Фандъкова: Нашият дълг е да не позволяваме на невежеството да побеждава

Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ, казва тя
24 май 2022 16:05, Нели Христова
51
Фандъкова: Нашият дълг е да не позволяваме на невежеството да побеждава
Снимка: БГНЕС

С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да сме народ със своя история и своя съдба. С нашите букви изписваме мечтите и страховете си. Чертаем бъднините си със силата на нашата книжовност и неизкоренимото преклонение пред знанието. Това е нашата духовна мощ. Това е заветът на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, които гонени, бяха приети в България и създадоха нашия духовен код.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод днешния празник 24 май.

„Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ – също толкова свято и съдбовно. Получили правото да славим Бога на своя език, носим и отговорността към истината“, каза тя.

Според нея в това време на полу-истини, на недоизречени лъжи, на откровени заблуди, трябва да сме неуморни за знанието.

„Нашият дълг е да не позволяваме на невежеството да побеждава. Да не се прекланяме пред неграмотността с нейните лесни обяснения. Да бъдем търсещи и четящи. Защото нашият 24 май е тържество на знанието и свободата“, заяви още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Точно по този повод преди 1 година
г-жо Фандъкова,освободете Столична Община от присъствието си,незабавно.И на тръгване вземете с вас бившия главсек на МВР и останалите си калинки.
37
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Тя е Милиардер дреме и за народа
36
1
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
КМЕТИЧКАТА ИЗБРАНИЧКА НА СОФИЙСКОТО ГЕТО НЕВЕЖЕСТВО САМА СИ ВКАРА АВТОГОЛ... ЦЯЛ ЖИВОТ ДАСКАЛИЧКА ПО РУСКИ И КМЕТИЧКА...ОСТАВКА!!!!!!!!!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 година
Не плачете бе! В наши дни вече образованието не е толкова важно, защото хората имат достъп до интернет и по-лесно се обучават, има платформи и сайтове з авсичко. Защо е нужно децата и младежите да киснат по цял ден в стаи и зали и да зубрят неща дето няма да им трябват, след като може онлайн да научат всичко което ги интересува и едновременно с това да се чувстват добре. Системата с училищата е минало сега всичко е в интернет и е забавно.
34
1
 
1
 
! Отговори
р преди 1 година
И Корупцията също,но ни победихте!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах колко много й отива на нашето Данче новото черно бронирано БМВ! И пък не е скъпо, има няма 280 000 евро, кво му плащаш? Да питам - а тя от кого се пази???
32
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Много по-страшно е да побеждава мнимото образование на хора, назубрили нещо, преписали неяо платили за нещо и оказали се с диплома.Точно такива хора предизвикват реакциите на невежеството-защото не са по-добри от него..Цялото БСП с техните харварди и научни степени са точно такива невежи хора,не само довели ни до катастрофа и водещи ни от катастрофа кън катастрофа,борейки се със зъби и нокти с истинските таланти,с природно интелигентни хора, с истински образовани хора без титли,самообразовани
31
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
А сега "невежеството" ще се опита да я залее с евтина помия! Примитивни мозъци! Толкова си могат! И затова им плащат...
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в свят не на полуистини и заблуди, а в свят на откровени лъжи. Свят, който отгледа и издигна невежеството на немислим пиадестал! А най-лошото е, че сме съучастници в убиването на истината и истинсите ценности и сме загубили сетивата си за добро и зло...Нищо добро не ни очаква в нечовешкия свят, който успяхме да си измислим, забравили, че първо сме човеци и после животни.
29
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До34....няма никаква злоба тука,има ТЪГА!!!...Що се отнася до тоя,когото визираш,ами..със сигурност е прочел много неща..За разлика от Мутроида,който си призна /"без бой" / ,че е попрелистил в живота си единствено няколко страници от детската книжка за Винету..Но пак май съм не разбран:-Аз НЕ адмирирам "харвардеца",просто ми е болно как можа тая да търпи един дефиниранНЕГРАМОТНИК цели 12 години,обаче сега:-"Дайте да не допуснем,другари!"..?!
28
1
 
2
 
! Отговори
До34 преди 1 година
А какво е прочел многолъжеца многокнижник-.лъжливото овчарче, пинокио и това му е достатъчно да съсипе държавата за по-малко от година. Добре ще бъде да замените злобата с малко разум и себеуважение.
27
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ха ха !..."Харесвам Мерседес!..Гоу гоу,гърл!"...Фъндъчка зове:-"Нашият дълг е да не позволяваме на невежеството да побеждава."...?!?!?!.. И това при условие че се е поставила изцяло в услуга на далаверите на ЕДНОКНИЖНИКА от Банкя !!!....Не ви ли потичат сълзи на умиление от тоя неин даскалски патос?..
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие знаете ли какво невежество е да имате несменяема феодална кметица? Като в средновековието крепостните селяни, те така са имали несменяеми кметове цели десетилетия наред. Ето това е истинско невежество и незнаене на основни демократични принципи. Не сте ли чували за Магна Харта и Просвещението, за буржоазната революция? Невежи.
25
4
 
8
 
! Отговори
Самоковски преди 1 година
Че нали под твоето "мъдро" ръководство столична община прогизна от неграмотност, от невежество, от чудовищна корупция, от кражби на стотици милиони, от простащина и селяния ***, Данке? Нагла, до цинизъм нагла и безскрупулна банкянска слугиня!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Архикрадливата учителка по съветски език е най-добре да млъкне и да се скрие.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невежеството поражда увереност. Киро Танкера е пример за това.
22
1
 
5
 
! Отговори
пак преди 1 година
След червеното, сега безцветно невежество ни управлява. Още две нови се натискат след време е те да ни управляват. Явно народът е невежеството.
21
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Фандъкова : с теб на този пост невежеството вече е победило!
20
1
 
7
 
! Отговори
Аха преди 1 година
ГЕРБ са флагман на невежеството 11 години го развяваха като байрак, как може някога да се върнем към нормалност се пита в задачата ?!
19
1
 
11
 
! Отговори
тя преди 1 година
Фандъкова нали обеща ,че влизаш по кварталните разбити улици - какво стана та не се случва ?!Лъжи ---поредни !