Йотова: Отдавна сме изяснили условията за членство на РСМ в ЕС

Те целят да защитят българското малцинство
12 юни 2022 17:21, Нели Христова
15
Йотова: Отдавна сме изяснили условията за членство на РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Имаме условия, които сме поставили на Република Северна Македония, които са свързани най-вече със защита на правата на българите в Македония, така както се защитават правата на българите навсякъде, където има исторически диаспори, хора с български произход. До този момент, за съжаление, РСМ не е отговорила на това условие на България." Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си в румънската община Винга, предаде БТА.

Вицепрезидентът допълни, че страната ни има и други условия, свързани с нашето общо историческо минало по отношение съдържанието на учебниците по история в средното образование в РСМ, в които съществуват текстове с неверни факти и много грозни негативни квалификации по отношение на българската държава.

„Имаме претенции по отношение на отварянето на комунистическия архив и гоненията на хората от български произход от бившите тайни служби. Имаме условие за това да се пазят българските паметници, общите ни исторически паметници, а не да се поругават и да се чупят, както, за съжаление, това е практиката в РСМ. Тези условия отдавна сме изяснили“, категорична бе Йотова.

Вицепрезидентът припомни, че България и Румъния са поели заедно пътя към европейското си членство.

„Изпълнихме всички условия и критерии, които бяха изискани от страна на европейските институции. Този път беше много дълъг, много труден, но ние спечелихме, защото спазихме критериите, които бяха поставени. Същите критерии поставяме на всяка една нова държава, която се е запътила към европейско членство и тук никакви отстъпки не може да има. ЕС е преди всичко съюз за правата на хората. Ако отстъпим от това най-важно право, всичко останало – общата валута, общият пазар - няма да има никакво значение“, заяви още Йотова и допълни: “Ако няма нова позиция от страна на РСМ, ако няма ново предложение от страна на нашите европейски партньори, заобикалянето на ветото означава да се заобиколи българското Народно събрание, да се заобиколи Консултативният съвет за национална сигурност от 10 януари и неговите решения, да се заобиколи националната позиция, защото повечето български граждани споделят позицията, която и в момента се защитава от българските власти на различни нива. След броени дни ще има ново заседание на КОРЕПЕР и на Съвета по общи въпроси, ще видим какви ангажименти ще поеме македонската страна, какво предлагат и европейските ни партньори“.

По думите на вицепрезидента: „Страната ни настояваше българите в РСМ да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция. Очевидно в рамките на френското председателство вече не е възможно да стане“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ни интересува РСМ и нейното членство в ЕС! Нали след някой-друг месец Костя Копейкин и Янев овенния ще оглавят БГ-то и ще ни извадят от НАТО и ЕС с огромната народна подкрепа! Членството на РСМ вече не е актуално за България! Не ни занимавайте повече с това!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаркооо..по-добре Обединени Балкани, отколкото да тропаме казачок!!!
10
2
 
1
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Права е жената,само че тези мошеници дават целият си бюджет само да лобират против България,Сигорно и сръбски и руски пари дават,само че Сърбия няма да ги пусне преди тях да не са луди удбашите да останат сами насред европейското море,ако не с нас някаде другаде ще се издънят,бели готови за Европа с картите на Велика мекадония с пирона и Солун който висят навсякъде по Кафаните там
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След правителството сте вие! Шрек и компания,!! Само почакайте !
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смяна на езика от сърбите е като смяна на имената на турците и означава етническо прочистване. България не получава помощ от САЩ в 1919 г/ и 1944 г. за разлика от САЩ и Турция които помагат на Албания в 1991 г. и пребиват Милошевич.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония искат да потурчат българите и измислят македонска нация.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бг малцинство, а бг мнозинство докато маке са малцинство. Маке имат по-малко и от бг и албаните в Македония. Езика не е маке а е бг което значи че и народа там е бг. Македонски език няма а има старобългарски преименуван на македонски със вкарани сръбски и английски думи на мястото на българските което е пример за етническо прочистване и асимилация.
5
2
 
4
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Ясно, точно, конкретно и на място казано. Така трябва да се говори и действа по тази тема.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката много добре знае, кой е виновен за промиването на мозъците на уштипците. Оставете ги...пропукнали сме толкова време назад...ще дойде ден и те сами ще се върнат към българските си корени! Накила хубост не става. Доказано с 45г. В които ни принуждавахте да харесваме пелмените...м.и не става!!!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова късопаметна ли е, или се опитва да заиграва с нашата памет? Вписването на българското малцинство в македонската конституция се роди преди няколко месеца от кирчо. В нито един официален документ го няма! Парламентът не е приемал такива алабализми! Не че не е важно за македонските българи, но те според преброяването са около 3 хиляди души...А историята на България е хилядолетна и се отнася до идентичността на хилядолетен народ, отстоявал с кръв правото си на съществуване! ЕС ни унижава!
2
1
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Абе, стига с това българско малцинство в Македония. На преброяването от миналата година, от 2.2 млн население, като българи са се регистрирали около 3000 човека - възрастни хора от пограничните селца с България. Ако това е основното ни искане, с това си вкарваме автогол. Нашата основна линия, трябва да бъде - спиране на враждебната политика спрямо България и присвояването на българска история.
1
1
 
16
 
! Отговори
защо преди 1 година
Условие за започване на преговори за всяка държава, кандидат член е да няма търкания със съседите. Ако ние ги допуснем до започване на преговорите, ЕС с право ще ни каже - Щом сте ги допуснали, сега какво искате?