Не машините пречили на изборите, а политическият климат

ЦИК още няма подходящ склад за съхраняването на машините
Обновена: 2 авг 2022 12:03 | 2 авг 2022 12:00, Камелия Цветанова
46
Не машините пречили на изборите, а политическият климат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Тази кампания ще изясни в по-голяма степен действително ли машините пречат на хората да гласуват. За мен изглежда несъмнено, че по-съществените причини са свързани с общия политически климат в страната и множеството предсрочни парламентарни избори, които не успяват да решат главния въпрос – за властта и създаването на достатъчно устойчива парламентарна подкрепа за правителство, което да управлява в рамките на целия си мандат". Това коментира пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК.

Той изказа резерви към тезата, че машинното гласуване е довело до по-слабо участие в изборите.

"От месеци насам ЦИК поставя въпроса за намирането на държавен склад за съхранението на машините за гласуване. Това е въпрос от компетенцията на Министерския съвет. До момента не е намерена подходяща сграда. За държавата би било по-евтино да ги съхранява в държавен склад", коментира Томов.

Никой не би могъл да влезе в халето, където се съхраняват машините, без разрешение от ЦИК, увери Томов.  
Гласуване с хартия ще има във всички секции в страната и извън нея, в които броят на избирателите е по-малък от 300 души, уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините пазят от манипулации, купени изборни комисии, неграмотни герберски шефове манипулатори, пази от конспиратори, които се страхуват от машините. Пазят от 350 хиляди недействителни бюлетини. Изборната активност намалява с купения вот и гласуването на герберите с негласувалите от списъците. Герб искат да увеличат фалшификациите, които представят като увеличаване на изборната активност. По-малко гласували показва по-малко фалшификации.
42
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 42: ама да няма и номер пред Партиите и всеки път като зарежда машината да са размесени, за да не е възможно един електорат с педя да мери къде трябва да натиска! Ти ако знаеш за кого гласуваш не ти трябва номер или позиция, ще четеш и ще гласуваш!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просто решението. Вместо да се печатат бюлетини, да се гласува машинно, но да се броят за действително подадени гласове само хартиените разписки. Така хем се елиминира неграмотният вот, хем се спестява от печатане на километрични бюлетини, хем се вижда има ли разминаване с машиннно отчетените незнайно къде гласове. Я да видим стиска ли му на някого този тип гласуване?
40
9
 
6
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе анонимници има ли държава в Европа в която се гласува машинно? Публична тайна е че машините могат да се манипулира софтуера и затова Мадуро винаги печели!Само в България уж реформаторите , трето поколение комунисти ги е страх от хартиеното гласуване и затова искат малинно , за да може ДБ и другите малки дса са в парламента!
39
4
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
хахахх аз съм комсомолец, а не банкянския еднокнижник бодигард на живков, член на БКП? :))))))) Гербави, май истината не е приятна?
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 33 Вярваш ли си бе,комсомолец!?
37
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 29 къде в Европа 2 дена немогат да се отчетат бюлетините и протоколите в ЦИК? Или забрави как Арена армеец беше затворена два дена и хората чакаха с чували денонощие за да предадат книжата, а дали тези книжа които предават са тези които са тръгнали от избирателските секции е божа работа! А една цяла печатница с готови отпечатани бюлетини или и нея я забрави? За първи път правителство пада заради вот на недоверие! Егати нагласените избори щом опозицията е по силна от управляващите!
36
6
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
НЕ ЧИСТОПЛЪТНИ МАНИПУЛАТОРИ -20% ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ 32% ИЗБРАНИ ППтата В 17 часа !Манипулации без край -ЗАЩО НЕ ПОИСКАХА ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ -СТРАХ И УЖАС ЗАЩО СЕ КОАЛИРАТ СТРАХЛИВЦИТЕ ОТ ПП+ДБ ААААААА?????ГЕРБ ПОБЕДА!ВИДЯ СЕ ЧЕ НЯМА ШКАФЧЕТА НЯМА ОСТРОВИ НЯМА БАНКИ И НЯМА ЧУВАЛИ С ПАРИ- БАЛОНА -РАШКОФ -РАДЕФ СЕ СПУКА!!!!!ААААААААА????
35
5
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 32 Само да не съжаляваш като дойда!....... Нещо взехте да се нервите герберастчетата и да започвате с простащини, което идва да покаже, че нямате капацитет да отговорите обосновано и че това, което казвам е правилно. Точка по въпроса! Не отговарям на никого, в полемики с прости гербери не влизам!!!!
34
4
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Крадливите ГРОБ ги свалихме ние, обикновенните граждани, аз лично съм убедил поне 1000 човека срещу крадливата пасмина :) така че мен вини, стига фантазира за машини
33
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 29 а къде в Европа изсипват чували с готови бюлетини в кутията? Къде в Европа носят попълнени бюлетини с таксита без надзор? Къде в Европа половината население е готово да си продаде гласа за двойка кебапчета и кенче бира? Къде в Европа половината съседна държава организирано с автобуси ходи да гласува в твоята държава? Машините ги приеха по време на последния мандат на ГЕРБ когато те имаха мнозинство! Машините само изкараха реалната избирателна активност, а тя показва колко отвратен е народа
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините бяха решението да свалят Герб!И го свалиха!Само дето им се услади,и искат и занапред да я карат така!
31
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
и това че ти си вярваш на глупостите защо и нас ни облъчваш с необразована помия?
30
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 25 Ами няма, защото и там лъжат и подменят бюлетини. Ако не беше така досега в редица страни щеше да има крайно десни националистически правителства. Като се започне от Франция! Досега Макарона щеше да е отнесе от Марин Люпен!
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не лъжете, а кажете къде в Европа се гласува с машини? Опряхте до Крум Зарков. СмешТници.
28
5
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
Още един ненормалник! Много хора, включително и аз спряха д гасуват защото не вярат в машините!!! !
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе дали машинките или политиците са ялови не знам,но знам че гласувалите бяха 22,4%!За това сега ги тресе паниката,щото мустафата ще ги разкара и ще потърси нови!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнаха да ни облъчват,как машинките не били виновни за избора на Киро и компания! Защо тогава няма гласуване и с бюлетини ,а само с тъпите машини ? Отново ще ни изработят в тяхна полза,както стана с избора на президент!
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКЪДЕ в Европа НЯМА машино гласуване, НИКЪДЕ, защото европейците са по-прости от лилявите комсомолци.
24
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 9 Аз пък ИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ С МАШИНА! Категорично не желая някой да брои хартийки и да слага и да маха такива както му уйдисва. Също категорично не желая неграмотната прослойка от населението да определя бъдещето ми!! ДЪРЖА ДА СЕ ГЛАСУВА С МАШИНИ!