Богданов: В България няма икономиеска криза

Това, което се случва е инфлация, обясни икономистът
22 юни 2022 13:21, Петя Славова
44
Богданов: В България няма икономиеска криза
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата, стоките и услугите расте, но според икономист в страната няма икономическа криза. "Нямаме икономическа криза във всеки разбираем за икономистите, а и за повечето мислещи хора смисъл. Икономическа криза имахме в средата на 90-те години".

Още по темата

Така Лъчезар Богданов, който е главен икономист в Института за пазарна икономика, коментира пред Нова тв вота на недоверие, иницииран от ГЕРБ-СДС. 

По думите му, той е за провал на правителството в областта на финансовата и икономическата политики. Според него това, което се случва в България, е инфлация.

"Нямаме и фискална криза, нямаме бюджетен проблем", увери икономистът и обясни, че голяма част от инфлацията у нас е вносна.

"Това, че има разлика със средното за еврозоната, се дължи най-вече на това, че ние сме по-бедни и голяма част от кошницата ни се състои от точно тези стоки, които най-много поскъпнаха", каза още Богданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
9
 
! Отговори
разбира се преди 1 година
че няма криза,нито икономическа,нито никаква друга,няам и никога не е имало и не може да има,българите крадат със задните си части и не им пука от нищо,вече са милиардери,не си знаят имотите,не им се налага да работят,къпят се в мляко,нали господ трепери над тях и не позволява косъм да им падне от главите,нямаше видовден за тях
39
2
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Не съм икономист, но в България има наслагване на няколко кризи. Политическата и особено депутатската са значително по-големи от икономическата. Това са си съвсем естествени неща, особено при тези политици в страната и техните така наречени лидери.
38
2
 
8
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Този да не смята, че живеем на Марс! Помня как ни се говореше през 2008г., че няма да бъдем засегнати от никакви кризи и после десет години излизахме от кризата докато другите я бяха забравили.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е другари, от Швейцария ни завиждат, верно говори другарката Богаднов
36
5
 
2
 
! Отговори
след промяната преди 1 година
В България няма икономическа криза няма инфлация само кражба и корупция.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27Щото говориш пълни глупости. в Украйна дори дизела и бензина са по-скъпи в момента.А в другата воюваща страна - Русия килограм розов домат е 12 лв.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще има икономическа криза като при нас няма икономика? Повечето хора работят за чуждестранни фирми, на държавна работа, за мафията или за фирми на хранилки. Останалата икономическа дейност е толкова малка, че нейното представяне не променя финансовата ситуация в страната. Ние сме провинция на ЕС за евтина работна ръка и консуматори на нискокачествени продукти и стари коли.
33
2
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Ей, дълбоко "провинциално човече", я долу ръчичките от Варна! Да не би да завиждаш, че си от "Горно Нанадолнище"? Не забравяй, че Плевелите растът навсякъде, без значение откъде си!
32
3
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ГОСПОДИН ЕКСПЕРТ КЪДЕ СТЕ ЗАВЪРШИЛ КЪДЕ РАБОТИТЕ ЖИВЕЕТЕ БЪЛГАРИЯ Е В ТРЕСАВИЩЕТО ЕКСПЕРТЕ ЧУВАШ ЛИ СЕ КАКВИ ГИ ГОВОРИШ ЧОВЕЧЕ ЗАЩО ЗАБЛУЖДАВАШ И КОГО ШАРАНИ ТУК ДАЛИ ОСТАНАХА
31
1
 
13
 
! Отговори
н2о преди 1 година
Щом Лъчу Богданов ви казъ, че "нема", значи "нема"! Вервайте му!!!! -)))))
30
4
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 30 Че какво лошо има да е завършил във Варна, ти да не си българофоб
29
5
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 22Привнесена е, не защото някой ни я праща от някъде, а защото нямаме достатъчно собствено производство на храни и на суровини за тяхното производство. Повечето се внасят от запада, там където инфлацията е по-ниска. Явно има и злоупотреба с монополно положение на пазара от страна на някои доставчици. Тези ефекти щяха да се минимизират при по-голяма конкуренция от страна на местните производители. Вярно е и това, че българина пазарува предимно стоки от първа необходимост, което вдига цените.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря на другаря Богданов за уточнението, защото вече се притеснявах да не би да е криза! Ама как ще е криза, днес бензисът е "само" 3,90, при криза става чак цели 4 лв!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономист да плямпа такива глупости. Сигурно е завършил Икономическия във Варна.
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Инфлацията в Украйна се плаща от бг народа. 100 хиляди бежанци са на бг хранилка.
25
3
 
10
 
! Отговори
Корнел Нинов преди 1 година
Защото аз съм решила така касата на БСП е празна в последните 12г сега ще се понапълни партийната каса изкуственно ,но за ваша сметка гойоти.
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията в България е 7 пъти по висока отколкото в Украйна където има война. Защо????
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са проблем оръжията,а експанзивният-хищнически манталитет на коминистите световно управляващи ,които искат постояно да колонизират източават и грабяг нови и нови територии да подчиняват коренното население за да живеят грабителите богато и охолно ,а другите да бъдат млени и превръщани в хранителни добавки за храна на животни и ковид гвинейски торби.Ядреното оръжие в случаят действа възпиращо на тези социопати комунист глобалисти.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕСТЕСТВЕНО,НО САМО ЗАЩОТО КРИЗАТА СИ СЪЩЕСТВУВА ПЕРМАНЕНТНО ОТ 200 ГОДИНИ И ПРОСТО БЪЛГАРИТЕ ДОТОЛКОВА СА СВИКНАЛИ С ТОВА, ЧЕ НЕ Я ЗАБЕЛЯЗВАТ!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е оазис сред бушуващата колективнозападна рецесия. Ние българите силно страдаме само от спекулативна криза на алчността.