Велев: Нужни са компенсации за високите цени на тока

Той иска да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката
3 авг 2022 16:52, Петя Славова
35
Велев: Нужни са компенсации за високите цени на тока
Снимка: БГНЕС

Кабинет номер 100 няма да има 100 дни толеранс. Това вече знае служебният премиер Гълъб Донев. А какъв толеранс ще дадат на правителството работодателите коментира пред БНР Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капита

" Времето не чака. Прес следващите дни ще поискаме да си изпълняват клетвата, да спазват клетвата – във всички свои действия да се ръководят от интересите на народа. Да правят това, което е най-добре за България, за българския народ, а не това, което е най-добре за новия голям брат, още по-малко това, което е най-зле за предишния голям брат.", заяви той.

"Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката и българските интереси да се отстояват навсякъде, където България участва – в ЕС, в НАТО."

Велев посочи 5 конкретни задачи, които бизнесът ще постави. Сред тях са програмата за компенсации за високите цени на електроенергията за небитовите потребители, чието изпълнение според него не е гарантирано, както и сигурността и цената на доставките на природен газ, защото по думите му осигуреността с газ към момента е 28% от потребностите.

При запазване на подаването на газ, но при високи цени, дейността на предприятията ще се ограничи, предупреди Велев.

"До съкращения се прибягва в краен случай. Най-напред ще има отпуски, намаляване на възнагражденията. Съкращението е малко преди фалита. Ние не искаме да се стига дотам и има начини това да бъде избегнато."

Друга задача е Планът за възстановяване и оперативните програми, защото в последните 2 години имаме срив на инвестициите в страната, отбеляза Васил Велев.

Четвъртата и петата задача касаят най-пострадалите поради недобро управление браншове – инфраструктурното строителство и транспортния бранш, уточни той.

Тези танкери са мираж, потвърди позицията си Васил Велев за анонсираните в последните дни н астария кабинет танкери с втечнен газ.

Протестите не са обичайно занятие за работодателите, рядко стигаме до протести, коментира председателят на АИКБ в предаването "Преди всички", но не изключи и такъв вариант.

Според Велев със синдикатите са "силно обединени в сектор енергетика" и нямат различия.

С подготовката на проектобюджета за следващата година би могло да се направят и някои актуализации на текущия бюджет, смята Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: цениВасил ВелевАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Ай сиктир преди 1 година
Като не можете без помощи, значи не ставате за нищо. Фалирате и готово. Няма драма.
23
1
 
6
 
! Отговори
Православен газ преди 1 година
Гълъб на мира ще ви даде отново маркуча с руски райски газ да смучат бегесмените. Бегесмените си искат Газпром. Православен газ искат, не мюсюлмански или протестантски.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картелната организация на бизнеса, с работник Велев, да плаща компенсации за ниските заплати на работниците.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедняк долен
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато трябва да взимат, все са малко, а когато трябва да дават все им е много.
19
0
 
6
 
! Отговори
Чупка преди 1 година
Тоя обикаля всяко ново правителство и получава, каквото си поиска от всички. Да си продаде бизнеса.
18
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 година
и в момента държавата е вътре с 200 милиона за компенсации ток/газ ЕС не даде нищо ,а даже ни отряза 1 милярд от това което евентуално щял да даде реално до края на годината няма бюджет за нищо
17
1
 
7
 
! Отговори
ПЕШО7 преди 1 година
Въпроса е: Защо цената на тока е висока, след като в България за произвеждане на ток не се ползва газ???? Реално, ние плащаме за стоки и услуги калкулирани при високи цени на тока, а реалната цена за производство на ток в България не е по-голяма????? а
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя "бизнес" дето обикаля медиите по цял ден да проси от държавата? Като сте слаби, затваряйте и отворете път на по можещи и по конкурентно способни хора и бизнеси. Аман от назначени бизнесмени .. тегав преход!
15
1
 
12
 
! Отговори
аххх преди 1 година
Значи българина ще копува ток и друго от европейската борса а на бизнеса ще му плащаме за некадърно управление компенсации ,тоя и той не е стока .
14
1
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Дано някой негов служител да прочете това:съберете се всичките,извикайте и телевизионните канали, посрещнете го пред вратите и всеки да мине да му хвърли по една стотинка!Кажете му в ефир: след като държавата не иска да те спасява с нашите пари,ето тук сме събрали почти цял надник да ти помогнем за да спреш да просиш като ромче!Като компенсация искайте на всеки служител маслен портрет в коридора и под всеки портрет на месингова плоча да пише:тези хора спасиха фирмата от фалита на некадърният шеф
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои от коментиращите чел ли е текста? Или ви е трудно да осмисляте прочетеното? Прав е за всичко Велев.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пич и дружките му Киро им отпускаше компенсации и бяха по тихи от тревата.Сега старата песен с нов глас.Бах ви в бизнеса, Бах ви в чудото.
11
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Този комунист е единствения който в плачат си като бедно ромче за държавна пара може да спори с другия комунист който като бедно ромче постоянно скача и крещи Аз, бате ( говоря за Бойко Борисов)! И двамата си мислят, че цялата държава гравитира около простите им тикви и все реват, все репресирани, все умиращи и така 30+ години вече! Що не рева на Нинова? Нали сте дружки още от времето когато бяхте новобранци в ДС? Тя що не ти хвърли там някоя стотинка, че да млъкнеш вече!
10
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ей и този *** не научи за толкова десетилетия как функционира държавата!Абе комунист - каква ти помощ за бизнеса?Къде се е чуло и видяло работниците с данъците си да спасяват некадърните управители?А комунистическо назначения, я кажи като от 30+ години си на тази позиция как точно служебният кабинет може да промени бюджета на държавата без работещ парламент?Цял живот сте свикнали като ромчета да ревете за помощи, все бедни горките, като е така удряй капаците и подавай документи за фалит!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Той иска да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката" Зад този цитат на Велев прозира силното му желание отново България да се нагъ3и на Газпром без да има и една стотинка полза от това.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продайте мерцедесите, къщите в Бояна. Намалете броя на любовниците. По скромно живейте.
7
0
 
18
 
! Отговори
mm преди 1 година
Аз не съм съгласен с мойте пари да се финансират частни мафиотски фирми ,който неможе да се справя да фалира,без тва файда никва от тях само укриване на данъци ,ниски заплати и арогантно държане към работниците
6
2
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Отдавна трябваше да се направи обща стачка и да върнат цените на нормални нива преди Петков. Енергия на високите 10 пъти цени само навън и Бг щеше да печели и това беше момент да се изравним с запада. Фирмите щяха да печелят от износ, но трябваше да ги задължат да вигнат заплатите като на Запад. Няма стачка - има дране. Но тоя само реве и нищо не предприема, синдикатите също - всеки се е продал и само имитира.
5
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
А кой ще компенсира бг гражданите за спекулативно надутите ви цени на всичко??? Цените на бг "бизнесмените" задминаха западноевропейските и на всичкото отгоре да ви компенсираме от жалките си заплати!!! Фалирай, гаси и отивай да си търсиш работа, червена номенклатура!!!