Голямата игра за България - възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП?

Очакванията за всяка от големите партии в парламента
Обновена: 17 юни 2022 19:20 | 17 юни 2022 19:15, Росен Стойчев
248
Голямата игра за България - възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП?
Снимка: БГНЕС

Парламентът в България се превърна в мястото, към което всички гледат през последните дни. Попаднахме в ситуация, която изглежда наистина решителна за цялата държава.

През последните дни видяхме няколко обрата. В началото на седмицата изглеждаше, че предсрочните избори са неизбежни.

Продължаваме промяната търсеше подкрепа на народни представители, а Има такъв народ настояваше, че ще свали правителството. Изведнъж обаче народни представители на групата започнаха един по един да се отделят и да стават независими, заявявайки подкрепа за кабинета.

Всъщност в тази ситуация има няколко и печеливши, и доста губещи. Като за начало трябва да кажем, че ГЕРБ, отричани или приемани, отново си изиграха картите по правилния начин. Доста умно те отказаха да са част от спора. Всъщност дори в пленарна зала те рядко взимаха думата.

Още по темата
Просто оставяха ПП и ИТН да се атакуват с изненадващи разкрития. Дори, когато ги атакуваха, те успяваха да отговарят с минимално участие. Тази роля се падаше на ДПС, които активно участваха в споровете в парламента.

Всъщност ГЕРБ и преди са били в такава роля. Те най-добре знаят, че при подобен срив в управлението, дори и да си в ролята на опозиция, е най-добре да стоиш отстрани и да не се месиш излишно. Просто чакаш да дойде най-добрият момент,в който да отидеш на избори. Нещата през последните дни обаче се развиха невероятно бързо. ГЕРБ едва ли не бяха принудени да внесат вот на недоверие, за да покажат, че са водещата опозиция. Реално те не искат да ходят на избори. Дори и да имат шанс за победа, на тях самите едва ли им се управлява през следващите месеци. По-скоро биха предпочели да мине година, нещата евентуално да се успокоят и да се опитат да вземат управлението в спокойна обстановка. Техният приоритет сега е да станат приемливи. Твърди се, че може и да спечелят предсрочен вот. Явна коалиция с ДПС или Възраждане обаче е прекалено рискова. Тя би довела до тоталния срив на имиджа на партията, която може и да не успее да си върне позициите след това. За това и ГЕРБ чакат подходящия момент, в който да направят коалиция с далеч по-приемливите за градските избиратели Демократична България, а защо не дори и с Продължаваме промяната. Такава коалиция е постоянно отричана, но изглежда много вероятно в даден момент да се реализира.

Големият въпрос е пред ПП. Те спечелиха последните избори. Последните проучвания показват, че изостават. Нов вот може да им отнеме мястото на водеща партия в страната. При следващия парламент съставянето на правителство от тяхна страна ще е много по-трудно. Очакванията са БСП и ДБ да понижат своите резултати. Вероятно Стефан Янев ще е новото лице. Договаряне с него обаче ще е изключително трудно, тъй като Кирил Петков сам го премахна от правителството. Изглежда, че управляващите в момента разбират, че понякога политиката е въпрос на компромис. Техните потенциални коалиционни партньори са малко на брой и със спадаща подкрепа. Кирил Петков и Асен Василев може и да извадят късмет с последните събития. Действията на ИТН доведоха нещата до повторно противопоставяне между статукво и промяна. Демонстрациите пред парламента може да доведат до повторно вдигане на подкрепата към ПП. Въпросът обаче е какви ще са вариантите за групиране в следващ парламент.

Много хора се чудят възможно ли е те да се обърнат към ГЕРБ?

Това може да стане при едно положение. Голям скок в подкрепата към Възраждане. Ясно е, че те ще повишат своя резултат. Въпросът е дали няма скрити настроения, които да повишат резултата им изненадващо много. Тогава темата пред България няма да е тази за задкулисието. Темата ще е геополитическият избор пред страната. Ако Възраждане настояват за промяна на този избор и намерят потенциална подкрепа за него в новопоявили се партии, тогава въпросът с управлението става различен. Тогава и ПП, като крайни поддръжници на европейското бъдеще на страната, ще трябва да потърсят широка подкрепа. И иска ли им се или не, тя ще трябва да дойде от ГЕРБ. Това е така, защото ако се случи очаквания спад в подкрепата към ДБ, това ще е единствената наистина голяма партия, която ще може да подкрепи международните идеи на ПП.

Реално ГЕРБ чакат точно това. Един скок на Възраждане към водещите места, може отново да ги направи приемливи за коалиране за другите градски партии. Това ще е така, просто защото друг избор няма да има. Естествено тук ще трябва да видим и позициите на Янев, който до момента говори общи приказки и ние нямаме и идея за неговите възгледи по международната тема.

Ясно е, че губещите са ИТН. Това е партия, която за една година обърка до толкова своите избиратели, че сега ще се опитва въобще да влезе в парламента при нови избори. Тази група така и не предложи реална философия, която да следва. Никой не е наясно с нейните политически идеи, нито с разбиранията и за управление. Говорим за група, чието единство се крепи на един репортер и един сценарист. Тази партия прекара периода си в управлението в непрестанно гонене на държавни постове. От там от самото начало заявиха, че имат най-голям интерес към управлението на БНБ и БНТ. Икономическите теми в страната не ги интересуваха. Те просто половин година търсеха начин да си получат толкова желаните постове. След като това не стана, обявиха, че се оттеглят от коалицията. Действията на Тошко Йорданов са напълно неразбираеми. В първите два парламента той се държеше като хулиган, който се присмива на другите народни представители. В този се държа като сърдит чичко, който се кара на всеки пред себе си, за това, че не е получил исканото от него. Тази партия е истински феномен. Тя нахлу в политическото пространство без програма или идеология, а след това съвсем сама се разпадна. Докарха го до там собствените и народни представители да правят скандални разкрития за нея, а оглавяващите я да се чудят как да обясняват своите действия.

Остават БСП и ДБ. Това са двете партии, които най-малко искат избори. Истината е, че има толкова много партии, които взимат от гласовете на БСП, че нейният резултат е абсолютно непредвидим. Вероятно обаче отново ще спадне. Ако това стане, вътрешните решения в партията ще дойдат на дневен ред. Корнелия Нинова вероятно няма да удържа повече положението и ще видим дълги реформи и търсене на ново ръководство. В ДБ също очакват понижен резултат. Вероятно ще се опитат да прескочат бариерата. Пред тях съществува и вариант да се явят заедно с ПП. От една страна ще запази техните места в парламента, а от друга големите партньори ще се надяват да запазят първото място с допълнителна подкрепа.

ДБ се държаха наистина добре в коалицията. Някак си избягваха големите конфликти и успяваха да се разберат с всеки. Сега обаче и те усещат, че идва нов момент. Досега се бориха със задкулисието, свързано с ГЕРБ и ДПС. Какво ще стане обаче, ако борбата мине на международен терен? И дали пред тях ще има друг избор, освен партньорство с ГЕРБ? Влизането им на съвет на партийната група на опозицията сякаш беше сигнал, че те вече мислят за диалога в едно следващо правителство. Това ще е нещо, над което Христо Иванов и Атанас Атанасов ще трябва внимателно да мислят.

Равносметката е ясна. ГЕРБ постепенно усещат момента, в който те ще могат да станат приемлив партньор. Те все още са сочени като представител на задкулисието. Може обаче да дойде и момента, в който това няма да има значение. БСП и ДБ търсят варианти отново да са интересни за избирателя, но сякаш в момента е трудно да се намери решение на подобен въпрос. ПП ще търси варианти отново да е първа или да намери нови партньори в следващ парламент, тъй като не е ясно какви ще са позициите на настоящите. В крайна сметка България е в особен момент, който ще трябва да реши пътят, по който ще поеме страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
4
 
! Отговори
не преди 1 година
Полагат клетви върху Библията, кълнат се: "Всичко в името на народа...." и после?Всичките до един трябва да се изметат с една метла от там.
185
6
 
8
 
! Отговори
СЛЕДВАЩ ПАРЛАМЕНТ преди 1 година
ГЕРБ+ДПС+ПП+ИТН - САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА И 2024-25 ИДВА ВЪЗРАЖДАНЕ И БЪЛГАРИЯ ТРЪГВА НАПРЕД И НАГОРЕ.
184
4
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
По подобие на доган ББ трябва да се оттегли от ГЕРБ в ролята си на почетен председател и едва тогава има някаква вероятност за коалиция между герб,пп и дб.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде започна подготовката на масите за бъдещата коалиция
182
6
 
13
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Ще стане това, което кажат кукловодите от САЩ. Сценаристите се намират на улица Козяк в столицата.
181
6
 
12
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Малоумие е да се съставя правителство без партията спечелила най-много гласове. Видя се резултата от управлението на мошениците от Харвард а той е трагичен
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще е много уродлива коалиция. Бочко нали до сега ги плю..??
179
2
 
13
 
! Отговори
Чемберите преди 1 година
Напълно възможно е стига чичо Сам да ги привика на червеното килимче на Козяк и да им набие чемберите.
178
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
222 принципно не е зле в тая ситуация да има правителство на националното съгласие, защото в криза е добре всички да носят отговорност. Така ще работят, иначе ще ги обвиняват. А и да не се окаже, че са неграмотни спрямо другите. Но ти твърдиш, че русофилите и ДПС щели да са опозиция. Това ще е пагубно. Не може да изолират цял етнос само защото не те кефи. А изолирате ли русофилите, ще си създадете скрита опозиция, която може да е адски опасна за в бъдеще. По-добре всички да са в кюпа.
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата няма да се успокоят. Ако така продължават, октомври ще пламнат световни стачки и за да ги спрат ще им измислят някой вирус, а това ще подпали света. Декември ако тая война не е приключила до тогава, ще премине в нова фаза и ще стане световна. Има 3 огъня, които се подгряват в момента. Така, че изпадаме в безтегловност с тия на власт. Дано народа си направи зимнина и си събере каквото може. И дано греша. Много се моля да греша.
176
7
 
4
 
! Отговори
Айде на бас че.. преди 1 година
Следващата коалиция ще е ПП ДБ Герб Бсп И ще управлява в следващите най малко12 години Така искат Янките и така ще стане. Защото тази коалиция няма как да бъде съборена. Опозиция ще са турците и разни *** Които с изолацията на русия за дълги години напред.И депутинизацията която ще се проведе у нас. Ще изгубят позиции и ще изчезнат.
175
1
 
2
 
! Отговори
За пари... преди 1 година
... пренебрегват всякъкви различия и сексуални наклонности....
174
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
ПП е партията на Радев и как да се събере с Бойко????ПП крадат с Добри, а сега са скарани дали????
173
10
 
3
 
! Отговори
Хе, хе ! преди 1 година
Ако това стане наистина,то тогава и двете партийки - и ПП и ГЕРБ са в историята !!! Не че сега не са ,де.
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е възможна. ПП и ДБ се коалираха с БСП, защото са от едно семейство
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вота за недоверие няма да мине. Известен брой депутати от ГЕРБ ще гласуват въздъжал се. За да оставят ПП да се ос*ат напълно.
170
15
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
ПП може да се коалира с ГЕРБ само ако Б.Борисов напусне партията си,тогава заедно с ДБ може да управляват България .Ако Баце мисли за Родината ни ще напусне като Доган и тогава ще докаже,че мисли да българския народ.
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата игра за кокала
168
3
 
12
 
! Отговори
Lina преди 1 година
За съжаление това е Планчето- ГРАБ( без борисов, за пред света, а всъщност от под магнолията) + ПП+ ДБ.Това е целта на ЕНП, семейство са все пак, а всичко е редно да остане в семейството.А ние какво мислим отдавна няма значение, след като 1 френска леля домакиня внася каквото си реши в БГ парламент.
167
14
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Аз съм гласоподавател на ГЕРБ и съм силно разочарован от сегашното безотговорно поведение от страна на ГЕРБ. В България в момента няма вариант една партия да управлява сама. Логичната коалиция е ПП, ДБ, ГЕРБ с ясна коалиционна програма базирана на гаранции за борба с корупцията и подобряване на съдебната система където ПП и ДБ да държат юздите и да се погрижат за това да няма крадене от страна на ГЕРБ. Обаче с балкански манталитет и от ГЕРБ и от останалите, всички мостове се горят.