Нинова: Самоходни роботи чистят язовирите

Те са ефективни, екологични и полезни
Обновена: 30 май 2022 15:56 | 30 май 2022 15:55, Анисия Иванова
27
Нинова: Самоходни роботи чистят язовирите
Снимка: Министерството на икономиката и индустрията

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова присъства на демонстрация на работата на техника за дистанционно роботизирано почистване на язовири, която се използва и в борбата с горските пожари.

„Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки“, каза Нинова по време на инспектирането на новите машини край язовир Големо село.

Тя поясни още, че без човешко присъствие в машината, те могат да се движат в наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени. Отрязаната от роботите маса се превръща в тор, който може да се използва за наторяване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

„Спестяват се много усилия и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4-5 г., за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо.“, коментира икономическият министър. "Те могат да правят и просеки при горски пожари, с които се спира огънят“, каза още вицепремиерът.

Корнелия Нинова допълни, че роботите-чистачи са собственост на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и се съхраняват в 8-те им поделения, разпределени на територията на цялата страна.

По отношение на язовир Големо село, тя информира, че това е язовир от първа степен на опасност, като причини за това са неговото заблатяване и самата язовирна стена. „Превеждайки стената в добро състояние, ние предотвратяваме наводнения, защото наблизо е пътят Кюстендил-Дупница и жп линия, които са изключително важни инфраструктурни обекти и ще се стараем да не допуснем аварии. Ежечасно се следят нивата на всички язовири в страната и взимаме навременни мерки.“, заяви министър Нинова.

Нинова поясни, че в момента започва обследване на 384 язовири, за чийто ремонт се подготвя обществена поръчка. „Знаете, че досега се даваха пари за ремонт на определени фирми. 500 млн. лв. се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме само един. Изцяло променяме подхода – пари да не се крадат и да има ефективност от тези ремонти.

Минаваме изцяло през процедури за обществена поръчка, прозрачност, технически преглед, обследване на язовири и всичко ще  бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното спокойствие.“, категорична бе Нинова.

В заключение тя поздрави екипа за това, че машините са на терен и изрази надежда, че с тяхна помощ ще се предотврати евентуално преливане на водите, продиктувано от заблатявания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Браво на Нинова и правителството! Така се прави! Ефективност и резултати!
20
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Нинова, пуснете подобни роботи и в министерството ти! Белким нещата потръгнат!
19
0
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
Супер противна, мазна баница...
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е, купили са китайска косачка с дистанционно за 20,000лв от Алиекспрес. Усвоили са 20тина милиона. Добре е.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То на наш Юрган (Дан4о-от Ю(Йо)рдан ; Ган4о- от Юрган) угодия няма - ако ще и суперробот да дойде ,дето ще замени 1000 секача ,500 каруци с 1000 магарета в тях (500-те -двукраки) той винаги ще намери за какво да се заяде ! Джанкане ,плещене на глynocmu и нищо насреща ! Тези секачи ,трактори и каруцари, за които беше писал един умен по-долу, ако бяха се напънали , вместо да лаят , работата щеше да е свършена досега ! После като стане белята от придошли води -все другите виновни ...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерила е схема за кражби тая
15
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Курти2022 EС спонсорира иновациите. сешли се?
14
2
 
8
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Това ли е новата схема за усвояване.
13
0
 
2
 
! Отговори
Шекспир Хамлетов преди 1 година
Бай Ставри кротко седеше на диванчето в кухнята и четеше вестник "Работническо дело" . На първа страница имаше статия за поредната модернизация, в българската икономика. Бай Ставри седеше на диванчето в кухнята и четеше с умиление. Една сълза, от щастие, се отрони от усмихнатите му очи. Вече нямаше къде да му се закача кукичката....
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого залъгвате с 8 машини.... по един ден да работят на обект ще им трябват години да обходят всичките язовири и реки в страната. До тогава ако има наводнени къщи или по-лошо ще го припишем на предишните и ще си измием ръцете като Пилат?Хубаво ги пробвате ама само с едно косене на трева няма да стане. Кой ще изгрева наносите, кой ще прочисти речните корита, кой ще оправи дигите по тях? Кой ще вземе да направи нещо ново и полезно(ако не измисли поне да погледне в нета) ?
11
2
 
5
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
Току що беше репортажа по бтв - едно верижно тракторче щъка през малките храсталаци и до него ходи оператор с джойстика. Не знам какво точно се спестява?Ето на това му се казва шменти капели, дето Бойко го каза пред германците и те не знаят що е то. Навремето мадридския дядо по същия начин лъжеше верващите, а се оказа, че хазната е празна през 2009 г.
10
0
 
8
 
! Отговори
Ударник преди 1 година
Планът за петилетката ще бъде изпълнен за една година!!! Да живей!!! Да живей!!! Да живей!!! Три пъти ура, другари и другарки!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че самоходни са - на два крака. Когато се казва нещо толкова гръмко - би трябвало да се спомене и фирмата производител и модела. А това е като "купих си телевизор". "Добре, а какъв?" "С екран! Ама на твоя сметка."
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една глупост на БСП. Но е отлична за партийна схема за пране на пари .Такива машинки може да са и частни защо е необходимо държавата и министър да се занимава с 8 бр. Срещу 380 язовира частни. Щ
7
1
 
8
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Колко струват тези машинки? Защото роботите за домашни басейни са по 2-10 хилки! В нашето село е нужно един трактор с ремарке , двама мъже с брадви и моторна резачка и 1-2 дена за да прочистят канала през който тече реката, дърветата вътре станаха на 10 г.
6
0
 
9
 
! Отговори
Той преди 1 година
Да се смея ли да плача ли?
5
1
 
11
 
! Отговори
радой преди 1 година
Нинова: Самоходни роботи чистят язовирите ами и те като вашите избиратели самоходни роботи
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре на Корнела да й вържат едно бордюрче на врата и да я пуснат да чисти някой по-дълбок язовир
3
2
 
14
 
! Отговори
дддд преди 1 година
И кога успяха да направят поръчка и да ги купят???Да не се окаже че,поръчката за закупуване е направена от предното управление?А иначе голямо крадене пада в мин.на икономиката и земеделието.Където БКП мине,трева не никне. :)))))
2
3
 
13
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
импексова загрява за съборо на бузлуджа :) ние направихме това , ние дадохме онова , благодарение на нас ,,, какво ли ше каже за НЕувеличението на пенсиите с 21.6 - 20 % ?