Василев: Актуализацията на бюджета влиза в НС до седмица

Еврото може да се приеме от 2024 година, но трябват промени в над 100 закона
Обновена: 2 юни 2022 17:15 | 2 юни 2022 17:00, Красимир Ангелов
23
Василев: Актуализацията на бюджета влиза в НС до седмица
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде внесена в парламента следващата седмица, обяви министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

С актуализацията ще се обособи допълнителен фонд от 400 млн. лева за общините. С тези пари ще се финансират техни готови проекти за ВиК, улично осветление и ремонт на пътища, каза Василев.

Еврото може да се приеме в България от началото на 2024 година, но трябва да се направят промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, посочи вицепремиерът.

Той уточни, че вторият въпрос, свързан с приемането на еврото, е инфлацията. При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави, посочи Василев.

При тези стоки имаше сериозно поскъпване. Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база, посочи финансовият министър.

Държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, каза Василев. Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск, изтъкна министърът.

За цената на електроенергията се прилага компенсационна схема. Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск, каза още вицепремиерът Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме да видим още колко милиарда кредити ще се теглят. Аз залагам на ОЩЕ 12! Щото за 1г САМО 12 милиарда външен дълг е малко. Трябва да са поне по 2 млрд на месец. Иначе казано, по 500 милиона на седмица.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата ще си го чувате в Централния! Не го щем тоя престъпник! Тия сегашните също са за въжето, ама това не значи, че разбойниците от ОПГ Гроб ще видят отново власт!
14
6
 
3
 
! Отговори
перко преди 1 година
Казах ви , че със свещ ще го търсите Борисов! Нали искате млади , красиви и почти толкова умни.Щях да забравя и е . ливи! Кой ги хване, той ги цака!
13
1
 
5
 
! Отговори
Пп преди 1 година
С тия заеми и инфлация в евразия забрави те о от - ес сигурно ще ни исхвьрлят скоро, никой не дава дьлгове до безкрай
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгарски евродепутат: "Правителството на България е решило да срине държавата и икономиката ѝ, става опасно за ЕСЕдни продали се на САЩ измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България, а премиерът на тази страна може да се окаже и гражданин на Канада, същата тази Канада, за която вече на всички е ясно, че имат военни офицери в Украйна, добавя Ерно Шалер Барош.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство открадна 4,1 млрд. лева предназначени за бизнеса. Затова инфлацията е с такива рекордни размери в България. Парите за магистрала Хемус от над 2 млрд. лева също ги откраднаха. Събудете се бе хора, всичко това е на ваш гръб. Хубаво, че не живея в България
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия променят бюджета през три месеца, ама тръгнали да правят план за влизане в еврозоната след по малко от две години.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба колко ще става нещо чува ли се покрай бюджета, олио, захар
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм вярвал, че ще си спомням бандитските времена на тиквените разбойници с умиление... Това е истинска трагедия.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как един данъчен измамник стана шеф на НАП?! Как толкова богати хора, като семейство Лорер, Кокорчо, дедо Еконт-ий, Сербезова, просто Киро, яхнаха властта в държавата! Не им ли стига собственият безнес, та взеха да се учат на политика и сринаха държавата, а народа обедня и онемя?! Пари, повече пари, от алчност и безочие, ето това е целта на тези наглеци! Къде ще ги носите бе хора, щастливи ли сте, че се провалихте тотално!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нощите ще я правят зад метални решетки.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм осъзнавал какво тегло ще има да тегля, поемайки въздух в тая държава, сигурно щях да не го правя изобщо!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо нова актуализация на бюджета? Първо обяснете къде изпапахте 9 милиарда лева през декември от хазната! За какво ги дадохте? За България това са страшно много пари! Видяха много пари - дай сега да ги пилеем. Пладнешки разбойници с главатари Кирчо и Кокорчо.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте се! Съсипахте окончателно вече обраната от тиквените бандити държава!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя бюджет сигурно ще го актуализират след 3 месеца. При тия смешковци всичко им е от ден до пладне. Нямат нито една последователна политика.
1
0
 
18
 
! Отговори
Му ха ха преди 1 година
Млада жена отива да се изповяда в църква:- Отче,много съм грешна.... съгреших с Просто Киро и Кокорчо едновременно.И отсреща се чува:- ЧадоИДИ на жълтите павета и кажи 100 пъти "Оставка".