации. Но дори не останах с убеждението, че това е било със служители на министерството, а просто с експерти. В крайна сметка дори да има такава консултация, е най-добре тя да се води писмено, за да може да се погледне, когато има проблем.

"Ще се съобразим с предписанието на Министерството на културата, нека да видим и какъв ще е размерът на санкцията - дали ще е минимална или максимална, за да видим дали ще се обжалва", обясни Минчев. Шефът на парламента обясни и че ще се водят разговори и с полицията да се премахнат загражденията пред парламента, когато няма протести.

Килифанова бе назначена на поста, когато шеф на парламента бе Ива Митева от ИТН.

"Да, аз съм назначила главния секретар и смятам, че си е свършил работата така, както трябва. И се надявам да е било докладвано това на председателя на парламента, но най-малко не е редно той да се крие зад администрацията на парламента", каза тя пред журналисти.

"Той (Никола Минчев) сам е взел това решение, така че сам трябва да отговори защо е взел това решение. Не го прехвърляйте това върху останалите зам.-председатели или председателския съвет", настоя тя. И подчерта, че когато тя е била шеф на парламента е информирала председателския съвет за всяко едно решение и всеки един договор.

"Прегради между нас и народа не трябва да има. Трябва много да внимаваме да не ни изгонят с камъни. Да не дойде времето, когато ще ни изхвърлят от прозорците", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ппросто, невзрачно момче заема най-важния пост в държавата! Та той не може да стигне даже до чатала на Simple cunnus kardjaliensis!
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не се намери един мъж с топки, с достойнство! Габито е виновна, не аз! А кой ще върне паричките за глупавия незаконен харч? На нашите левчета!
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега какво излиза че председателя на парламента подписва без да гледа какво подписва? Само заради тоя гаф трябва да бъде сурово наказан или да си подаде оставката. Какви са тези бездарници дето ни управляват такова чудо не е било.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минчев след три деня успял да изЯсни, секретарят на парламента поръчал вратите. Чудя се не е ли трябвало Минчев да одобри харча, иначе тая секретарка рокли и обувки може да си поръчва ей така, щот решила. Няма да се оправят тия хора.
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кражба крадат като другите всичките са един дол дренки като влязат във властта и се самозабравят
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ги е срам управляващите да се излагат така...
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да ги дарят на някой детски лагер да е добре защитен Страхливи кражбари
125
0
 
2
 
! Отговори
ЗА ВРАТИТЕ И ЦЕНИТЕ. преди 1 година
132 - МИ ДА, ГЕРБ СА ВИНОВНИ! КОЙ ДРУГ? НИЩО ЧЕ СЕГАШНИТЕ КРАДАТ ПОВЕЧЕ, НО НАЛИ НЕ СА ОТ ГЕРБ?
124
0
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
за какъв *** си там, като не знаеш какво се случва?
123
0
 
12
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Да не се правят на ударени - има документи, върху които трябва да стои подписа на няколко човека: юрист, гл. счетоВодител, председател на НС.После - кой е одобрил разхода... изобщо харченето на пари в бюджетните организации е доста строго регламентирано, освен ако някой не е спазил тези правила.
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 1000 лева има блиндирани врати. Тези са решетъчни и за 6 врати няма как да се каже, че струват повече от 7 000 лева. Другото е чиста кражба от народната пара. ОСТАВКА, АМАТЬОРИ!
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро ги е поръчал и сега мажат
120
2
 
6
 
! Отговори
ИТН НИКОГА С БСП преди 1 година
ДА БЯХА ГИ НАПРАВИЛИ С ПО АКТУАЛЕН ДИЗАЙН ТЕЗИ ВРАТИ БЕ, НА КАКВО ПРИЛИЧАТ, КАТО В ЗАТВОР? МОЖЕШЕ ДА СЛОЖАТ ОРНАМЕНТИ КАТО СЪРП, ЧУК, ПЕТОЛЪЧКА, ПРЕЧУПЕНИ КРЪСТОВЕ, ЧЕРЕПИ И ЩЕШЕ ДА СЕ ОСВЕЖИ СГРАДАТА? А И ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ СИМВОЛИ СА НАШИ ИЗБРАННИЦИ И РАБОТЯТ ВЪТРЕ.
119
1
 
10
 
! Отговори
ПРОСТО СЕ ЧУДЯ преди 1 година
ЗАЩО ЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ПАРТИИ СА МИ ТЪЙ НЕПРИЯТНИ, НАПРАВО ОТВРАТИТЕЛНИ?
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коги са всички там/може да им се каже ,че ще има делаверка безплатно/,зарваряй тия джелеза и ДУМКАЙ!Да се свършат отведнъж ве тия душмани!
117
1
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Този който е направил това да пати целият масраф!
116
1
 
12
 
! Отговори
до коментиращите преди 1 година
Искахте промяа! Имате я! Не виждате ли, че на всеки от продължваме подмяната на челото пише "ПОЧТЕН"!
115
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минчев за нищо не става! Не може да носи отговорност за решенията си и е готов да натопи за собствените си недогледани решения подчинен. Как ще защитава Първият човек в държавата интересите на България и българите?! Жалко, изглеждаше читав, но нищо не е такова, каквото изглежда- проверка са делата. И Минчев претърпя провал, не издържа теста! Оставка!
114
1
 
17
 
! Отговори
Уникално изказване преди 1 година
Те нашите хубавци сами си казват : КРАДЕМ ЯКО ! 34 бона за 6 крила от стомана ? ИНТЕРЕСНО КОЯ Е ФИРМАТА ?
113
3
 
1
 
! Отговори
до: 33 преди 1 година
А пред Капитолия да не би да беше по-готино и по-свободно в края на мандата на Доналд Тръмп? Да не би да си му фен? На Тръмп, а следователно и на Путин?!Ама вие демокрацията я разбирате свободия, пък после да нямало "***"! И вие не знаете какво искате!