Външната комисия отложи заседанието за френското предложение за РСМ

Първо МС трябва да вземе решение
22 юни 2022 17:07, Нели Христова
19
Външната комисия отложи заседанието за френското предложение за РСМ
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваното заседание на Комисията по външна политика, на което трябваше да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между София и Скопие, бе отложено, предаде БГНЕС.

На заседанието присъства министърът на външните работи Теодора Генчовска и екип на външно министерство.

Депутатът от ДПС Станислав Атанасов заяви, че МВнР е изпратило всички възможни документи, които можем да получим. "Не мисля, че можем да получим нещо повече от министерството на външните работи, затова предлагам да отложим комисията, докато МС не внесе решение. След внасянето не решение, след като групите се запознаят, тогава можем да проведем комисия. Смятам, че днешното заседание е абсолютно безцелно и предлагам да бъде отложено", каза той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева се възмути, че едва сега се провежда заседанието на Комисията, след като документите са били внесени още в петък и се е наложило толкова дълго да се чака.

"След чакане от петък, грамата беше изпратена в 15.30 часа. Няма да коментирам решението на МС от миналата седмица, че е противоконституционно. Очевидно така е решил премиерът Петков да нареди на посланика да внесе френските предложения директно в НС без становище на МС. Ние чакахме дни наред да бъде свикано това съвещание след евентуално становище на МС и предложение каквото и да е било то. Свикахте го след публичен и медиен натиск. Защо ако това заседание беше толкова спешно, не беше свикано през почивните дни", заяви Захариева и подчерта, че днешното заседание е безсмислено.

Според нея това, което се случва на заседанието е "цирк и кризисен ПР". Тя направи забележка и на председателката на комисията, че е изпратила писмо до външния министър да внесе проект на решение в НС. "Г-жо председател, външният министър не е от органите, които имат законодателна инициатива", обърна се Захариева към Венцислава Любенова.

В крайна сметка заседанието беше прекратено след гласуване. Мотивът за прекратяването е, че МС първо трябва да вземе решение и след това по него да се произнесе парламентът.

Венцислава Любенова изрази съжаление, че заседанието не се е провело. "Дискусията не можа да се състои. Ще свикаме извънредно заседание, ще уточним точно кога, за да бъде проведена тази дискусия", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 1 година
венциСлавке, тук не е Ирландия, а БЪЛГАРИЯ... като си си дала зад никът под наем, научи правилата за работа на позицията на която са те тропосали !
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече лъсна истината, че цялата истерия около Македония беше постановка на Борисов и Доган и новите им патерици ИТН и Възраждане да се свали Правителството.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите трябва да се въздържат с всички средства! РСМ са си присвоили цялата ни средновековна история и в рекламни филми не спират да се хвалят: Климент, Наум, азбука, християнство, Самуил - всичко е тяхно и те са родоначалниците! Да не говорим за Възраждането и следващите години...Предателите трябва да се спрат и всичко е позволено, защото ще ни закрият като независима държава ище ни унищожат като народ!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като по конституция се изисква мс да вземе решение, и след това да се прехвърли към НС, значи така да се процедира. Крайно време е кирчо да изучи конституцията. Би трябвало да изучи и бг история, защото изобщо не я знае. На възраст 12 г. е заминал в Канада и има доста съществени пропуски. Само болни амбиции да си премиер не е достатъчно.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоууууу тови не е комисията на славчо.Хващайте се на работа за която България ви плаща!!!
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще приеме предложението защото защитава Българските интереси, а РМС сама ще реши дали да приеме. Това не е наша работа!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Така както на думи "подкрепя френското предложение", ГЕРБ провали заедно с ИТН, "Възраждане" и ДПС заседанието по тази тема на Комисията по външна политика на НС ! Нали експертите са в МнВР и в Комисията по външна политика ? Те защо не изразят преди това своето мнение ?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми нема ЕС, то тебва да се съгласи и РСМ на френското споразумение, но те немат намерение да го направят :))
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗозоПОЗОРНАТА ТИКВЕНА ПОЗИЦИЯ ДРАГИ ГЕРБОЛЯК ЛИ ЗАЩИТАВАШ?
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ ЕЙ ДЕПУТАТА ОТ дпс ЛИ ЩЕ КАЗВА КАКВО ДА ПРАВИМ С БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ?!?+!?+!?+! АЙДЕ СТИГА С ТАЙ НАГЛОССТДА ИЗЯСНИ ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ В РОДОПИТЕ СПОРЕД ТЯХ СА ДОШЛИ ОТ МАЛА АЗИЯ И СА СИ ЗАГУБИЛИ НЯКЪДЕ ЕЗИКА...
1
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Путинистите ще въртят-сучат до край :))))))))))))))))))))))))))))))))))))