Биков: Антикризистните мерки засилват инфлацията

Според него мерките на правителството няма да бъдат ефективни
31 май 2022 11:00, Йоана Цонева
32
Биков: Антикризистните мерки засилват инфлацията
Снимка: БГНЕС

Това правителство не успява да да приложи никакви мерки по същество в там, където трябва, коментира зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Тома Биков. Според него хората трябва да знаят, че против инфлацията мерки не са взети.

Вчера антикризисните мерки и увеличението на пенсиите събраха спешно властта, синдикати и работодатели. Мерките на правителството според него няма да дадат ефекта, който се очаква, защото не трябва само да се спрат цените, а да се вдигнат и доходите.

„В момента има безспорен консенсус – на всички е ясно, че България има проблем с инфлацията. И тук се пита има ли една антиинфлационна мярка в тези мерки, които бяха предложени вчера. Като слушах и синдикати и работодатели - те твърдят, че такава няма. След като нашата криза е свързана преди всичко с инфлацията, доколко тези мерки са антикризисни, след като те не адресират изобщо инфлацията“, попита той.

По думите му дори част от икономическите анализатори твърдят, че тези мерки са проинфлационни.

„Според мен тези мерки няма да решат някакви съществени въпроси. Имайте предвид, че голяма част от тях изискват огромен обществен ресурс от бюджета и няма да имат почти никакъв ефект по отношение на отделния потребител и отделния човек, на когото искат да помогнат“, смята още Тома Биков.

За да бъдат въведени тези мерки, трябва да бъдат вкарани под някаква законова форма – нещо, което сегашното мнозинство и сегашното правителство почти не може да осъществи. „Ние от от 6 месеца почти не сме гласували законодателство, а това нещо изисква и компетентност“, коментира Тома Биков.

„Ние имахме две делегации, което е изключително нелепо и неприятно, една парламентарна и другата правителствена. Правителствената пътува с правителствения самолет, парламентарната пътува с редовните линии“, разказа за посещението в Рим и Ватикана Тома Биков.

„Отиваме в Сан Клементе, където е гроба на свети Кирил, те през това време са във Ватикана, после ние тръгваме към Санта Мария Маджоре, там се покланяме пак на светите братя, а в момента в който излизаме от църквата, те идват, ние ги посрещаме, все едно сме някакви домакини. Ошашавихме и посланици според мен и свещеници в тия църкви“, коментира той по БТВ.

По думите му посещението във Ватикана всяка година се организира по един и същи начин и в това отношение има традиция.

„Не знам защо трябваше да бъде нарушавана тази традиция точно в на този 24 май, ако щете дори в контекста на темата със Северна Македония. Ние в момента трябва да покажем единство. Трябва да покажем, че имаме независимо от това кой ще бъде премиер, имаме обща политика. Ние не сме в състояние да покажем, че изобщо в момента имаме обща политика“, отбеляза той.

Биков допълни, че на срещата с външния министър на Ватикана Кирил Петков е влязъл със своята съветничка, а министърът на външните работи Теодора Генчовска е останала отвън. Според Тома Биков в делегацията е трябвало да има и човек от президентството.

„Събрали се 5-6 министри, които са симпатични на господин Петков“, коментира той за състава на делегацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Ти си за затвора крадец и мутра такава! Щети дойде времето и на теб! Така да бъде!
23
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Тя инфлацията си съществува, откакто свят светува. Борбата в България не е само между политическите партии и техните лидери, а предимно между частния бизнес и служителите в бюджетните държавни и общински администрации.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ''тоя'' параZит не се налапа , и не си намери партия , обикаля , като ромка-вретенарка !
21
1
 
1
 
! Отговори
Абе смехурко преди 1 година
къде се намира това БелЯне ?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде скрийте го тоя Биков, най-после! Такава политичекса к**ва не е имало никога в България.
19
0
 
8
 
! Отговори
Работещ преди 1 година
Биков, когато преди две години вдигнахте съвсем изнедващо и необосновано заплатите на държавната администрация това не беше ли проинфлационна мярка. А тук сега при високата инфлация ако нищо не се направи за компенсиране на пенсионери и др. ще ревете защо нищо не давате при високата инфлация, а като се даде- мерките проинфлационни. Знае се, че за 12 години се изучихте на парламентарни тарикатлъци и сега ги прилагате на новите, но само губите времето да се направи нещо градивно.
18
2
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
А уж в столицата най високи заплати.Текушото правителство вместо да помага на социално слабите налива милярди в джобовете си през нефта, газа, тока и парното. А всички обещания в бъдеще време.Сещам се се за светлото комунистическо бъдеще, за дядо Ленин и чичко Сталин и че имаше само един път за протест - лагер Беляне..
17
0
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 1 година
Вместо да ги набутат по чекмеджетата, те на хората ги дават.. пфу.. язък..
16
3
 
3
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Просто Киро може ли да се справи поне с една криза?Само репчене нищо друго.Въздух под наляган ,като Копейкин.
15
1
 
3
 
! Отговори
На Биков преди 1 година
истинската фамилия е Говедаров !
14
2
 
6
 
! Отговори
до 10-ти преди 1 година
Ако знаеш какво е калкулация нямаше да казваш, че хляба при Тошо е бил 0.30 лв. ! В кое време живеете бе, спряхте в комунизма и мозъците ви зациклиха, не се развиват вече, хванаха гной от застояване, няма движение на "молекули"...баси ко'м'ундурите няма да забравят този "канцерогенен"строй на натъкмени цифри и норми ? Като говориш за цифри, защо не говориш за качество бе паток ?
13
1
 
10
 
! Отговори
Така ли бе преди 1 година
Биков ? Затова ли навремето се заканваше на Тиквата за да му засилиш грабежите ? Ти мазен лизачо от какво не разбираш ? Подобия като този из'ме'кяр Биков нямат место в политиката след като нямат достойнство да уважат собствените си закани !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биков остави подмяната на мира НЕКА още още инфлация и все повече да има тук българите са радостни и на инфлацията и на подмяната още още инфлация да има Биков
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ефективната мярка е да се спре лапачката на картелите и монополите. Да се удари таван на печалбата. Да се сложат по-големи данъци за СПЕКУЛАНТИТЕ. Всичко останало са празни приказки! Ако има желание, има и начини за справяне! Но очевидно няма - виновен е Путин!
10
2
 
7
 
! Отговори
Мрънкач преди 1 година
Освен да мрънка друго аз не видях да казва. Ако имат по-добри идеи - защо не са ги предложили?
9
1
 
3
 
! Отговори
Хухавел преди 1 година
Биков, ти колко си гявол... Бахахахаха
8
1
 
6
 
! Отговори
истина е преди 1 година
До сега и един за свяст греберистки оклук е нямало в парламента !!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало Бика инфлацията я засилва Спекулата. Купуват продукти на едро за 5 лв и докато стигне до магазина вечее 10 лева като си сложи търговеца надценката и крайната цена вечее 20 лева. Хляба от завода го купуват на 80 стотинки а по колко ви го продават в магазина по 2,50 лв. По времето на бай Тошо стоките до магазина пристигха директно от производителите. Нямаше прекупвачи и посредници. Затова хляба беше 30 стотинки. Капитализъм в действие.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП постигнаха немислимито, вече като видим фейса на тоя, не ни се иска да го удушим. Поне не първи!
5
1
 
3
 
! Отговори
До Питър преди 1 година
Интересно е как пазиш равновесие с тоя "акъл"