Спестяванията на партиите намаляват, ГЕРБ най-богати

Коментар на Диана Евтимова
22 юни 2022 16:20, Росен Стойчев
21
Спестяванията на партиите намаляват, ГЕРБ най-богати
Снимка: НОВА

„Спестяванията на партиите са намалели, изборите като разходно перо за тях са основни и имат най-голям дял. Трудно е обаче да направим извод от какво се формират тези спестявания. Необходимо е по-голямо ниво на прозрачност при отчитане.”

Още по темата
Това каза за Нова Нюз Диана  Евтимова от Института за развитие на публичната среда

От партиите в настоящия парламент: „Най-богата от данните и парите, които имат в наличност като депозит, са коалицията ГЕРБ-СДС и това не е изненадващо, защото те са редовен участник в парламента в последните 12 години,” посочи Евтимова.

Тя допълни, че основно перо за приходите е субсидията, а други приходи са от членски внос, дарения, в по-малка степен – собствени средства на партиите от недвижимо имущество. „Наблюдавахме доста големи дарения именно за ПП в последните парламентарни избори.” Но Евтимова уточни, че изследваните данни са за ПП не като партия, а като коалиция, която се яви на избори.

Според данните на института при депозитите ГЕРБ-СДС водят. При ДПС те са намалели близо 3 пъти. При БСП също са намалели.

Институтът е прегледал годишните отчети на партиите, които те подават пред Сметната палата. Става дума за приходите и разходите на 124 политически партии, подали отчетите си в срок. Извадени са данните и от предходната година, за да се направи сравнение в динамиката на средствата, уточни Евтимова. Изводите:

„С една трета са намалели парите на партиите в касите през 2021, а наполовина са намалели техните депозити и спестявания в банкови сметки. Предполагаме, че това е ефектът от 4-те предизборни кампании – 3 парламентарни и една президентска в два тура.”

„При по-новите формации, които миналата година влязоха в парламента, има нарастване на тези средства, докато при по-старите и утвърдените всъщност има намаление. Тоест те са успявали да заделят повече средства в предишни години.”, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжете!!! сега се опитвате отново да измамите хората, че герб са най лоши, ама няма да мине...
16
0
 
1
 
! Отговори
Деса Перник Гложе преди 1 година
Според видния терорист Дончо 58г Перник, Герб имат цял камион с пари, незнам колко милиарда са това!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов е не просто престъпник, той е рецидивист, избран и лансиран от ДС-КГБ мафията във върховете на държавната власт! ДС-КГБ генерал Бригадир Аспарухов, който с активно мероприятие свали първото законно демократично правителство на Бългапия - на СДС с всичките му грешки и несъвършенства !!!, а след месеца заедно с друг всеизвестен рецидивист ДС-КГБ генерал Любен Гоцев назначиха Борисов в правителството та доведения пак от тях премиер Симеон!.. Те му създадоха и партията, като възложиха тази задача на Цветанов, чийто баща знаем какво правеше в ДС
14
0
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Пропускате и.тн- като лобистката партия на мафията. Трифонеззе даже не е подал данъчна декларация - за такива милиони говорим.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе богати богати, ама Чекмеджето взе да се поизпразва. Довечера пак ще докарат автобуси със селяни пред НС, а нафтата скъпа...
12
2
 
8
 
! Отговори
Чекмеджан Кюлчев преди 1 година
Ехееее, то остана и герП да са бедни!
11
0
 
2
 
! Отговори
заради инфляцията преди 1 година
да увличат на 20лв. субсидията на глас за партиите.не може то така. вдигнаха пенсията на песионерите, вдигнаха мин раб заплата, всичко поскъпва само на партиите таксата остава малка.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-богат е Гумен. След 1 мандат - 1 млн лв.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли са най-богати , ... за 13г., ДЪЛГЪТ В ХАЗНАТА НА ДЪРЖАВАТА Е...38 МИЛИАРДА , ОТДЕЛНО ТОРБИТЕ И ЧУВАЛИТЕ В ЧУЖБИНА , БАЦЕ Е ГЛАВНИЯТ ''ГЕРОЙ '' !
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лойко е с чекмежета и чипки от спестени закуски.
7
4
 
8
 
! Отговори
Сандокан преди 1 година
Е как, няма да са най-богати "гробарите" след като успяхаза своето 12 годишно порочно управление да задигнат от държавата, колосалната сума от 110 000 000 000 лева !!!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се учудваме , чекмеджетата на герб са още пълни .... Но ми се струва , че най-богатите са тези на които електоратът е НАЙ-БЕДЕН , а именно ДПС ....
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даренията за ПП са от американското посолство и се чакат резултати!
4
3
 
7
 
! Отговори
тити преди 1 година
Е много ясно, като знаем на баце чекмеджето.
3
5
 
10
 
! Отговори
на 100% преди 1 година
Ами герб вземат поне по пет % от всички фирми които получават евросубсидии !!!
2
5
 
20
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Как няма да са най богати ,като за 12 години ограбиха народа ,крадяха и със гъзоветеееее си.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депозитите на партиите в банките БНБ ги отчита като "Депозити на населението и НТООД", а медиите пишат, че това са депозити на хората.