Радев се срещна с президентите на Австрия и Унгария

Това стана по време на срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига
20 юни 2022 21:25, Красимир Ангелов
17
Радев се срещна с президентите на Австрия и Унгария
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев проведе срещи с президентите на Австрия и Унгария в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща.
 
На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.
 
Президентът Радев посочи по време на разговорите, че предложението на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в правилната посока, но от изключително значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни срокове и гаранции за решаването на всички отворени въпроси.

България има интерес към опита от политиките за устойчиво демографско развитие, които провежда Унгария, заяви президентът Румен Радев, който проведе среща и с президента на Унгария Каталин Новак. Държавните глави разговаряха в Рига, в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Латвия, която е домакин на международния форум тази година.
 
Без преодоляване на демографската криза е невъзможно да бъде постигнато и реално социално и икономическо развитие с поглед към бъдещето, посочи Румен Радев. На срещата бяха обсъдени различни аспекти от политиките на Унгария, насочени в подкрепа на семействата, които са разделени от оказването на социална подкрепа на хората в неравностойно социално положение.

Споделен беше унгарският опит в оказването на подкрепа за младите семейства да се сдобият със собствено жилище, за предоставянето на данъчни облекчения, които насърчават раждаемостта, както и за опрощаване на студентските кредити при определени условия. Отбелязана беше и ролята на образованието като ключов фактор за обществена интеграция, насърчаване на отговорното родителство и получаване на социална подкрепа.
 
Българският държавен глава изрази признателността си към президента Новак за отличното отношение на унгарската държава към представителите на българското национално малцинство, което е отлично интегрирано в обществения, икономически и културен живот в страната.

По официални данни около 6000 българи живеят в Унгария.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15. Анонимен До *** Гришев Унгария са с огромни дългове и нямат успех с населението и там намалява. Капитализма съсипа источна Европа и трябва да се махне. . . . . . Първо си неграмотен - источна се пише иЗточна! Като неграмотен не ти е писано да даваш съвети одвен на по неграмотни. Унгария за разлика ит България си е увеличила с почти 1,6 милиона населението за разлика от България. И статистика не може да четеш! Бил ли си някога освен в мокрите ти сънища в Унгария? През крив макарон!
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Гришев Унгария са с огромни дългове и нямат успех с населението и там намалява. Капитализма съсипа источна Европа и трябва да се махне.
7
2
 
4
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Наще ще черпят опит от унгарците в борбата с демографската криза,мале мале. Вижте само унгарците какви помощи дават за новородено дете и повече няма за какво да говорим отделно имат и други социални добавки. Наще като черпят опит защо него прилагат и тук, значи там може тук неможе. Истината е и да черпят опит нищо няма да направят нашите депутати,защото има план по който действат.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дигай сега юмрука бе, нали си много ербап? Американците окупираха България, сега е времето за всенародно велико въстание!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Склеротиците на Австрия и Унгария какъв го чешат на този форум "Три морета" ??? Къде са им моретата на Австрия и Унгария ??? Или и те са си купили от шнорхелите на Чалгаря и джапат из локвите на Европа.
4
1
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Единият от двамата на снимката изглежда много *** и грозен. Като селски пъпеш. Кой?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрий се чорап!
2
1
 
11
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Срам ме е този като се показва някъде навън ..
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австроунгария