Преговорите продължават, обсъжда се програмата на кабинета "Василев"

Работна група се заема с приоритетите
Обновена: 4 юли 2022 07:12 | 4 юли 2022 07:10, Камелия Цветанова
47
Преговорите продължават, обсъжда се програмата на кабинета "Василев"
Снимка: БГНЕС

Днес започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второ правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати.  
В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Още по темата

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители.
Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, заяви той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента неизпълнен, ако не бъде намерена подкрепа от минимум 121 народни представители, или все пак ще подложат на гласуване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на кандидата за премиер, заедно в "Продължаваме Промяната“ с Националния съвет на партията. Запазвам личното си мнение за себе си в този момент, уточни той.

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така, както и първият кабинет, обяви след края на срещата с "БСП за България" Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и в много кратни срокове да се изготви програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да има много ясни срокове и ангажименти за това какво се случва до края на годината като реформи и като необходими дейности.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Договорено било екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети  и конкретна законодателна програма за шест месеца.
Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения, посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.
Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и съпредседателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента.
Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи Асен Василев.
Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, до още повече нахъсване и разделение в обществото, и до следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление, подчерта Христо Иванов. По думите му сега е моментът тази крачка да бъде направена и от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат.
Той отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.
 
По думите на Иванов има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде така на избори, ще бъде наказан от гласоподавателите. Приоритетите на ДБ са конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Важни били и по-активна дейност в културните политики и демографията.  

До петък независимите народни представители, напуснали ПГ на ИТН, ще решат дали да подкрепят правителство на Асен Василев, обявиха те в неделя след консултациите.

Няма безусловна подкрепа, имаме много допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна програма, както и такава за действията на правителството през срока на съществуването му, обясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от независимите депутати ще изясни сам за себе си дали ще подкрепи или не предлаганото правителство.

Знаем, че национално отговорно поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и действия в интерес на България, подчерта Атанасов. С ПП имали допирни точки по отношение на борбата с корупцията, промените в КПКОНПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност.

От "Продължаваме Промяната" не изключват възможността да разговарят и с други депутати от "Има такъв народ", които, по думите на Асен Василев, могат да взимат самостоятелно решения. Той категорично изключи разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов и с председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.
В неделя пред БНР Йорданов каза, че натискът от страна на ПП върху техни депутати продължава, но вече по друг начин - заобиколно, чрез познати. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Наистина има огромна разлика-Германия е социална държава ,а мутрата превърна България в държава на олигарсите. Ниски пенсии, ниски заплати, никакви помощи за българските деца Всички пари в държавата отиваха в джобовете на близките до властта мутробизнесмени.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да хващаме сопите
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от пп наистина са безочливи и луди за власт. Коалиционният кабинет на пп се издъни и забърка големи каши. Основателно бе снето доверието в това вредно правителство. Сега отново преговори???. Има ли смисъл, когато кабинетът Петков/ Василев и Василев/ Петков са едно и също.
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асен са точно като Пижо и Пенда. От едно котило са. Нищо не става от тях. Те са търговци. Най- много да изтъргуват България.
16
4
 
13
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Аз съм Кирчо хубавеца, вечният премиер, на Балкански полуостров няма друг кат' мен. Влюбени са в мене всички: и женички, и момички, блазе човеку като мен! По "Търговска", по "Царя", даже по "Леге" всяка вечер се разхождам с 15 гарда, все съм си добре. Срещам Лена, ***, СваЛена, *** а и още петдесет и две. Ех, да си като мен млад премиер, ще се чувстваш ти братленце най-блажен, вярвай в мен! Вино, жени, тъй нататък, знай, животът, че е кратък! Блазе човеку като мен.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 само толкова ли можеш да обиждаш НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ 16 ДОКАЗВА ЧЕ НАИСТИНА ИМА ОГРООМНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ГЕРМАНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ А ЗА ОСТАНАЛОТО Е ВИДНО
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашта класа поздравява вашта класа с класическата оперна чалга Месечина, месечина, йойой!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгонихме гаргите, ама за малко. Пак се върнаха на същия клон начело с канадските шмекери.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един народ! Едно Ферари! Един турбофолк Фюрер!
11
3
 
12
 
! Отговори
Какви преговори преди 1 година
Сам кики си призна, че нотата на русноците се разглежда. А вчера по ОРТ го казаха, ако новото правителство е преоблякал се Илия пак в тия, скъсваме отношетия, ако правителството е коренно различно от досегашното ще започнат преговори. Метох накъде, ако съксаве отношетията, макат ни жестоки санкци -прекъсвоне на всякакви социално-икономически отношения. Жарко американзите ни ползват за 2път като опитни зайци в отношенията с Русия. Така направиха и с газа.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върви да живееш на Германия няма как да се сравняват системите законите хората на Германия и България А да знаеш човек сам си е отговорен за живота си и сега има безброй възможности и какво получи от парапетаджиите НИЩООООО
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попфолка Продължава! Чакарака правителство! Кукубенд парламент! Слава на царство Чалгария и на цар Радо Шишарката!
8
3
 
17
 
! Отговори
:::: преди 1 година
Кокорчо или Канадеца има ли значение кой Предател ще управлява..... Щом търпим си го заслужаваме !
7
4
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Ние не го пускаме в селото, той иска половата къща!
6
17
 
5
 
! Отговори
Уви преди 1 година
Руската агентура и 4000 лв месечно за някой не ще допуснат да тръгнем напред. Но въпреки всичко,тези млади хора са крачка в бъдещето,а миналото от което ще се срамуваме е свързано с.....Доган,Нинова, Слави Трифонов,Боко Тиквата,Копейкин и каракачанката. В тази връзка трагедията в Украйна е шанс за България да намали руското влияние в нашата страна. И това е неизбежно , но и задължително за да тръгнем напред. Аз вярвам ,че науката и прогреса са движещата сила, а не Путин и бг последователи.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
RIP!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарлъка Продължава. Парите Потънаха. Промяната Почина. PIP !
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен ще събере подкрепа когато му цъфнат налъмите.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти го гониш през вратата...то се намъква през прозореца, що е то?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирките хайде да наричате нещата с истинските им имена кабинета не е "Василев", а Козяк.