ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник

Без 3 март нямаше да има 24 май, заяви Костадинов
25 май 2022 15:10, Нели Христова
164
 ПП и "Възраждане" против 24 май да е национален празник
Снимка: БГНЕС

Според "Продължаваме Промяната" 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март - национален.

По-рано днес на брифинг в парламента от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Още по темата
Двадесет и четвърти май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото, коментира пред журналисти Благовест Белев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Не е коректно, смята той, 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, групи. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят, промени, те не ги направиха - правят ги сега, за да предизвикат отново разногласия, смята той. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи, подчерта депутатът.

За 24 май имаме абсолютен консенсус в обществото - това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, азбука и е изключително неудачно точно в това време да се поставят такива разделителни линии, обясни Белев. На журналистически въпрос той отговори, че от "Продължаваме Промяната" са щели да реагират по същия начин и ако предложението не е на ГЕРБ-СДС. Нашето убеждение е, че не е нито време и, второ, точно с 24 май не е коректно да се правят такива предложения, подчерта Благовест Белев. Трети март да остане национален, а 24 май - официален, уточни той.

Парламентарната група на "Възраждане" е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като "стара" и "претоплена".

"Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи", каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случай на пълно поражение на Турция според руските записи се предполагаше образуването на независими княжества България и Румелия , а според австрийското предоставяне на автономия на тях и на Албания като част от османската империя. И двете страни се съгласиха с разширяването на Гърция . Според руската версия тя трябваше да получи Тесалия и Епир , а според австрийската - Крит . И двете сили признават възможността за превръщане на Константинопол в свободен град.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим на руснаците че ни освободиха от турско робството. Благодарим и на Американците че ни освободиха от руско робство. Сега чакаме китайците да ни освободят от американско робство и пак да заживеем добре.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 "Балканските" "без Русия" Ето един, който е бягал от часовете по История. За справка: Русия активно е насъсквала съседите ни да ни нападат, а за да е по-успешно, е изтеглила нарочно военното си командване от Българската армия.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случай на победа на Османската империя във войната, страните щяха да търсят възстановяване на предвоенното статукво и провеждане на административна реформа в Босна и Херцеговина . В случай на поражение на турците, според руския текст , Сърбия трябваше да получи Херцеговина и пристанище Спица на Адриатическо море , Черна гора - част от старата Сърбия и Босна , и Австро-Унгария - турска Хърватия .и граничните райони на Босна. Според австрийските записи в случай на поражение на турците Сърбия и Черна гора ще получат само граничните райони на Босна и Херцеговина, като повечето от тях ще премина
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От името на Горчаков и Андраши са направени само записи на преговорите, а руският и австрийският текстове са малко по-различни един от друг. Съгласно постигнатите споразумения страните обещаха да не се намесват във войната между Сърбия и Черна гора срещу Турция и да затворят австрийските пристанища Клек и Катаро , през които страните (главно Турция) получаваха оръжие и боеприпаси.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ СОРОШШ КАКВИ ГИ ПЛЕЩИШ ЗА РАЙЩАДСКИЯ ДОГОВОР - ВИЖ КАКВО ТРЕТИРА ТОЙ - Райхщадският договор е тайно споразумение между Русия и Австро-Унгария по балканския въпрос, сключено на 26 юни ( 8 юли ) 1876 г. на среща на император Александър II и министъра на външните работи княз А. М. Горчаков с австрийския император Франц Йосиф и външ. Министър Д. Андраши в замъка Райхщат .Споразумението, изготвено от барон Джомини [2] , не е фиксирано в официален документ. От името на Горчаков и Андраши са н
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДДРОнег Балканските и ПСВ опитваме без Русия и имаме 2 национални катастрофи. После с Русия успяваме за Добруджа.
46
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
При Жан Виденов бяхме богати, при ГЕРБ обедняхме.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 3 март 1918 година сме победили Русия и сме освободили Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Беларус и Украйна. Освободили сме 1 милион квадратни километра от Русия. За русофобите 3 март е голям празник.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България щеше да е свободна още 1770 г. ако не беше Англия.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за ЦЕНИТЕ в момента ?
42
3
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Борбите на Българския народ за Възстановяване на Българската държавност завършват чрез датите 03.03.1878, после е 13.07.1878, после 06.09.1885 и най-сетне 22.09.1908 г. !!!___Но да се знае, че 03.03.1878 нямаше да се постигне без помощта на Целокупния Български народ !!!__Ние тази свобода сме си я извоювали, не ни е подарена, както русофилите ни промиваха мозъците през соц.времето и сега !!!
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се посъветват със Зеленски ?
40
2
 
3
 
! Отговори
СМЕШЕН СЕ СОРСИ преди 1 година
До РУСКА ПОДМЯНАС ТОЗИ ДОГОВОР ТЕ СА СИ РАЗЧИСТВАЛИ ПЪТЯ ДА НЕ ГИ НАПАДНЕ АВСТРИЯ ПРЕЗ ВОЙНАТА. РУСНАЦИТЕ НА БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР ЗАЩИТАВАТ ТЕЗАТА ТЕРИТОРИЯТА НА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВИ, С КОЕТО И БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА И РАЙ-ЩАДСКИЯ ДОГОВОР ФОРМАЛНО СПАЗЕН. САМО ЧЕ АВСТРИЯ Е КРОИЛО ПЛАНОВЕ ДА ЗАВЗЕМЕ СЪРБИЯ И ВАРДАРСКО СЪС СОЛУН. И С ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ ОСТАВЯТ МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРИЕТО В ОСМАНСКА ВЛАСТ. БЪЛГАРИЯ КНЯЖЕСТВОТО И ИЗТ. РУМЕЛИЯ СТАВАТ ХРИСТИЯНСКИ
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байко Барисав пак се прави на русафоб. Десните фашисти от СДС ще искат национален празник да стане денят, в който са обявили война на САЩ и Великобритания през декември 1941 година.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 май е по стар стил. Мисля е очевидно. Договорът от 3 март е подписан на 19 февруари стар стил. Кога сме го празнували преди 30-е?
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУСКА ПОДМЯНА Русия потписа и с А нглия за бг землище и то е по санстефанския. После АНглия се отмята и обявява на Русия война ако не се истегли зад стара планина.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо , не ни занимавайте със щуротии , а кажете защо пенсиите и заплатите НИ са най-ниски в ЕС ?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СЪСЪСЪ Това е просто празнуването "по стар стил" но Путин не ви е научил как да лъжете като него.
34
4
 
1
 
! Отговори
хъъ преди 1 година
ДНЕСАА 12 ГОДИНИ ВОДИ ГЕРБЕСТА ПРОПАГАНДА СЕГА И АНТИРУСКА, ВЕРВАМЕ ВИ ... ВИЕ ЗАБОГАТЯХТЕ, НИЕ ОБЕДНЯХМЕ ВИЕ СТЕ ПРАВИ ЗА ВСИЧКИ ГЛУПОТЕВИНИ, КОИТО ВИ ДОЙДАТ НА АКЪЛА.