Минчев за РСМ: Мненията тип "гаранция франция" трябва да се изолират

Според него френското предложение ще бъде отхвърлено
20 юни 2022 13:00, Нели Христова
76
Минчев за РСМ: Мненията тип "гаранция франция" трябва да се изолират
Снимка: БГНЕС

Преди да се приеме или отхвърли френското предложение за вдигане на ветото върху преговорния процес за РСМ, това предложение трябва сериозно и компетентно да се обсъди - преди всичко на политическо ниво. Мненията на гастролиращи в политиката чалгаджии - от типа "гаранция - Франция" - трябва внимателно да се изолират. Това коментира политологът Огнян Минчев на страницата си във Facebook.

Всяко предложение от този тип има силни и слаби елементи от гледна точка интересите на засегнатите страни. Необходимо е да се прецени кои за нас са силните страни на предложението, идващо като официална позиция на Брюксел и какво бихме предложили като негова адаптация. Най-лошият възможен вариант е лекомислено да отхвърлим предложението с повърхностни пропагандни аргументи - както вече бе направено на чалга ниво.

Френското предложение ще бъде отхвърлено по същия начин и от малобройните, но кресливи политически кръгове, които от десетилетия се прехранват от скандала между София и Скопие. Оценявайки предложението, българските политици трябва да си дават сметка най-малко за две неща. Първо, че несериозното му отхвърляне с повърхностни аргументи ще ерозира и дългосрочно ще "олекоти" българската позиция по казуса с Македония в общността на ЕС. Второ, че българският лековат отказ ще отвори нови пространства за пропаганден успех на Скопие в международното интерпретиране на казуса. Той ще засили и позициите на антибългарската опозиция в РСМ, която вече изрази своето яростно отхвърляне на всякакъв компромис с България. Излишно е да добавяме, че всичко това ще задълбочи дългосрочната безизходица в двустранните отношения между София и Скопие, от която печелят сили с алтернативни на българските интереси.

Вътрешнополитическата криза в България ще породи силно желание сред цялата политическа класа "да си умие ръцете", без да се излага на непопулярни решения. Но безплатно "умиване на ръцете" в политиката не съществува - сметката с лихвите ще дойде по-късно..., казва в заключение Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
9
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
Фен съм на Възраждане! И да "гаранция Франция", а сега "внимателно да се изолират" тия като мен! Само каквото каже Минчев!
40
3
 
2
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен 45 - значи, че ако "идваш" да изчегъртваш ГЕРБ, а после изчегърташ себе си, коалиционните си партньори и се в уста целиваш с тея дето "изчегъртваше" значи си еквивалент на чалгата в политиката. И не бива да ти приемат на сериозно - тъй като, интелигентните хора рядко /или никога/ не са фенове на чалгата! Това значи.
39
0
 
9
 
! Отговори
"гаранция - Фра преди 1 година
"...всичко това ще задълбочи дългосрочната безизходица в двустранните отношения между София и Скопие, от която печелят сили с алтернативни на българските интереси..."-значи отказването от нашата идентичност е в наш интерес? Нека Франция чуе горната поговорка и да я запомни!
38
5
 
1
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен 40 - стискай, но няма да го приемат. Елегантното измъкване не обслужва Путин /руските интереси/ и затова Радев, Нинова, Слави, че и Костадинов целодневно 24/7 скачат срещу него. Тяхната сплотяваща идея е - ЕС да нарочи България, българите да намразят ЕС и леееко да ни плъзнат в Путиновата Азия. Затова е истерията срещу френското предложение, което е на ЕС междувпрочем. Сами никога няма да го постигнем. Това е, а тук пак са феновете на Копейкин и Трифонов - както винаги агресивни!
37
10
 
4
 
! Отговори
Елисавета преди 1 година
Много умен човек е Минчев
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40Няма причина да клякаме на макетата. Ние сме си в ЕС .Когато към нас имаше поставени критерии ние ги изпълнихме без да правим *** панаири и да намесваме още 100 страни. На гърците им клекнаха-ще клекнат и на нас. Ако не, да се гушкат с албанците и да са живи и здрави.
35
0
 
3
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Фют - я си кажи на кого симпатизираш? И не казвай "никой" моля, защото няма да коментираме анархизъм. Не вдигай лозунги, а кажи - на коя политическа сила си фен що се отнася до РСМ?
34
1
 
5
 
! Отговори
Истина преди 1 година
преложението трябва да е конкретно, ако до 1вата година не са изпълнили тези условия, Бългаирия получава 5 милиарда евро на ден от ЕС. Ако на 2рата година не са изпълнили другите условия България получава 7.5 милиарда евро на ден от ЕС и на третата година ако не се изпълнили условията България ще получава 10 милиарда евро от ЕС на ден докато ги изпълнят или спрат преговорите с РСМ и ако искат нови започват от хулата.. Ако ЕС са съгласни на това, ако им стиска и го гласуват...
33
0
 
0
 
! Отговори
марги преди 1 година
До ФютТе и не могат друго да измътят!
32
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция предлага да ни е съюзник с този план и елегантно да излезем от националистически спор за историята! Няма как да накараме македонците да признаят каквото и да било ако не е в европейски контекст а и позцията ни прилича доста на изнудване. Спорът кое е истина в историята не може да се води на политическо ниво! Повече от това никога няма да получим! Стискам палци политиците да приемат предложението!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МММФен на Копейкин трябва да е диагноза. Това нагло платено *** трябва да е в затвора. Превърна национализма в нещо гнусно.
30
2
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 година
До МММ"Либерали" и " Демократи " от стари комунистически родове ,ще ми ограничават правото на глас и мнение. Които и да е друг само да не сте вие ясно.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално ние няма какво да отстъпваме. На фона на разни опозиционерчета, които твърдо са против предложеното от България не виждам какво има да се коментира. Докато макетата сами не се изяснят сърбите ли ще слушат, албанците ли ще слушат или ще мислят за себе си няма какво да се очаква от нас. Как добре клекнаха на гърците и с нас ще може .
28
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
С други думи Огнян Минчев иска вдигане на ветото.
27
11
 
2
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Ralica - всички фенове на Копейкин сте: 1 - не особено умни, 2 - особено агресивни, 3 - не обичате да мислите. Потвърждаваш всичко. Клишето са "сороското" и т.н. Въобще през "ум" не ти минава, че бърз отказ ще ни направи изцяло уязвими. Но пък, като фен на Копейкин ти това искаш, нали!
26
1
 
0
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Фют - а ти милия, въобще не си фен на Копейкин нали!
25
3
 
7
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Щом един партиен лидер коментира нещо си с "гаранция-Франция" смятайте каква ни е политиката, и какви са симпатизантите на тоя лидер.
24
3
 
4
 
! Отговори
Мисирки, преди 1 година
Защо провокирате със заглавието "Минчев за РМС...." Ах, че са ви мр*сни душичките, продажни! После "ама хората не ни вярват!"
23
6
 
8
 
! Отговори
Ralica преди 1 година
Големият търбух пак се изпъсна и завоня, освен сорски клишета, нищо друго не излиза от неговата уста.
22
6
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 година
Тоз диабетно болния дето нз как оцеля след страшната пландемия ще ми изолирал мнения. Оня другия пробит дъртак съветник на президента НЕ трябвало да се дава шанс на хората да престукротират парламента- разбирай да не би някой освен *** да влезе. После Русия им била виновна ,Възраждане им били виновни алоо. Ще изберем всеки само да не е със *** и либералите ясно , и то точно заради такива като вас. Жалки фашисти.