Нинова: Ако се гарантира мнозинство БСП запазва четирите си министерства

Местата на ИТН ще бъдат въпрос на допълнителни разговори
7 юли 2022 18:47, Нели Христова
45
Нинова: Ако се гарантира мнозинство БСП запазва четирите си министерства
Снимка: БГНЕС

БСП запазва четирите си министерски места, е съобщила соцлидерката Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на БСП, което се провежда в момента. На него вицепремиерката и лидер на БСП е представила информация за хода на преговорите за нов кабинет.

Тя предала на социалистите за свой разговор с кандидата за премиер на ПП Асен Василев, в който той я е уведомил, че ако до довечера има гарантирано мнозинство, в петък ще внесе проект на кабинет със структура и министри.

"Ако няма, утре ще върне неизпълнен мандат. Ако се гарантира мнозинство, разговорите са, че БСП запазва четирите министерства, които имаме досега", каза Нинова пред членовете на пленума.

Относно министерските места на ИТН и тяхното преразпределение, според нея, това е тема на допълнителен разговор и към момента не може да каже как ще бъдат разпределени.

"Проведохме пет кръга на разговори по краткосрочните приоритети. Това, което записахме по наше настояване, е следното: продължаване на политиката за компенсиране на бизнеса за цена на електроенергията на 250 лева на мегават час", докладвала още Нинова пред пленума.

Тя е допълнила, че е предложена и подкрепа за микро, малки и средни предприятия. За тях е предвидено повишаване прага на регистрация по ДДС на 100 000 лева от 01 януари 2023 година и на 166 000 лева, от януари 2024 година. По думите й има разрешение от ЕК за повишаване на прага за регистрация по ДДС, което според нея облекчава дейността им.

Нинова е обявила, че в програмата е записано още промяна в закона за местните данъци и такси и въвеждане на патентен данък за малките и микро фирми.

"Това, което е наша политика от много време и го нямаше в проекто програмите, но сега е гарантирано, е 50% от средствата от всички европейски програми да се инвестират в Северна България", обявила още Нинова. И това по думите й е съгласувано с Европейската комисия и Световната банка и трябва да стане до 31 юли 2022 година.

"Знаете, че ние имаме решение на Конгреса, че сме за приемане на еврото, но настояваме това да стане след анализ и ефектите от тази мярка. Тук си позволихме да предложим нещо, което не сме обсъждали помежду си, но ни посъветваха професионалисти и затова записахме: въвеждане на преходен период за плащания в лева и евро по избор на хората, като това трябва да се приеме до 30 септември", заявила Корнелия Нинова.

В сектор "Труд и социална политика" Нинова е обявила, че се увеличава процентът на така наречената вдовишка добавка - от 26 на 30%. По думите й се предвижда и увеличаване на добавката от учителския пенсионен фонд, изплащана на пенсионирани учители от 0,33 на 0,5 %, което да бъде прието в бюджета за 2023 година. Тя е разяснила и промените при закупуването на лекарства за деца до 14 години, където 95 % ще се поемат от НЗОК. "Ние държим на преизчисляване на пенсиите от януари 2023 година със средно осигурителен доход от 2021 г.", каза Нинова. Според нея Асен Василев е приел принципно предложението за пенсиите, но "поради липса на висок процент сигурност за изпълнение на бюджета, поради инфлация и какво ще се случи, е предложен текст, който дава достатъчно свобода".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Калина преди 1 година
Корни,а ако не се гарантира мнозинство ,което ще стане,Ко правим?Ще си живеете ,с радостта,че сте били министри,а ти чак и вице .См..еш.ни.ци
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази ли ще дърпа конците и на асенчо, както беше с кирчо? Ето те не са казали за министерства, ама тя нейните си ги обяви. Да разпределя и останалите. Асенчо чака нареждания.
36
0
 
4
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
искатисе ама нанаиси ненаситна женица.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единият танкери брой , тая четири министерства тънки сметки
34
0
 
7
 
! Отговори
червен боклук преди 1 година
всички в пандиза
33
0
 
3
 
! Отговори
Komentar1 преди 1 година
Ако гарантират мнозинство БСП значи закона за педофилията е отменен даже и си слагат случайно станал нарушител Премиер. Не съм бил там това са думи на жена му. Потърпевшите в момента са в моргата заради ПТП до хотел "Хемус" по официални източници. Случайност или късмет точно преди да му гласуват състава на кабинета. За СРС очевидци не му трябват.
32
0
 
5
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
Абе , как така Корнела---"ГАРАНТИРА МНОЗИНСТВОТО НА КОАЛИЦИЯТА" ...ЗА 121- ДЕПУТАТИ....как стават тия далавери....??????!!!!!...ЗНАЧИ СЕ ГОТВИ "ИЗМАМА" В НС...??!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
курнелеке дедо Благоев се върти у гроба от Бузлуджа от БРСДП от 1891 докакво докара последното и парче на тесни социалисти а сега какви никой не може да каже. Ама добре , че си хванала пиар погребален агент точно е Всички ще викаме сбогом приятелю мой другарко
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кypнела не 10 тира 10 транспортни самолета изпрати с нови оръжия муниции за Клоуна, да му избиват войничетата.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще видите че ще е явно гласуването, за да държст хората си изкъсо. Изненадата ще е от БСП ще има неявили се, Р. Овч онзи ден го намекна тарикатски.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Круела Девил трябва да бъде ртстранена. Вижте какво става по света..Тази е изпратила 10 тира с оръжия на украинското джудже.
27
0
 
7
 
! Отговори
Просто лекар преди 1 година
Вижте само колко алчност блести в очите на тая жена - как ще е съгласна на поражение и да не е на власт ?! Само,че работата малко прилича на приказката :" Гладна кокошка про со сънува! " Та по-добре би било Нинова да си стяга багажа и о,време да опразва министе рския кабинет,за който си мисли,че е залепена с ... олово :))) Чиба !
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА ХА - отново искат да ни управляват тези които ни дискриминираха и ощетиха.Пенсионерите пенсионирани след 01.012022 не полуиха 10% увелиение, а само 60 лева за ковид което се дава на всички пенсионери.Тази група хоре е дискриминирана и ощетена
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази чака на готово някой да й осигури подкрепа и тя да се цопне в креслото. Няма го майстора.
24
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахахахааа, на тая да й направят тест за наркотици. Сънува министри без да имат 121 гласа :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви министерства черна ***??? Вие направихте цените да излетят. Никой не се интересува от властовите ви амбиции. Пак делите баницата а за народа НАНЪЙ! Да идва някой бял човек-българин да ви оправи батака!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов министър председател, нови министри в креслата или отиваме на изборииииииииииииии!!!Кирил Петков _ министър на икономиката. Стига с тази крадла!!!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да са толкова лакоми да управляват. Как може толкова да ламтят за пустата народна пара.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не търсят подкрепа за кабинета, търсят само как да не отърве Нинова алъш_вериша с оръжията и от там в черната партиййна касичка. Аааа, няма да го бъде!!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на следващите избори остава само да гласувам за Възраждане. И те ме съмняват по правилото, че "всички политици са корумпирани", но то не остана за кого...