При кандидатиране за публична длъжност ще се обявява принадлежност към ДС

Дебатите в НС продължиха три часа
1 юни 2022 16:00, Нели Христова
48
При кандидатиране за публична длъжност ще се обявява принадлежност към ДС
Снимка: БГНЕС

Принадлежността към Държавна сигурност очаквано отново раздели партиите от управленската коалиция. Този път повод бяха промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, който регулира дейността на т.нар. Комисия по досиетата.

"Демократична България" вкараха текстове, според които принадлежността на даден човек към Държавна сигурност ще бъде обявявана всеки път,  когато даден човек се кандидатира за публична длъжност, дори ако вече има установена такава. Изменението мина благодарение на гласовете на "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България".

С новите редакционни промени текстът де факто заобикаля решението на Върховния административен съд, според което комисията няма компетентност да обявява повторно лицата, чиято свързаност с бившите служби вече е обявявала. Георги Свиленски от БСП също опита да промени текста, но с редакция, която предвиждаше закриването на комисията. Текстът обаче така и не бе подложен на гласуване. Дебатите в зала продължиха повече от 3 часа, пишат от "24 часа".

Рена Стефанова от "Продължаваме промяната"  обяви, че законът защитава правото на обществото да знае кой е бил част от службите при всеки опит да се насочи към властта. Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков също защити позицията, че щом като няма лустрация, всеки път, когато някой иска да заеме обществена длъжност, комисията да припомня факта дали е бил част от Държавна сигурност. Според него въпросът с принадлежността не е бил решен навреме и макар и закъсняла, лустрацията е необходима, въпреки че все по-малко хора попадат в нея.

От "Възраждане" заподозряха, че се прави закон само и само комисията по досиетата да не бъде закривана. Петър Петров каза, че и в момента в сайта на Комисията по досиетата може да се провери кой е бил свързан с ДС. Той смята за порочна практиката Комисията да се задължи да провежда заседания отново и отново за едно и също нещо. Цончо Ганчев даде пример с журналиста и ексдепутат Велизар Енчев, който бил проверяван 17 пъти и всеки път излизала една и съща информация.

"Каква е ползата 33 години след промените отново да отваряме тази тема, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са между живите, а другите са пенсионери? Ще облекчим ли икономиката, ще помогнем ли на гражданите? Колко хора наистина са били разузнавачи и колко са работили за българската армия? Не обиждаме ли тях и техните поколения? Трябва да сме много по-внимателни, когато говорим за тази материя.", заяви пък Борислав Гуцанов от БСП. Съпартиецът му Георги Свиленски също се обяви за закриването на Комисията по досиетата.

ДПС, които на първо четене подкрепиха предложенията на ДБ, този път се отметнаха с аргумент, че 30% от досиетата са били унищожени и дори да бъдат разгледани, няма да бъде научена цялата истина. Обръщането назад в миналото е контрапродуктивно, констатираха те. "Този законопроект е дъвка за наивници. По този начин ние държим на каишка политици. Основният въпрос е не е кое е най-доброто, а кой ще определи кое е то", заяви Джейхан Ибрямов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква им е била работата на ДС? Каква? ДА ЗАЩИТАВАТ ДЪРЖАВАТА И НАСЕЛЕНИЕТО, това са правили и за това са работили! Кои сте вие, че да ги тероризирате? Оставете на мира малкото останали хора там, да не говорим, че там взимаха на работа най-умните и интелигентни хора, които са и морално чисти, защо ги тероризирате?
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В дясно плеснаха с ръце, па се целунаха наследници на фашисти и дърти комунисти, сега искат и да съсипват съдбата на малкото останали хора от ДС, които са защитавали държавата и населението.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То почти няма такива, но кой иска да разрушава ДС и съсипва опитните кадри там? Единствено предатели може да искат разрушаването на българските служби за сигурност, за да е оголена държавата и населението, без професионални служби и разузнаване!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДС е много стара сто годишна служба, създадена още от царско време, фашистите не я разрушиха, комунистите също не я пипнаха, а я доразвиха, защото трябват професионалисти на България и да защитават българския интерес,разунаване, но вие дъртите комунисти от дясно, ще я разрушите, предатели!Я се разкарайте и не пипайте хората, оставете ги на мира!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от ДС удъртя, коги му беше времето беа мишоци. Сега вече е Късно либе за китка!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Румен Радев е избран незаконно на поста Президент на РБ България. Член на БКП от 1984г. Вероятно и на ДС.
33
3
 
0
 
! Отговори
рублев преди 1 година
НА копейката проблемът му е, че всички кадрови сътрудници на ДС се са се клели във вечна вярно на Съветският Съюз. Той такива най много цени и главната му борба в, окончателно да станем част от новият Съветски Съюз.
32
2
 
2
 
! Отговори
чекмеджето преди 1 година
Копейкин и Борисов плачат в Банкя
31
1
 
2
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
На Копейката какъв му е проблемът с оповестяването на досиетата? И защо според тях трябва да се закрива тази служба. Убеден съм, че тук има поне двама от техните (изглеждат много, защото си сменят имената), които ще намерят отговор.
30
2
 
5
 
! Отговори
ЕК преди 1 година
Правилно! Да се обявяват агентите, какво като е минало време. А като доносничеха им е било на време, не че сега някои не продължаватДа се знаят!
29
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 година
1.) ще има ли наказания при остановяване на лъжа?2.) трябва също да се обявяват връзките с всякакви неправителствени организации. Тогава половината парламент начело с правителството ще са "пътници"..
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принадлежността към "Америка за България" също трябва да бъде обявявана, а също и криминализирана.
27
2
 
7
 
! Отговори
Агент Економов. преди 1 година
"Каква е ползата 33 години след промените отново да отваряме тази тема, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са между живите, а другите са пенсионери? -Питат от БСП. Ползата е голяма защото сред вас са агентите и продължават да си действат както преди, вместо да се насочат към нещо градивно.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много закъсняла мярка показваща само комплексите на т нар десни.Това трябваше да бъде направено преди 30 години,когато имаше смисъл.Тогава Желев и Костов не я направиха,защото СДС бешеюбъкана с такива хора.Преходът беше опорочен,а днес след дъжд качулка ще борят ДС.Те вече са по на 90г или измряха.Палеативен закон за гузната съвест на Костов,предателстеото беше преди 30г.
25
0
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
До АнонименТочно така. Вече трябва да се декларира принадлежност към НПОта и масонски ложи. ДС отдавна е част от тези ложи поколенчески
24
0
 
0
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
ДС нема да се кандидатират прякоз а ръководните постове вече, акос а живи, защото възрастта им бая напредна и ако има живи сред тях, то те ще го правят чрез протежетата си, които са още по-зли, дори и от тях;))) Проблема е, че няма закон, който да убие "духа на ДС":))) Той продължава да живее в новите поколения политици, които макар и да не са от ДС, те са си ДС, но вече няма как да бъдат уловени за това и ще управляват вечно!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така принадлежност към структури на най-различни НПОта и масонски ложи. ПростотоКиро ще пеняса от злоба.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Били разузнавачи , рискували живота си . Може и да има такива , ама надали . 99% са го правили за облаги съсипвайки живота на обикновенни почтени хора . По техните доноси КГБ и прочее мракобесни служби са изнудвали, вербували и т.н . По същата логика трябва ли да реабилитираме агентите на фашистка Германия защото са служили на родината си. Службата на един мракобесен режим е винаги осъдителна
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно би било да се забрани на агентите на ДС да заемат държавна длъжност , но как да стане като самото НС е пълно с агенти . Например агент Економов , Румен Гечев , човекът докладвал за прекия си научен ръководител . Какъв човек трябва да си , за да докладваш за човека който те е приел и те ръководи в науката . И какви закони да очакваме от такъв човек
20
4
 
1
 
! Отговори
да изпочупим преди 1 година
прозорците на посолствата на сащ и израел да нахлуем после в народното събрание и да ги избием инак управия няма драги съграждани