Елена Поптодорова: ЕС не може да е гарант за РМС

Съюзът можел само да посредничи на Скопие
31
Елена Поптодорова: ЕС не може да е гарант за РМС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония. Това коментира вицепрезидентът на Българския атлантически клуб Елена Поптодорова след посещението на Олаф Шолц у нас пред bTV.

„Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани, особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, обясни тя.

Според нея вписването на българите в Конституцията на РСМ е по-скоро видим тържествен акт за разбиране на българските тревоги.

„Тук скачат, разбира се, патриотични сили и всякакви прилежащи принадлежащи към тях кръгове, които твърдят не, не, няма такава така да не може, защото ние сме там мнозинството ние сме малцинство и така нататък, но очевидно това е някаква спасителна сламка. Въпросът е в друго. Не може да стане бързо. Тя ще отнеме много време, включително политическо време в самата Северна Македония, а трябва да разберем едно нещо, това е доказано. Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония, да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес“, коментира Поптодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краааадлоооооооо! Трай, крадлоо!
25
1
 
4
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Сега е времето да припомня, как една Холандия ( по територия 1/3 от България) се запъна за нашето членство в Шенген. Някой от тогава до сега от ЕС не е обелвал и дума по въпроса. Та, никакво начало на преговорите с Македония. Борба до дупка.... Компромиси - никакви !!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Вали преди 1 година
Северна Македония няма да преговаря след 25 юни, така че натискът ще е само за България, това е истината, колкото и да не ни харесва
23
4
 
11
 
! Отговори
Евгени преди 1 година
Крадлата да си мълчи, от нея не щем акъл. Защо не натискат Македония, а идват при нас. Македонците нямат намерение да изпълняват договора. Да ходят при тях всеки ден и да искат да изпълнят ангажиментите си, тия неблагодарници.
22
4
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Да сваляме по бързо Кирчо, че е тръгнал по пътя на предателството спрямо националните ни интереси!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Клептоман преди 1 година
Клептоманът вика дръжте Клептомана.
20
1
 
6
 
! Отговори
Нови поговорки преди 1 година
Комунягата кожата си мени, но нрава не!На куче и на кумунист вяра да нямаш!
19
5
 
7
 
! Отговори
Abe преди 1 година
Няма никакво значение. ЕС ще се разпадне много скоро. По-бързо от колкото повечето очакват.
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Членството на РСМ в ЕС вече не е актуален въпрос за България. Скоро България ще бъде в кампания за излизане от НАТО и ЕС. С това България губи значението си за влияние приема на РСМ в ЕС. Европа бързо ще консолидира интеграцията на западните балкани в ЕС. Излишно е да ни занимавате повече с РСМ и излиянията на разни политикоидни индивиди!
17
3
 
13
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Да речем, че я вкараме. Процедурата и процесът ще текат, но тя ще идпълнява изискванията на ЕС. По различните глави. Но нашите изисквания къде отиват, нищж няма уважи, нищо няма да промени. Не знам как се променят няколко поколения с промити мозъци.
16
3
 
14
 
! Отговори
Летище Варшава преди 1 година
Имаме нова колекция от кремове. НО СА СЪС ПАРИ.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа Поптодорова ,като е толкова компетентна ,да изготви заедно с нейните колеги от Атлантическия клуб нова рамка за преговори с РСМ и да я представи за обществено обсъждане в парламента.Как тя ще коментира изявленията на Мицкоски,че няма да спазва подписани договори с България,ако не одобрява съдържанието им.
14
1
 
16
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Елено, как така не може да бъдат вписани българите бързо, а пък името на държавата си го смениха за няколко седмици също след промяна в Конституцията?
13
2
 
10
 
! Отговори
Господииии, преди 1 година
Отърви ни от тая!!!
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 обещахме да помагаме на Македония, но не за сметка на България! Това последното къде е обещано? Защото ако ти или партията ти са обещали да се откажеш от историята ни, от миналото ни, от българите там, това мен не ме касае. Аз не съм се отказала от народа си. За това вето до дупка, докато не се научат да уважават. Приеми го като опазване на ЕС от нагли навлеци, които нямат уважение към близките си, камо ли към чуждите. Нали трябваше да пазим ЕС от зловредни елементи? Ето, пазим го!
11
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обещахме да помагаме на Македониа за присъединяване към EU ,и наложихме вето.Голяма помощ,няма що. Не сме за Европа и още по малко сме европейци.Българската позиция е пълно безумие.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, Ленчето от САЩ се произнесе. А Ленчето знае какво може запада, поне така се представя. Та излиза, че нашинкия Кире иска нещо, дето не може да бъде направено! Т.е. напълно съзнава, че ще прецака държавата ни, така ли? Защото да говориш, че ЕС ще бъде гарант, при условие че знаеш, че не може да бъде гарант си е лъжа, или тотално неразбиране. Последното едва ли е характерно за топ интелектуалец от Харвард. Та излиза, че е само и единствено лъжа, която се произнася нарочно.
9
0
 
10
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Ако продължаваш така с това РМС, скоро гугъл ще намира повече резултати за него вместо РСМ!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи някой крем крала ли си скоро да препоръчаш какво да си купим ... ако имаме пари де, щото бензина вече е 3.40, а олиото 6!
7
4
 
17
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 година
Атлантическият клуб - зборище на клептомани