Петков: Няма да платим цената на някой задкулисен играч

Опасява се, че едно бъдещо служебно правителство ще върне България към "Газпром"
26 юни 2022 15:53, Йоана Цонева
158
Петков: Няма да платим цената на някой задкулисен играч
Снимка: БГНЕС

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

Това каза пред БНР премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставка на правителството.

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция... Лексиката към задкулисието няма да бъде олекотена".

По думите му "на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев:

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи... Аз очаквам по-отговорна позиция, когато сме в политически риск за цялата нация".
Кирил Петков изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването".

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях:

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства... Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин".

И отново подчерта, че ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията или на прогреса? Дойде време разделно".

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая държава, трябва сериозна воля да не попаднеш в някой корупционен капан. Всеки, който е бил някъде на висок ръководен пост е окалян, чисти хора със знания, умения и опит, трудно се намират вече.
76
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само съдебна реформа ако направят, това ще е едно от най-успешните правителства за новото време. България много ще се промени.
75
4
 
20
 
! Отговори
Самият той... преди 1 година
е ЗАДКУЛИСИЕТО И КОРУПЦИЯТА....
74
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме имали досега толкова далновиден, принципен и задълбочено разсъждаващ премиер като Петков! Останалите лидери на опозицията не са на нивото му, той ги засенчва! Истински революционер по дух и манталитет.
73
3
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Прокопиев свършил парите и не му се дели с други задкулисни играчи !
72
20
 
6
 
! Отговори
Само ПП преди 1 година
Човека е искрен,иска и ще направи всичко възможно за просперитета на България. Ако не се състави ново правителство на есен ще гласувам за Продължаваме промяната.
71
6
 
25
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Правителството Петков не се ръководи от интересите на народа, а се ръководи от интересите на САЩ. Затова падна за 6 месеца.
70
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
писна тая мантра особено след гласуването ан блико с партиите на пеевски и бойко.
69
4
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Петков не направи нищо за да защити икономиката на страната и да осигури евтини енергоносители за индустрията и гражданите. Напротив, дива инфлация и обедняване за българина. Оставката и вън!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият грях е глу постта и ние сме грешни.
67
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИН, Киро и цялата тая група пич са просто едни измамници, говорят това което хора като теб искат да чуят, и понеже им остана само електората на ДБ, от който могат да дръпнат гласове, за това се и упражняват с антируска риторика, както навремето Дянков дето щеше да пляса руснаците, а после отиде да работи за тях, а на нас ни остави да плащаме едни 1 млрд евро обезщетение на Росатом
66
4
 
14
 
! Отговори
хахо преди 1 година
аябе няма ли да смениш пло4ата . не ти ли омръзна все едно и също да повтаряш . кои не е с теб е предаиел мафиот *** и какво ли не . които е зад теб е велик , ти тоя народ за толкова глупав го имаш , още пове4е 4е вси4ки разбрахме 4е 4е ти си от зоната на мрака
65
18
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Ако Кирчо е искрен и завинаги обърне гръб на руските шпиони, аз съм готов в бъдещите парламентарни избори да гласувам за него, защото ми омръзна да гласувам за фалшиви евро-политици, а всъщност слуги на Кремъл, какъвто беше прехваления Бойко Борисов. България се нуждае от честни хора в управлението.
64
8
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Киро, хора сте и то на краварското задкулисие, което иска да ни продава скъпа газ и да ни вкара във война с Русия. Българите не искат такива марионетки. Ясно?
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато австрийски политик казва, че България плаща за оръжия за Украйна, аз му вярвам.
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантизма е психично заболяване. Ама газа щял да бъде пак на Газпром ако нямало Кирето . Кво *** интересува на кого е . На каква цена е важното за нормален човек де . За евроатлантик цената която плаща народа нямала значение . Ами ти като иска купувай си демократичен скъп газ ама не ни казвай ние от евтиния ли да купуваме или от демократичния.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красят по 300 милиона на месец. Къде ги дават, не знам.
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат"-И тези средства ще отидат при народа!?Как не ви е срам да ни пробутвате отново същите лъжи!!Народът ще продължава да плаща оило по 6 лв,бензин по 3,50-4,00 лв,5 пъти по-скъп газ,хляб по 2,50-3,00 лв...и то за сега,докато отново се докопате до креслата(които още не сте освободили), а пък след това ще подкарате всички цени нагоре и нагоре докато ни уморите тотално и доограбите това,което все още може да се граби!
59
8
 
27
 
! Отговори
Бля бля бля преди 1 година
Този продължава с една и съща полюция..."Мафия", "задкулисие", "ще защитаваме държавата", и "какво искали хората"! По-слабо и по-вредно правителство не сме имали! Мислеше си Кики, че като клекне на американците, и сервилничи на Брюксел, и няма кой да го пипне ! Да ,ама не! Насила ни ги натресоха във властта, и точно задкулисието ще си ги изрита обратно!
58
10
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Всички плащаме двойни и тройни по-високи цени на магазина заради санкциите срещу Русия, наложени от правителството на Кирил Петков.