Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност

Проектозаконът засега няма одобрение на коалиционните партньори
26 май 2022 18:15, Анисия Иванова
138
Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност
Снимка: БГНЕС

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

БНР разполага с този проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Тъкмо той ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.

Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става, без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
4
 
! Отговори
Ленко преди 1 година
Тия ми изглеждаха големи смешници и много самонадеяни,но започват малко по малко да ми привличат вниманието.Новият орган за който говорят,ще работи синхронно със всички финансови отдели на държавните служби в дуржавата,като паралелно с това ще се проследяват и усвояването на евро-фондовете със директен дигитален отчет в евро-комисията за отпускане на средства,Така се пресичат кражбите един път завинаги.Тези хора по професия са финансисти,и трябва да им бъде позволено да го направят за народа ни.
21
1
 
16
 
! Отговори
Захо преди 1 година
На този Аци,ще му изскочат зъркелите от зор и шмиргелене!Е,как е бате Аци,хлъзгаш ли се бавно,бавно!
20
2
 
22
 
! Отговори
е преди 1 година
е, те това се казва подигравка с народа!
19
7
 
22
 
! Отговори
перко преди 1 година
Номер 1 в сисъка да бъде Асен Василев, който фалира фирмата си и продаде софтуера на китайците! Дължи в Англия 9 милиона паунда.
18
4
 
20
 
! Отговори
Всички дружно ще преди 1 година
се Ококорим!!!ххаха
17
14
 
5
 
! Отговори
Ленко преди 1 година
Този орган ще е комисия разследваща и държаща под контрол държавните трансфери между банки,фирми,инвестори,фондове с единствената цел да се краде по-малко.Нормално е ,,коалиционните партньори'' да се опъват.Та нали за това са станали сателити на ПП,ако не могат да бъркат с лъжицата,то поне да си облизват пръстите.Тези които искат борба с кражбите и корупцията,сега се опъват пред лицето на закона.Другия път пак да гласувате за ,,коалиционните партньори''.
16
17
 
10
 
! Отговори
Ок преди 1 година
Добре замислено в борбата против корупцията.Но с русофилската бсп съмнително да се случи .Това ще означава че руското влияние ще бъде ограничено. Чалгаря също е под въпрос.
15
7
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаа, гей-фашистът Асан иска безгранична власт :))))))))))))))))))))))))))))))
14
5
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, тези Асан и Кирю нещо много си повярваха. Даже Рундю иска да се отдалечи от тях и да се изкара невинен, че ги вкара във властта.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....бъдещето се създава от мълниите на съзнанието, а тяхната сила зависи от силата на противодействието.... затова успехът не е плаване с домашно корито за къпане в застояло блато....
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% педо-фашизъм.
10
2
 
13
 
! Отговори
Хицо Азарта преди 1 година
Аз ще оглавя орган за превенция на зависимостите при децата + културното министерство! Голям цирк ще бъде! Наско ще го правим министър на отбраната!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орган, който да му влиза ще оглави.
8
4
 
26
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова бухалка тип бойко борисовска се създава.Никаква промяна няма.Старите глупости с нов глас.Това нещо ще се използва с цел изнудване и присвояване на средства.Ето това е.Едва се отървахме от Б.Б. и отия преди него а следващите са същите
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако политик като кокорчо се занимава с националната ни сигурност каква е гаранцията, че всичко няма да се изр.ди в обикновен фашизъм.
5
2
 
34
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Асенчо , ти и Кирчо сте най големия враг на Българската икономика. Абе разбра ли как другите си плащат газа или още не ти е ясно бе ?
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а божков какво ще оглави или той оглавява партията?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а божков какво ще оглави ли той оглавява партията?