ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за проблемите в пътния бранш

Ананиев: Горещият картоф ще остане за служебния кабинет
19
ГЕРБ и ПП с взаимни обвинения за проблемите в пътния бранш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не знам дали саботирането на регионалната комисия не е свързано с това един "горещ картоф" да остане при президента и служебния кабинет. Това каза на брифинг в Народното събрание Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Коментарът му е във връзка с решаването на проблема в пътния сектор. Представители на пътния бранш протестират за пореден ден в различни градове, предаде БТА.

Настимир Ананиев обясни, че на заседание на Комисията по регионална политика във вторник, 26 юли, са приети на първо четене промени в Закона за обществените поръчки относно индексацията на пътните проекти поради голямата инфлация. Той уточни, че фокусът са най-вече европроектите. „Имаме притеснение, че ако не бъде приет този законопроект за промени в Закона за обществените поръчки, ще се наложи да връщаме европейско финансиране. Направен е опит за последващи заседания на ресорната комисия, за да се реши и друг проблем – удължаваме на срока на решението на Народното събрание от април, свързано с разплащането с фирмите за текущ ремонт и поддръжка, обясни Ананиев. Той каза, че целта е била срокът да се удължи от септември до ноември.

Според Йордан Терзийски (ПП) е направено всичко възможно да се удължи този срок, но се е видяло безотговорното отношение на ГЕРБ и ДПС. От ПП твърдят, че двете партии са бойкотирали заседанията на регионалната комисия.

Николай Нанков от ГЕРБ отговори на критиките.

Три пъти регионалната комисия е била свиквана с дневен ред, който не решава проблемите на гражданите, посочи той.

Нанков коментира, че в сряда, 27 юли, на заседанието се е предвиждало разглеждането и евентуално приемането на становище по доклада на междуведомствената работна група от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Депутатът твърди, че докладът не е бил подписан от всички членове на работната група.

Това становище не решаваше нищо. "То създаваше един уникален прецедент – да се плати 100 процента на едни фирми, техните фирми, а на останалите – нищо", коментира пред журналистите Нанков.

Според него през следващите два дни е имало „ялови“ опити регионалната комисия отново да се свика относно разплащането и срока за разплащането с фирмите. Нанков припомни, че от ГЕРБ-СДС са били против решението, прието през април от парламента и дори са го обжалвали пред Конституционния съд.

Какви срокове ще променяме, та нима за година и половина не успяха да проведат нови обществени поръчки, запита депутатът от опозицията. И стигнахме до последния ден на парламента, в който се разбързахме да правим нещо, коментира той.

Пътните строители, които  няколко дни изразяват недоволството си със ситуацията в бранша, обявиха, че спират с протестите. Те ще търсят диалог със служебно правителство, обяви пред журналисти председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ГЕРБпътищаПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Михаааал преди 1 година
ГЕРБ не са в управление от 15 месеца. Или на кривия му пречи вълната?
14
2
 
6
 
! Отговори
ами преди 1 година
на тия от ПП все им е виновен някои, и то винаги е ГЕРБ, абе като сте некадърни да управлявате айде първо се научете и след това заемайте отговорни постове, много приказки, голямо самочуствие и накрая едно голямо нищо
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че ПП не са виновни. Какво са направили те за пътния бранш? Ами голямо нищо. Закриха го. Колко километра пътища са изградени (не ремонтирани) през техния мандат? Лесен отговор - 0 км.
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само във Възраждане е надеждата. Другите ги видяхме. Гърбавите пълнят шкафчета с пачки и кюлчета Пп за 9 дена откраднаха 9 милиарда. Абе изобщо си избирате от трите най дългото.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са "фани единия - риттни другия"... Нахендрихме се от трън та на глог.... Есента за кой ще гласувам просто нямам идея.... Може би за сефте няма да гласувам... Ироничното е, че винаги съм спорил с приятели, които не гласуват, а накрая и станах от тия дето им дойде до гуша.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО УНИЖЕНИЕ? ПЪТИЩАР Е ПРЕДВИДЛИВ ЧОВЕК, КОЙТО ВЗИМА ПРЕДПЛАТА ЗА БЪДЕЩА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА,СТРОИ КОЗИ ПЪТЕЧКИ И СЛЕД ТОВА ИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА СУМИТЕ ПО ДОГОВОРА ЗА БЪДЕЩАТА НЕСВЪРШЕНА РАБОТА!!! ТОВА НЕ Е УНИЖЕНИЕ,А БЛАГОДЕНСТВИЕ!!!
9
4
 
7
 
! Отговори
Зоя преди 1 година
Кироооо я кажи ГЕРП ли са ти виновни,че си търчи-лъжи и се черпиш с кристали а?
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да оставим на страна, че ПП не построиха и един километър път, вместо това отклониха 2 милрд. от парите за магистралите в незнайно каква посока. Плюс това обвиниха ГЕРБ, че крадяли (по тяхното управление) чували с пари. За това Рашков не представи никакви доказателства, а само голи фишеци. ПП са токсични както е крайно токсичен Фуражката.
7
4
 
3
 
! Отговори
кой преди 1 година
Кой им направи плакатчетата, видно е, че не са спонтанно написани, хахах
6
1
 
5
 
! Отговори
Рапончо преди 1 година
Отвсякъде се сипят обвинения, размахват се папки, документи, обиди , свидетели се кълнат, психясали политици и политички се тръшкат , че има кражби, далавери, корупция , а главният прокурор Гешев си бърка в носа и им гледа сеира ! Суверенът - също ! Е, заслужаваме си хала, скоро и националната катастрофа ! Сигурно е !
5
7
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
ест, че герб са ви виновни на вас...вие само това знаете и повтаряте. Все едно да си купя кола на старо, да ме спре полицията, да направи проверка и да установи, че нямам пожарогасител и жилетка, а аз да им кажа..амиии предишния собственик не си е купил.. Не може да имаш цялата власт в една държава, всички институции да са ти на подчинение и да се оправдаваш с предишните управляващи,дето от 1.5 год ги няма и не зависи нищо..Безхаберни,неадекватни,незнаещи и неможещи..това са за мен ПП
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обръчи от фирми са имали Гърбавите бе. Каква работа са вършили. По времето на бай Тошо магистрала Тракия я направихме две бригади от по 20 човека механузация. Общо 40 човека. А тия Гърбавите са наели цела армия лежачи. Иначе няма как да оправдаят милиардите кражби.
3
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Бийте са не са карайте :)))
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете страни на монетата се обвиняват кой е крал повече.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето имаше една държавна фирма пътни строежи на която и викаха пътни грабежи цялото котило сега е в частния бизнес с асфалт