Карадайъ: Светът е в безпрецедентна криза

Либералният световен ред трябвало да бъде възстановен
17
Карадайъ: Светът е в безпрецедентна криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Днес, когато честваме 75 години на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред трябва да бъде възстановен. Не трябва да позволяваме пандемията и войната да нарушат способността ни работим заедно, защото това ще ни остави напълно неспособни да посрещнем други предизвикателства като екзистенциалната заплаха от измененията на климата". Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на световната среща на Либералния интернационал в София.

Форумът, който ще продължи до 3 юли, събра над 250 делегати от 60 страни по света.

В уводните си думи Карадайъ посочи, че международният ред е на кръстопът, а войната на Русия срещу Украйна е задействала реакцията на различни части на света, потапяйки международния ред, закотвен в устава на ООН, в безпрецедентна криза от края на Студената война.

Карадайъ отбеляза, че тази година конгресът преминава през мотото "Възстановяване на либералния световен ред".

Ние, либералите сме отдадени на споделения мир и просперитет, особено жизненоважни цели в този решаващ момент, в който живеем, заяви Карадайъ пред делегатите.

Лидерът на ДПС посочи, че през последните години светът влиза от криза в криза и визира пандемията от COVID-19, продължаващото разпространение на вируса и инвазията на Русия в Украйна. Карадайъ посочи, че войната в Украйна, освен че е опустошителна за руската и украинската икономика изпращаща ударни вълни по целия свят, включително с нарастващата продоволствена криза. „Над всичко е човешката трагедия и загубата на човешки животи – страданието на обикновените мъже, жени и деца в Украйна, сред които над 11 млн. разселени хора“, каза той.

По думите на Карадайъ икономическите последици от войната – продоволствената и енергийна криза, са се разпространили бързо и далеч в Европа и Африка, а войната е ускорила още повече социалните неравенства.

Европа и Африка не могат да избягат от последиците на този глобален пожар, каза Мустафа Карадайъ.  

За пръв път от много години инфлацията се е превърнала в ясна и реална опасност  за много страни по света, посочи той, след което отбеляза, че това е огромна пречка за глобалното възстановяване - в икономически план растежът намалява, а инфлацията се повишава - в човешки план доходите на хората намаляват, а трудностите се увеличават.

Карадайъ определи и друг нарастващ риск - фрагментация на световната икономика на геополитически блокове с различни търговски и технологични стандарти, платежни системи и резервни валути.

Днес по-високите цени на енергията и храните допринасят за инфлационния натиск, свивайки реалните доходи на домакинствата, посочи лидерът на ДПС.

Той настоя, че тази фрагментация на глобалното управление е най-сериозното предизвикателство пред основаната на правила рамка - каквито са международните и икономическите отношения в последните 70 години.

Бъдещето е цифрово, но според нас бъдещето е и либерално, което носи равни възможности, растеж и прогресивно мислене, добави Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ДПСкарадайъ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
ЗАПАДЪТ преди 1 година
Не желае Споделен Мир и Просперитет!!! Желае САМО ПРИ ТЯХ ДА Е МИР. А В ИЗТОЧНА ЕВРОПА - СТУПОР И ПАДЕНИЕ.
13
0
 
1
 
! Отговори
Важното преди 1 година
...е да осъзнаете КОЙ НИ ДОВЕДЕ ДО ТОВА!!! Първо - Безумното управление на ковид пандемията от световния елит! Обедняването е безпрецедентно!! Второ - войната в Украйна. Но кой я предидвика? Кои са причините за нея??? Никой няма да каже, защото НЕ желаят хората да знаят. ТЕ ни смятат за Безгласна буква, която само трябва да работи, да търпи и да Им плаща!!! СВЕТОВЕН ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ!
12
1
 
3
 
! Отговори
Кари преди 1 година
Айде в Анадола,това е българия.научи се да говориш правилно български език..колко мандата си там е не можеш да говориш правилно български език.м.у.х.л
11
0
 
6
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Инфлацията ще бъде постоянно явление в нашия живот.Лихвите няма да я намалят сериозно просто няма да позволят да се стигне до хиперинфлация. Бедноста ще се увеличава.
10
3
 
3
 
! Отговори
Vs преди 1 година
Бегай бе мрънкащ фес!
9
3
 
3
 
! Отговори
Санкциите на Фащ преди 1 година
Санкциите които ФаЩ задължава да правят 40-те му васали са тези които водят света към глад и мизерия.
8
2
 
2
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Мриии долно Кърджалийско семе . В гроба само мухите да те кацат и да ти повръщам в сюнетаджиската ти грозна мутра
7
1
 
3
 
! Отговори
Да ама не преди 1 година
Хитрец е депесаря.Знае,че само разрушаването на този ред ще спаси запада.В днешния либерален ред е заложено унищожението на запада още от 60те насам.Ако искаш да спасиш запада трябва да разрушиш тоя ред.Спасяваш ли реда ,запада си отива до 30г.Самите поколения възпитавани днес в анти западна риторика в самите западни училища ,с псведо научни книги мразещи запада,ще го унищожат сами или просто ще предадат крепостите като нашите прости боляри през 14 век.От изток подкупват полезни *** за това.
6
0
 
4
 
! Отговори
,spas преди 1 година
Свалиха правителството и почнаха оправдания! Целта е да теглят милярди и да разделят !
5
0
 
3
 
! Отговори
щом света преди 1 година
е в криза да изпращат професори кат тоз сцмешникк да ги обучат на депесарски номера като по време преди избори
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
промяната излезе ПРЕВРАТ
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на турчин вяра няма. турчин вяра няма
2
2
 
7
 
! Отговори
Тц преди 1 година
Точно либерастията докара на света тази криза.
1
9
 
3
 
! Отговори
ЦЪЛГАРИН преди 1 година
За кой свят говориш...за раша ли? Останалия свят ще се оправи!!!