Асен Василев: Българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим

Палежът в Битолия не бил насочен към страната ни
5 юни 2022 19:45, Нели Христова
91
Асен Василев: Българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим
Снимка: БГНЕС

„За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това  е здравословно". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той коментира спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала. „Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, каза Василев.

И добави: „Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви”.  

Палежът в Битоля - това е още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на разумно решение, което да бъде намерено от МВнР, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

Палежът не е насочен срещу България или РСМ, а насочен срещу това да се намери разбирателство, но това става чрез много дълго време на разговори, на обещаване, за да се стигне до точка на разбирателство. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Няма как такова нещо да не повлияе на емоцията, от там на разговорите и преговорите. Надявам се, че няма да повлияе драматично, подчерта той.

Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на Продължаваме промяната, а на цялата държава и народ. Ние сме си мълчали много дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем, посочи Василев.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима, уточни Василев. Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Василев.

Той категорично отрече да пише български вариант на закона „Магнитски”. „Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и МС. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство”, заяви финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова съвпада с това, което са написали експертите, той каза: „Не съм сигурен до колко съвпада. Имаше 3-4 варианта по 2 различни закона, които трябва да се подготвят – Закона за прилагане на европейски санкции, а другият е за това как, ако има наложени външни санкции, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система”.

„Смятам, че всичко това е буря в чаша вода. Ако има наистина направен истински законопроект, той трябва да мине обществено обсъждане, да бъде приет от МС, да влезе в парламента, да се разгледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид, които нито са огледани от гледна точка на конституционалност, нито от гледна точка на европейско законодателство. Тези текстове са много далеч от закон”, категоричен бе Асен Василев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Постижение преди 1 година
Парламента не съществува за да осигури сеир за населението. Явно това ви е единственото "постижение".
69
0
 
0
 
! Отговори
При нас е весело преди 1 година
Асене, казвай къде отиват милиардите които теглите. За украинците плаща ЕС, бюджета уж балансиран.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки народ си заслужава управлението!
67
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ако има пример за простотия и простащина, то без съмнение това е БГ ПарламаМентът !
66
0
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
Българският прламнт е жив, но е превърнт в зоологическа градина !
65
0
 
3
 
! Отговори
м...да преди 1 година
Всичко е буря в чаша вода , но тази буря скоро ще ви издави !
64
0
 
4
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
синджир USA с катанец МУСТАФА, за Херо рая.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааааааа, жив е ! Но е пълен с ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ!!!
62
0
 
11
 
! Отговори
Милка преди 1 година
НЕ Е ПАРЛАМЕНТ,НЕ Е ПРАВИТЕЛСТВО,А ПЪЛЕН ПРОВАЛ !!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Всеки петък ходи безплатно на театър. Слаба драматургия, посредствени актьори, неразбираща публика. Български парламент! Хубавото е че му се вижда края.
60
2
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Поздравления за Асен Василев, че най-накрая формулира адекватна позиция на ПП за РСМ. Какво искаме ние от РСМ ? Българската държава настоява държавата РСМ да се раздели преди старта на преговорите й с ЕС с практикуваната от нея до ден днешен югославска комунистическа идеология на ксенофобия, омраза, дискриминация и недобросъседство. Което съвсем не означава, че ние оспорваме настоящата идентичност и официален език на гражданите на РСМ ! Основание за българските претенции е нарушаване от РСМ на Копенхагенските критерии т.е. грубо погазване на човешкото достойнство и право на етническо самоопред
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дадохте им власт, сега ще им гледате цирка. И ще се радвате, щото ако някой се оплаква значи е русофил, комунист, агент на Путин или незнам си какво
58
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Това не е парламент,а евтина пиеса,където играят 240 кукли на конци.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***.... Писна ми от тези!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо ще нападне Русия и ще им разкаже играта.Той е много лют.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зрелището го осигурихте, кокорчо. Хлябът липсва.
54
2
 
17
 
! Отговори
Демек преди 1 година
абсолюте тотален цирк. Ама какво да очакваш от тия подменчици..
53
2
 
17
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Средни пръсти, бой на първи Юни, лъжи като в Турска сапунка. Не е скучен , струва ни непосилно много.: Тоя направи бюджет през март с 2 милиарда кредит като заложи инфлация 3% и растеж на икономиката с 5.3% . Тоя катастрофира тежко в сметката си, излъга не се справи с това което подписа. Цялото правителство не се справи с това което приеха . Сега как да му се вярва, като о синдикати, и работодатели, и свободни експерти му казват в прав текст, че е малооуммно това. Промяната е умишлено заробв
52
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо напоследък Тома Кравова-Бикова не мучи често? Толкова забавна женица, която Мутрьо Мутров държи с геЙйй компромати от времето на строгия, но справедлив ЦвЦв
51
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ураааа Б0ко Мутров е умрел бе :) щастие за целия български народ ! Пилазват свойнила му, като тоа на