Йорданова: В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка

По някои важни въпроси управлението е загубило темпо
16 юли 2022 11:14, Елка Василева
89
Йорданова: В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка
Снимка: архив, БГНЕС

В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка, каза пред bTV министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Според нея по някои важни въпроси управлението загуби темпо. Развитието на процесите показва, че сред причините е една "тиха съпротива" от страна на различни членове и представители на коалиционните партньори. Когато антикорупционното законодателство влезе в Народното събрание (НС), ИТН спряха да идват в парламента, каза Йорданова.

Още по темата
По думите й борбата с корупцията не е еднократен акт, тя изисква усилия, тя не е пиар акции и арести, тя е повече прозрачност.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема - ефективността на работата на прокуратурата. Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха й е главният прокурор, посочи Йорданова. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки, каза тя.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

По повод на казуса със снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Йорданова посочи, че Гешев дължи отчетност на НС, но вчера се е случило обратното. Имаше пореден отказ да се отговори на точни и ясни въпрос. Не става ясно петорна експертиза ли има или пет отделни експертизи, заяви Надежда Йорданова.

Какъв ВСС ще имаме през следващите пет години е проблем, който парламентът трябва да реши. Разговори за персонален състав на правителство към този момент няма, каза Йорданова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Антипатична червена лелка...
28
28
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тук в повечето изкази само втвърдена простащина ! Как никой не вижда, че Гешев е като СУ-30 охраняващ корупцията ? Нали сте "умни мозъци" бе мрънкачи хайде някой да каже как този корумпиран прокурор е възможно да бъде изпратен в затвора за подпомагане на корупцията ? Четат се тук само *** овчарски изкази без расон и мисъл, типично за овца ! Айде в невъзможност за друго драскайте минусите тук бавно и трудно мислещи !
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДИША СЕ ПО ЛЕКО ЗАЩОТО СТЕ КОНФИСКУВАЛИ КРАЖБИТЕ НА ЧЕРЕПА И ТОЙ СПРЯ ДА ВИ ПЛАЩА
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА КОРУПЦИЯ ЗАЩОТО АЛО МАДЖО Е СПРЯЛ ДА ВИ ПЛАЩА ЛИ ЗА ПРОТЕСТИ
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой усети ли промяна,че аз не
24
1
 
24
 
! Отговори
НЯМА КОРУПЦИЯ преди 1 година
ЗАЩОТО МИСТЪР МУСКУЛ Е ПЛАТИЛ 1 500 000ЛВ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НАП НА ФИРМА ПРОДАДЕНА НА НАП, ПП СА ВНЕСЛИ 250 000ЛВ С КОИТО ДЕД ИНОКЕНТИЙ СИ Е КУПИЛ МИН МЯСТО ПРИБРАЛИ СА ИМОТИТЕ ЗА МИЛИОНИ НА ДЕД ДАМАДЖАН, ОКОКОР Е СПРЯЛ ДА ЛЪЖЕ....ТА КАК ТАКА НЯМА КОРУПЦИЯ КОГАТО ИЗМАМНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАТ И ПОТОПИХА НАРОДА В МИЗЕРИЯ.
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде живеете госпожо закрихте спец съда затова ли слуги на Божков оставка избори незабавни
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думи, думи, думи. Само на думи всичко е по-добре.
21
1
 
42
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Боже, тая радева калинка бивша секретарка на мра.во.яда продължава да спелува *** си частушки ... Корупцията в България дойде със семейната секта на кумците, кумиците и любовниците, с чал.го.питеците на славуца, с акционерите от РеМеДето от "Позитано 20", със слугите на Черепа и Прокопиев от жълтите плочки, стигна се дотам че в Парламента влезе и една откровено проруска и путинска партия, като ***, и всичко това се роди под юмрука на фигуранта ... !!!
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е само за животинската...
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди като уж имаше повече корупция, поне цените бяха нормални. Сега няма корупция, а цените скачат всеки ден. Не знам кое е по-добре.
18
28
 
5
 
! Отговори
Народа поиска преди 1 година
на протестите Гешев вън от прокуратурата, а Тиквата и шайката му от крадци в затвора, кое от тези неща се случи за да се диша по-добре ? Да се свиква ВНС и да се поправи тази услужлива за политици Конституция или да се връща Търновската ! Какво е това гл. прокурор да не може да се смени каквито и чадъри да разпъва над престъпници и корумпета ?
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сама не си вярва.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, не думай! И как стана така? Споделете моля как борите корупцията така успешно, не бъдете толкова потайни и срамежливи.
15
2
 
39
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
йорданова , скоро се връщаш там където ти е мястото да разнасяш кафенца по стаите .
14
2
 
16
 
! Отговори
Опит преди 1 година
Когато се случи лично на някого от които да са управляващи нещо лично-но по-трагично свързано със правосъдие, институции и прочие , ще разберат от първо лице дали е такаОпита и досега до всичко в България показва стрес, напрежение, невъзможност, изцеждане и тъпчене.Системата просто е повредена, Изгнила, бавна и корумпирана. Това е истината и фактите са безпорни!!!Хората вече трудно дишат, Политиците ни казват колко е прекрасно всичко! Факторите да се схаща самолет еднопосочно са много!!
13
26
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Не е верно това, в България дишат по-леко днес само Гешев и корупцията, че останаха да властват в прокуратура и съд ! Не е за вярване какъв народ съществува в България който не може да се пребори с корупцията и нагло и безотговорно отново си я иска на власт ! Има ли друга такава нация от овце в света ?
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази трябва да говори от затвора.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая па къде живее? Нещо да каже за тоя с джипката дето затри две деца. Явно след като са го заловили след 20 години безчинства се живее по леко. Лум-пен в женски род.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази закри спец съдът и делата на червената мафия окрала България паднаха в канала!