Петков от Гърция: Връщаме мандата, нямаме 121 депутати, които да не ги е страх

Ще сме отворени за диалог до последния момент, заяви той
Обновена: 8 юли 2022 13:47 | 8 юли 2022 13:45, Нели Христова
266
Петков от Гърция: Връщаме мандата, нямаме 121 депутати, които да не ги е страх
Снимка: БГНЕС

Този конектор ще трансформира енергийната карта на региона, ще доведе до реална диверсификация, като още в следващите няколко седмици ще получаваме азербайджански газ и ще сложим край на руския монопол.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Комотини, където заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис отбелязват финала на строителството на интерконекторната газова връзка между двете страни.

Коментирайки политическата ситуация у нас, премиерът заяви: "България не е пред газова криза, единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза".

"Нямаше 121 човека, които да не ги е страх да кажат "Не на задкулисието". Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от ИТН. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат без подкрепа от 121 души", каза Петков.

"Ще подкрепим всичко, освен да имаме партньор, който да е в политиката като Пеевски, това няма да допуснем, както и Слави Трифонов няма да допуснем, както и други външни сили, които да нареждат", допълни той.

"Ще надделее над страха, ще сме отворени за диалог до последния момент", каза още Петков.

"Изпускаме историческо време на парламента, изпускаме възможността да вкараме 40 закона, изпускаме парите по Плана за възстановяваме, изпускаме дейността по управление на КПКОНПИ", добави Петков.

"Оттук нататък, ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него, уточни премиерът в оставка.

"Днешният ден ще остане в историята като ден на икономическа и енергийна независимост. Стартирането на интерконектора между България и Гърция е паметно събитие и изпитвам гордост, че оглавявах правителство, което успя за 6 месеца да завърши този проект, за който се говореше от години", коментира Петков.

Той поздрави и премиера Мицотакис за всеотдайната му политическа подкрепа, както и ръководството на фирмата изпълнител ICBG за това, че са устояли на всички политически, икономически и епидемически препятствия.

"Нека си припомним, че само преди месец отново заедно с Мицотакис поставихме началото на изграждането и на терминал за втечнен природен газ в Александуполис. Тези проекти са подкрепени и от ЕК, и от Азербайджан, което ще помогне за това да се открие ново геополитическо приятелство", подчерта премиерът в оставка.

Според него географската близост на България и Гърция създава безброй предпоставки за взаимна инфраструктура и в други направления: Кризата в региона на Черно море ускори осъзнаването, че българската икономика ще се нуждае все повече от гръцките пристанища в Егейско море и искам отново да заявя интересът на България да бъде част от пристанищата в Александруполис и Кавала, заяви Петков.

И допълни, че 30% от българския внос на ток е от Гърция, както и 44% от вноса на пшеница и 40% - от царевица, което показвало колко големи са общите ни интереси и ползи.

"Запитан от какво човек има най-голяма нужда и полза, Сократ е отговорил: да имаш верен приятел", цитира Петков прочутия философ, а след това се обърна към гостите на английски и им разказа, че когато завършвал "Харвард", на студентите им е казано, че координацията се случва, когато имаш добри координатори - трябва да имаш отдаден лидер и приятел с общи цели и именно това се е случило през последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
1914 преди 1 година
До 123заповядай
154
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ по газопровода щял да тръгне септември, а кирчо ходи да се снима в последния си ден като премиер и без да има никакви заслуги. Пълна Пародия
153
18
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Само копейки в тоя форум, бря. Я се пребройте, Палче надолу, моля.
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгеле!
151
6
 
10
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Според мен от настоящотоп праителство най-доволни за БСП и Жан Виденов в частност. Сега никой не може да го обвинявам, че е бил най-краткия и най-смешния премиер.
150
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков, защо дизела е 3.72лв? искам обяснение защото ти работиш за нас и не ни давай празните си приказки. Искам 1 2 3 защо е толкова.
149
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, що си в Гърция бе?!
148
6
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Плясссссссссссссс..... Пляяяяяяяяссссссссссссс..... Пляяяяяяссссс... Ек кофти дни за либераслъка бря... Аре наесен с песен. И наполовина депутати.
147
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат ви Бойко е човека с главно Ч.Само него припознават важните хора в ЕС.
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато пиша че този парламент е починал никой не вярва. В него не са събрани единомислещи и сплотени хора. Там са събрани далаверажии сметкажии без съвест без морал. Единствената цел им пачките и банковите сметки. Много хора незнаят че администрацията е надута за тези 30 години от родата на власт имащите. Опитайте се да изгоните някой от администрацията. Трудно ще вие защото там всички са навързани като черва с бивши и настоящи величия. Пипнете ли ги ще цвърчат като плъове.
145
7
 
11
 
! Отговори
Лъжци преди 1 година
Тия харвадци много, ама много лъжат. Ако напишете в търсачката: Кирил Петков излъгал..... ще видите колко много неща излизат, част от които вече позабравени. В други медии вече има и за другия лъжец - "ЕК опроверга Асен Василев за парите на руското посолство". Аман от лъжци
144
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега Кире чемодан,аерогара,самолет и Харвард...и повече да не се и сещате да идвате в България ти и твоята крадлива и некомпетентна групичка...
143
4
 
18
 
! Отговори
Stamen преди 1 година
Както казваше един мастит политик от миналото и...настоящето: ЧУДЕСЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
142
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изхарчени 10 милярда $ за хъбове и връски с Турция и Гърция но газ откъде. Като няма от Русия ще трябва да се намали Топлофикация София или се търси мазут и ток или почнат да закриват в София. Като няма и гориво за АЕЦ ще трябва да се закрият и още заводи и фирми за да няма режим на ток. Като дойде газ и ток от САЩ тогава ще ги отворят пак.
141
6
 
16
 
! Отговори
взвд преди 1 година
връщай мандата и се връщай в канада
140
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парапет, ти си същият нeнopмaлник като Тиквата! Въпрос на време беше да станеш и престъпник като него. Не че не опита, просто не ти стигна времето. Хайде сега къш!
139
2
 
11
 
! Отговори
Лена Парапета Гугала преди 1 година
Киринка, трябва да поговорим за връзката си. Не отива да се занимавам с женен мъж, още повече такъв който не може вече да ми осигури правителствени екскурзии до хубави места. Мисля да изчакам да изборите да видя дали има смисъл да продължаваме. Не ми звъни повече.
138
4
 
9
 
! Отговори
ре шението преди 1 година
Велико народно събрание което ще намали дупетатите и ще съкрати 90 % от партиите и ненужни евро дупетати общини кметове и министри. Ще се приеме нова конституция с една народна партия е достатъчна за малка държава като България. Икономисаните пари отиват за нови държавни заводи и заплати и пенсии.
137
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко време ще ни трябва, за да се оправим след Про100Кировите идиотии, направо не ми се мисли: ще трябва да възстановяваме газовите си договори, политическите си отношения, икономика, социална политика, .... Години няма да ни стигнат, да разчистим!
136
8
 
16
 
! Отговори
Винету преди 1 година
Бегай Кирчоо..., бегай, че сега като те подгони "н.реза" Пеевски ще използваш Гела за коса за други цели! -))))