НС качи прага на задължителната регистрация по ДДС

Облагаемия годишен оборот скача от 50 хил. лв. на 100 хил. лв.
14
НС качи прага на задължителната регистрация по ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единодушно с 212 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" Народното събрание (НС) прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина.

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Освен това е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров. По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши НС.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров.

Александър Иванов обяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, мярката е и част от предизборната им програма.

Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" също изрази подкрепа за предложението, което, по думите му, е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отбеляза той.

От "Има такъв народ" също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия прагът е 22000 евро на година или малко над 12 минимални заплати, във Франция за търговия е 85000 евро, за услуги- 34000 евро или около 12 средни заплати да се съберат. В Гърция прагът е 10000 евро или 12 МРЗ техни някъде. По това сравнение нашият праг, ако ще защитава дребния бизнес, трябва да е между 12х700 и 12х1400лв или под 20000лв. Тази мярка е чист популизъм и помагане на неплащащите данъци още по-лесно да я дават през просото.
13
0
 
0
 
! Отговори
Плати преди 1 година
Си ти данъците от наеми и тогава
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се отнася за тези които реализират оборот и плащат данъци. Пред очите ми от години се развива незаконна търговска дейност от несъществуваща по документи автоморга намираща се между Горубляне и младост 4 около един Тир паркинг стопанисвана от Сашко горублянския крадливец . Парата е само кеш в джоба,а данъци в много *** дума. Но явно това на никой не му пречи, нито на НАП, нито РИОСВ, нито кмет, нито полиция, даже са му клиенти. Цялата нива е в разпиляни автомобили.Сбъркана работа ,с чадър
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат си и идея какво точно правят, няма как да е социализъм без да има високи данъци или по другия начин да се гони само растеж и от там да се разчита на пари за пенсиите. Това в момента което правят не е по различно от живота на младите българи, дай тука едни заеми а после ще му мислим....
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 Ако сега махнат плоския данък, бюджетът ще умре, а и много хора могат да останат без работа, защото фирмите са напуснали страната. Нека първо накарат всеки да си плаща истинските данъци, т.е. да няма измами да се пишат масово на МРЗ. След това да се оцени какви пари има, стигат ли и тогава евентуално да се променят данъци. Иначе просто коректните ще минат и те на сиво и никой няма да плаща данък, както беше преди да въведат плоския.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ако махнете и плоския данък няма да имате грешка...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече сивия сектор ли ще подпомагаме.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Прагът трябва да е поне милион" Дай направо да махнем ДДС, защото то така ще останат регистрирани само големите вериги и 5-10% от търговците. То и сега се правят магарии с по няколко фирми да не минеш оборота, ама тогава кой изобщо ще плаща ДДС? И, между другото, и бакалничката в квартала или фризьорският салон да не са регистрирани, пак се плаща ДДС, но "умните" не усещат. Реално те ще са купили стоката с ДДС, наемът ще е с такова и т.н. Това пак ще е в цената накрая.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 Ако направят и това с необлагаемия минимум, направо да закриват държавата. В момента близо половината осигурени- фирмаджии и работници, се осигуряват на МРЗ или съответния минимум по таблица за професията. Да гърчим тези, които не мамят държавата, до откат и да награждаваме постоянно лъжещите? После идва един рев защо пенсиите са ниски и пак увеличение само на най-ниските, т.е. лъгалите... Когато е сигурно, че масата плаща чинно данъци, тогава може да има подкрепа за някого.
5
1
 
4
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
В Германия прагът за задължителна регистрация по ДДС е 18 000 евро или 36 000 лв.Подава се електронна декларация всеки месец, но не е трудна, може и сам да си я правиш.Така че с тази промяна минахме Германия.За сравнение ще дам и максималния осигуртелен доход, който в Германия е 5000 евро.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прагът трябва да е поне милион
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боковите тиквеници, депесарите, пионките на Чалгара и ония от *** нали бойкотираха парламента?! Как тъй са решили да дойдат на работа днес?
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябваше да се направи преди десет години! И то не в тоя смешен размер. Хайде сега се сетете и за необлагаем минимум, ама не ви изнася!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябваше да се направи преди десет години! И то не в тоя смешен пазмер. Хайде сега се сетете и за необлагаем минимум!