Депутатите пак се скараха: 3 март или 24 май да е националният празник

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор
Обновена: 15 юли 2022 16:11 | 15 юли 2022 15:08, Красимир Ангелов
263
Депутатите пак се скараха: 3 март или 24 май да е националният празник
Снимка: БГНЕС

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май. Спорен за депутатите в пленарна зала се оказа внесеният от ПГ ГЕРБ-СДС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага парламентът да обяви датата 24 май за национален празник на България.

В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта.

Депутатите от "Има такъв народ", "БСП за България" и "Възраждане" настояха да не се противопоставят двата празника. От "Демократична България" заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда, съобщава БТА.

От името на вносителите от ГЕРБ Радомир Чолаков обясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв образ изграждаме пред света.

"3-ти март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на руските братя освободители. На 3-ти март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник". каза Чолаков. По думите му вторият сигнал, който отправяме, е свързан с образа на Санстефанска България.

"Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е създала три национални катастрофи. Този идеал - той е много хубав, много грандиозен, много величествен, но е довел до три национални катастрофи", добави депутатът.

Чолаков посочи, че зад всяка друга дата, освен 24 май, "пробива сянката" на една велика сила, без която ние не можем. Чолаков каза още, че 24 май вече започват да ни го крадат.

Колегата му Петър Николов настоя, че 24 май е истинският празник на българите. Не е официозна дата, не е нещо, което държавата е вменила на хората, а е празник, в който българите взимат цвете, отиват на църква. Ние сме превърнали националния си празник в дата за поклонение пред чужда държава, посочи депутатът.

Депутатът Петър Кънев от ПГ "БСП за България" посочи, че "дотук всичко е чудесно". Искам само да ви информирам, че датата 24 май е официален празник на Русия, каза Кънев.

Костадин Костадинов от "Възраждане" посочи, че е много мерзко, недостойно и нечистоплътно от българския парламент да се противопоставят българките празници. Според него има целенасочена кампания срещу 3-ти март. Не може и не бива двата празника да се противопоставят по никакъв начин, категоричен бе Костадинов. Нека да не правим като нашите братя в Северна Македония, нека не извращаваме историята. Целият този спор е абсолютно излишен, каза Костадинов.

Филип Попов от левицата отбеляза от своя страна, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. Той припомни, че с подписването на Санстефанския мирен договор се създава Третата българска държава като отделен международен правен субект.

"Естествено и нормално е 3 март да бъде национален празник на България", каза Попов.

Колегата му Александър Симов призова да не използват такива важни дати като част от политическата борба. "Това политизиране на националните празници е нещо дълбоко перверзно и порочно", посочи Симов и продължи: "Никой не може да съпостави и противопостави тези два празника".

Пламен Николов от "Има такъв народ" също настоя, че всички официални празници би следвало да бъдат обединяващи. "Ако ние противопоставяме един официален на празник на друг - това разделя хората. Нека не правим така, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник", апелира Николов.

Той отбеляза, че във философски контекст, за нас ,като нация, националната свобода би следвало да бъде най-голямата ценност. В този смисъл най-великата дата в българската история, която слага край на петвековното робство е 3-ти март, добави депутатът.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" (ДБ), апелира да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми по човеколюбив начин, извън всякаква политическа конюнктура.

"Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки и нека не си правим илюзии“, апелира Иванов. Идват тежки времена, най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема и да се счепкаме по още една тема. После, на другия ден, как точно ще взимаме важните решения, попита Иванов. Темата е важна, с уважение към необходимостта тя да бъде обсъдена, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър начин, каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувач___правим мръсно на русия ли?... кой спря газа, кой ни обяви за неприятелска държава?.... не бяхме ние!
188
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24-ти май е най-подходящ за национален празник, особено след като българската азбука я кръстиха славянска, да се знае от къде идва писмеността на някои
187
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кокорчо да предложи втори февруари..
186
4
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Да не говорим, че цялото ни залитане към един или друг голям брат през 20 век показа, че винаги сме на грешната страна. Докато не се появят истински политици, мъже с топки, които да не се влияят от моментната конюнктура, (какво бил казал поредният голям брат), а да мислят с перспектива, в бъдеще, страната ни ще бъде един разграден двор. Правихме мръсно на Сърбия през 1999, сега през 2022 правим мръсно на Русия. Тези държави няма да изчезнат. И си влошаваме отношенията с тях за десетилетия.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
240 предатели !
184
4
 
2
 
! Отговори
22.02.2022 преди 1 година
Подходящите дати за национален празник на страната са видов ден, Хелоуин, коч Байрям, втори февруари, аванс и заплата, 69-ти септември и задушница.
183
2
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Тези пък не си оправиха възможността да се слага нов ред в коментарите. Както и да е. Само през 20 век сме се мятали: Два пъти към Германия; Един път към СССР; Един път към ЕС; Един път към САЩ. И винаги като малки злобни кученца (примерно пинчери) сме лаели най-силно от всички по новите си врагове. От което страната ни преживя 4 национални катастрофи. И не ни идва умът в главата. Продължаваме.
182
8
 
5
 
! Отговори
Метъл фен преди 1 година
Ще ви кажа с малко по други думи коя дата трябва да е. Теория на Хаоса, без 3ти март, никога нямаше да ни има, нямаше да сте живи, за да псувате сега и да говорите небивалици :). Ако ме разбере 1% от драскачите тука, пак добре. Лека вечер !!!!
181
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Римляните едно време са казали: О, времена! О, нрави!А тук нашият Радой Ралин е написал: Народе, накъде я караш? Докога ще се мяташ Като влечуго От едно робство към друго!
180
0
 
6
 
! Отговори
Тия преди 1 година
не спряха да се занимават с глупости. Само с важни неща не се занимават Явни нямат мозъчен капацитет. Клета майко Българийо!!
179
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 юли! Така господарите ще са доволни от миньоните! Не се карайте. Ясно е че с тая политика ще е 4ти юли.
178
13
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 1 година
Без 3-ти март
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двата дни да бъдат национални празници.
176
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
3-ти март се освобождаваме от турско иго и влизаме в раша Окупация. И България е разделена!!! Айде нема нужда!!!
175
3
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ са предатели преди 1 година
бе, какво спорите тук ? Нима смятате, че това не е по нареждане на ДПС ? Колко са българите които не са искали освобождението от робството ? Ние постигнали ли сме нещо благородно без чужда намеса, нещо което сами да постигнем ? Освен да плюеме друго умеем ли ? ГЕРБ днес доказа своята зависимост от ДПС чрез демагогия и своята последователна политика за противопоставяне на населението и поддържането на страх ! Осъзнайте се !
174
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре да се направи компромис с датите и националният празник да бъде на 15-ти март.
173
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
24 май естествено е Националния празник на България!
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо имат датите за национални празници с Кодекса на труда,като националните празници се залагат от ВНС събрание,а следващите НС събрания се съобразяват с тях и могат да назначат само близките дни около националните празнични дни в зависимост как се падат почивни или работни да ги съчетаят с празничните за по дълга празнична почивка,че да почустват работищите отдиха от национален отдих в празничните дни обявени в трудовия кодекс като неработни,а ако се работи извънредно се заплаща двойно.
171
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
24, май трябва да е националния ни празник!
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези глупости, ако искате най-добре по един национален празинк всяка седмицапоне малко почивка или бонус към заплатата и ние да видим