Петков обяви, че 7-8 депутати от опозицията се чудят дали да подкрепят кабинета

Те били от "Има такъв народ"
Обновена: 22 юни 2022 18:51 | 22 юни 2022 18:36, Нели Христова
118
Петков обяви, че 7-8 депутати от опозицията се чудят дали да подкрепят кабинета
Снимка: БГНЕС

7-8 депутати от опозицията в момента се чудят дали да подкрепят кабинета, заяви премиерът Кирил Петков.

Те са от "Има такъв народ". Министър-председателят смята, че народни представители от други партии също мислят как да постъпят на вота за недоверие срещу правителството, който ще се гласува след около час.

"Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно изявява желание, че няма да има подкрепа, когато "Възраждане" с договорките с Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен с млади хора, които казват "Подкрепям те", разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение", каза премиерът.

Той уточни, че и в двата случая - и да падне, и да не падне правителството - трябва отново да продължат да говорят с депутатите в НС, за да достигнат до 121 гласа за мнозинство.

"В момента има няколко човека в ИТН, които се чудят. Тяхното чудене е между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Те имат един огромен конфликт- Надявам се, че в следващите няколко дни ще имат време да осмислят историческата си тежест", каза Петков. Той не каза точната бройка на тези депутати, но вярва, че са 7-8.

"Има хора и в другите партии, които в момента осъзнават колко тежка криза може да дойде ако това правителство падне. Те не разбират своите лидери в този момент", каза Петков.

Лидерът на "Продължаваме промяната" не изключи да има разговори с депутати от други партии, но при условие.

"Не бих говорил с Доган, не бих говорил с Пеевски, не бих говорил с Борисов, не бих говорил с Костадинов, не бих говорил със Слави Трифонов, не бих говорил с Тошко Йорданов. С всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на кабинета оттук нататък - готови сме да говорим", каза Петков.

По думите му президентът Румен Радев вместо да философства, трябва да свика КСНС.

Ако не свика КСНС, да не се изказва по случая, призова премиерът.

Премиерът съобщи, че още тази вечер ще се събере Изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната”.

Конституцията е условие преди да започне преговорния процес. Без да се промени Конституцията на РСМ не започва преговорния процес. Има мониторингов механизъм, който ще го има от деня на вдигане на ветото до присъединяването им към ЕС, посочи Петков, важните според него неща и подчерта, че неговото лично мнение е, че френското предложение е много добро.

Ако ГЕРБ иска да подкрепи френското предложение, първото нещо, което трябва да направят, е утре да се появят в комисията и да изслушат МВнР. Президентът, ако има мнение, да свика КСНС. В противен случай Радев и Борисов да не се упражняват в реторика, повтори още веднъж министър-председателят.

Утре ще заявя в Брюксел, че без решение на Народното събрание българското правителство не може да вземе решение. Нямам никакви притеснения от никакви паметни записки, каза още Кирил Петков.

Според него ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” изпитват огромен страх, че Бойко Рашков може да застане на чело на Антикорупционната комисия.

Ако минат промените Иван Гешев ще има съдия, който може да го разследва. Северна Македония е една мъгла, която се опитва да скрие тези причини. Те решиха да теглят шалтера през зависимия коалиционен партньор – ИТН, коментира още Кирил Петков.

В заключение премиерът каза, че нови избори сега означава 13 млрд. да не влязат в икономиката, застрашена енергийна сигурност, влизане в есенната COVID-вълна, означава слагане България на трупчета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
ПП ПравителствоПадна преди 1 година
интересно, 1 от Възраждане не е в Залата - Единственият Отсъстващ Депутат - Знаете ли Кой е и защо липсва?!
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довижданеееее
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kиро ПАДНА!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
71 И баща му е развей прах, като Киро просто. Заминал да Канада първо, с любовницата си.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи, какъв срамен позарлък за депутати! Киро като един екстрасенс влиза от разстояние в човешката психика и знае, кокво става в главите на въпросните депутати. Ако са му казали така, значи са го изпързаляли, или са безпринципни.То и за тях говори доста: "Амиии, не знааам... може биии". Това е страшно, що за парламент! Как лесно се подменя вота и се пазаруват депутати. МВР и прокуратурата да се самосезират. Ако ги има.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокопиев стои зад това правителство.Да се махат.Какви са тези,които са се събрали в подкрепа на Кирчо и Кокорчо?Подкрепят високите цени ли?Дори да падне правителството ПП ще направи ново.А Прокопиев като иска да управлява да си става направо депутат.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, да очакваш от партия наеечена Има такъв народ, първоначално наречена нема такава държава лоялност, мейби, но знай че те са събрани от селата, не очаквай много от тех :)))
52
0
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Тази вечер има ли полети за Канада?:):):)
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Кирчо, техните го търсят да го бият.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падне ли Кирчо, идва Любен Беров 2
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма българи на ръководните постове на партиите и държавата. И затова никой не мисли за държавата и населението!Държавата ни е превзета от чужди!
48
3
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Тя държавата е почти унищожена, за 12 години да намалее с 850000, пълно незаконние, корупция, романизация. Всичко това не е станало за тия 6 месеца.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма българи в управлението, няма, Киро и Асен са роми, Атанасов е турчин, Корнелия е влахкиня, но тя е християнка и що-годе мисли за държавата, с помаци и турци пък е пълно навсякъде, Петър Стоянов,Алексей Петров и Плевналиев са също помаци, за ДАНС пък писаха, че е пълна с всякакви чужди шпиони - турски, еврейски, американски и други, цялата ни държава бъка от чужди западни, турски, еврейски, американски шпиони, бандитите също са на върха, разберете, Бойко и Цецо разковаха бавно, но сигурно държавността, за Цецо също писаха, че е влах, няма българи на ръководните постове на партиите и държав
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е като някакъв апостол. Обикаля и "просветлява" набелязани субекти. Цирк!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това малко звучи като "при стимул бате, ще гласувам кво кажеш", то и без това в опозицията повечето са такива.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо, нагъл си, човече. И вреден за България! Предател, продажен предател. Ей, вижте децата си - ще унищожат без никакви скрупули и угризения хилядолетна държава. Ще я изтъргуват в собствена угода, защото БЪЛГАРИЯ за тях е просто БРАНД!? Цинични безродни еничари!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето не осъзнава, ама с ината си и с желанието си да пазари депутати, само се компроментира все повече и повече, дори да оцелее ще изкара максимум 2-3 месеца и повече никога нема да влезе в Парламента
42
0
 
4
 
! Отговори
Сармати преди 1 година
да идват и да става дармадан Софията и да се свършва с тая агония. Хаха
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците подкрепят ли го лоби бара на слънчака?
40
2
 
9
 
! Отговори
Бако Лако преди 1 година
Оставка бе ало