Атанасова: Тройната коалиция лъже от деня, в който взе третия мандат

От ГЕРБ коментираха изтеклия запис от срещата на ДБ
Обновена: 22 юли 2022 18:13 | 22 юли 2022 17:41, Александър Попов
134
Атанасова: Тройната коалиция лъже от деня, в който взе третия мандат
Снимка: БГНЕС

Ако в понеделник мандатът не бъде върнат от Корнелия Нинова изпълнен, президентът Румен Радев трябва незабавно да насрочи избори, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг на партията.

Поводът за пресконференцията е изтекъл видеозапис от парламента по време на среща на ДБ, от който става ясно, че преговорите за съставянето на кабинет се бавят умишлено, за да се насрочат избори за средата на октомври.

С това се ангажира лидерът на БСП Корнелия Нинова, което според Атанасова и ГЕРБ е грубо погазване на конституцията и правата на президента, който трябва да обяви датата за вота.

Атанасова заяви, че партиите в четворната коалиция, която след излизането на ИТН, е станала тройна лъжат българите още от деня, в който са взели третия мандат, че ще съставят правителство. „От записа научаваме, че те участват в разговорите само с информационна цел и ще поддържат словесна еквилибристика“, добави Атанасова.

„Според Нинова и Иванов изборите трябва да са на 16 октомври. Това е категорично противоконституционно изказване. Затова призоваваме президентът, че ако до понеделник мандатът не е върнат до 17.00 часа с министър-председател, президентът по най-бързия начин да издава указ за предсрочни парламентарни избори. В противен случай тази еквилибристика ще продължава. Това бавене заради някакви неясни причини, има ясна конституционна процедура. Конституцията беше многократно газена от тези хора, надявам се, че президентът и неговият екип, юридически съветници ще имат съвсем ясно и категорично решение по този казус“, подчерта Атанасова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че се намираме не просто в политическа криза, а се намираме в политическо безвремие, във вакуум. „Кирил Петков хем е министър-председател, хем вече не е съвсем. Нинова се опитва де вербува някого за премиер, но не е ясно дали намеренията ѝ са искрени. Прилича на ситуацията, в който един работник не прави нищо, докато шефът му отсъства и когато идва започва трескаво да работи. Този запис разкрива какво се крие зад паравана с малки щамповани котенца“, каза той.

Според него най-тъжното е не това, което го има в записа, а това което отсъства в него.

„Нямаше нито един загрижен коментар за идеологически различия между партиите. Не чух спор за външна политика, а те имат несъвместими различия. Не чух нищо за борба с корупцията, която е топ приоритет на тази коалиция. Чух за бухалки. Мен щеше да ме вълнува как щеше да се изпълни бюджетът. Щеше да ме интересува дали ще имаме газ за есента, откъде да бъде намерен и на каква цена. Как ще бъде укротена инфлацията, която бърка в джоба на всеки българин. Такова нещо не чух в записа. Чух за министерства, за пари, за бухалка. Това е тъжно“, заяви Дончев и добави:

„Раздали са ви безплатни билети за театър. Само че в залата е задушно и актьорите са некадърни. В същото време, докато вие сте на театър, ви грабят домовете. Това се случва в момента. 7 или 8 месец чувам, че ни управлява анти-ГЕРБ коалиция. Това не е коалиция с фундамент анти-ГЕРБ. Това е коалиция против българите“, подчерта той.

В записа от срещата на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с Джемкорп, която се проведе днес в зала Запад на НС и в която участват депутати от „Демократична България“, стана ясно, че Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриват какви са целите на Закона за КПКОНПИ. Христо Иванов открито говори за парламентарно крило в „Продължаваме промяната“ на Лена Бориславова. Той признава, че другото крило в ПП, не това на Лена Бориславова, са на мнение, че Законът за КПКОНПИ трябва да бъде ревизиран сериозно. Според него Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е съобщил, че ще гласуват след избирането на правителството, „защото искат да са сигурни, че ако, вие си направите бухалка, ние ще сме в коалиция, която ще управлява тази бухалка“.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Проклятието на България се нарича шлаката,престъпната организация ГЕРБ.Но идва затвора,шебек неграмотен.
96
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 104: и 0.0001% да е избирателната активност пак ще се признаят, пак ще има гръмки изказвания как онзи е смазал този с 30% подкрепа и тн. Трябват ни закони като в древен Рим: 1. Кандидатираш се за министър през 10 години. 2. Изборите са всяка година. Имаш право на две явявания на избори: ако си избран ок, ако не значи никои не те иска!
95
5
 
11
 
! Отговори
Ха- ха преди 1 година
А вие ни лъжите повече от12год.От първият ден на управлението на това правителство не спряхте с атаките си към тях , лъжливи компромати , луди пари хвърлихте за да ги отстраните! Истината е че сте уплашени от правосъдието , които за сега ви се разминава, заради каскета , но за всичко си има време! Бойко си иска властта и държавата , харесваше му на *** да се чуства велик !
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На следващите избори избирателна активност трябва да е 5%, та да видят господата депутати какво е цирк.
93
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не познавам по-големи лъжци и крадци от Герб в политиката! Ама истината един ден ще излезе наяве.
92
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тзи кога ще се скрие? Борисов от край време издига някакви комплексирани дразнещи лелки за лидери на парламентарната им група. Ако това е нивото на върха, за какво говорим изобщо...
91
7
 
9
 
! Отговори
стоян преди 1 година
Мястото на Герб-Дпс е в затвора.С пълна съвест ще гласувам за Възраждане.Единствената адекватна партия са те.
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Социаглиcт, бла бла
89
1
 
6
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Здравейте циркаджии, цирк България продължава! Вече даже и не му се вижда края. Билетите на пръв поглед са безплатни, но разчетите показват че ще струват милиарди и че вие ще си ги платите...... До скоро.... и умната на сладващия скеч " Бaй ГaNи0 прави избори"!
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие лъжете откакто сте партия!
87
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 1 година
До 92 Софиянка Ха,ха,ха,всички селяндурки станаха софиянки .Личи си,че си от ,,царството " на посредствниците Парвеню.Разкарай се по -бързо
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато деса говори за ллъжи, това е ирония
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече никога власт на тази коалиция представляваща *** на САЩ Ще гласувам за Възраждане за да стане България суверена държава хората да са добре и да сме в приятелски отношения с всички държави без изключение
84
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Изумяват ме повечето коментари. Дори в тази ситуация, в която тази псевдокоалиция тотално се оплеска, сумати хора обвиняват ГЕРБ. Малоумно е да се смята, че гербаджиите са всесилни и подобни обвинения означават само, че народните "любимци" Киро & Асенчо барабар с Ристо, Корни и Тошко са в тежко съглашателство с Бойко.
83
6
 
11
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
Тая като я видя и ми се ще да не съм българка.
82
3
 
8
 
! Отговори
Славуца преди 1 година
"Спирам тази агония! Пак!"
81
6
 
10
 
! Отговори
ha-ha-ha преди 1 година
Умирам си от смях. На живо риалити шоу. Чакаме и Бойко да изкочи на Live от някоя черквичка - ХАХАХАХА
80
5
 
5
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До Анонимен - "Повечето време е някакво а-кане и сумтене между думите." - също като Гешев, който между всяка 4-та дума вмъква по едно "ъ-ъъъ-ъъ-ъъ", за по 1-2 секунди.
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави дава изявление. Сега става напечено.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен, че Христо през цялото време казва ааааааааааа, ъъъъъъъъъъ вероятно си бъркаше в носа докато лицемерно се разкри.