Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна

То било разтоварвано на полско летище до украинската граница
4 авг 2022 13:01, Елка Василева
134
Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна само в първите четири месеца на войната с подписа на вече бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това твърди освободеният от нея директор на оръжейното търговско дружество „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Още по темата
Пратките са разтоварвани на полско летище на 70 км от украинската граница, съобщи Михайлов, като заяви, че разполага с документи за твърдението си, предаде БНР.

"За първите 4 месеца от началото на войната – от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница.

Шестдесет полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна . Усреднена калкулация показва, че за този четиримесечен период 4200 тона българско оръжие са доставили в пограничното на Украйна полско летище.

За да може да се визуализира това нещо – това са 212 тежкотоварни камиона тир, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 км, или казано с други думи – от Народното събрание на България до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе", каза Михайлов.

На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", каза той.

Освободеният директор на "Кинтекс" посочи, че данните, които изнася, са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях.

Михайлов обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

Корнелия Нинова, която до преди дни беше вицепремиер и министър на икономиката, категорично заявява от самото начало на войната в Украйна, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Тя отрича всички твърдения, че българско оръжие се изнася за Украйна. Така например в началото на юли в НС Нинова за пореден път заяви, че България не е изнасяла оръжие за Украйна. „За 169-ти път потвърждавам пред най-висшия форум на България – Народното събрание, че България не е изнесла и един патрон за Украйна“, заяви тогава Нинова в рамките на парламентарния блиц контрол, като добави, че за Украйна и за Русия не се изнасят оръжия от 2014 г.  

От „Позитано“ 20 пред БНТ са заявили днес, че Корнелия Нинова няма да коментира думите на Михайлов.

Бившият директор на търговското оръжейно дружество "Кинтекс" Александър Михайлов от месеци е в задочен спор с вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която го освободи от длъжност през април. Мотивите на Нинова тогава - установени нарушения и конфликт на интереси, за които бе подаден и сигнал до прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега американофобите ще искарът този за шпион на Путин - но НИНОВА Е НОВИЯ МИЛИАРДЕР !!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно несамо от ПП лъжат. И БЦП не остават по-назад! Па гласувайте пак за тези!!!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова вече трябва да се казва Лъжкинова. Фактите лъснаха, докато другарката откровено лъжеше пред медиите, че не продаваме оръжие - те самолетите си излитали един подир друг. И за да си "върже" гащите взе та уволни човека и спусна червен послушко на негово място. Няма смисъл да се иска обяснение от другарката, то ще е поредната и нагла лъжа.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 Значи нямаш. Както казах. Отдавна опровергана руска лъжа.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не е проблем че изнасяме за Украйна, но трябва да си се прави директно, а не така както въртеше Нинова, посредници, заобиколки и тинтириминтири, това само пълни гушите на разни търговци за сметка на нашата печалба а и оскъпява ненужно доставките, ама Корни сигурно точно и това е целяла
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли бори корупцията, другарката Нинова - отстранява неудобните, за да взима цялата комисионна. Гнусна гнусотевина.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това хора не трябва да допускаме да влезе в парламента тази продажна коалиция.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ква руска лъжа ве. Това го казват самите украинци" Я дай си източника на иформацията.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпожа Нинова каза, че това не е вярно. А всички знаем, че тя никога не лъже хахаха.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а това оръжие е проиведено от нашите бащи и дядовци което беше народно а тая взима милиарди за сметка на народа ни ! мислете какво чакате ???? Камъни да паднът от небето
39
4
 
1
 
! Отговори
Монархист преди 1 година
Нали печелим , какъв му е проблема на тоя.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 "на украинските фашисти избили 14 000 мирни руски граждани в Украйна братя" Отдавна опровергана руска лъжа.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки бе ясно, че изнасяме оръжие. БРАВО за което! Едно голямо БРАВО! Всякакви снишени бачкатори русофили и да изнасяме, и да не изнасяме си остават страхливи снишени бедняци аутсайдери цял живот.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин "Украинците са 40 милиона и не са всички фашисти" На последните избори, крайнодесните формирования не успяха да съберат и процент и половина. От друг страна, в момента партията на вече отишлия си Жириновски, има повече, а в нея фашистките елементи са къде къде по-изявени. Да не говорим за фашистките организации в Русия, които са навсякъде, включително в руската армия. Напълно официално.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин значи и ти против народа ни предател до.ле.н
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо, ако Нинова е спирала умишлено износа, въпреки нуждите на външния пазар.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така бе. Нали кака ко р ва лана каза че няма да изнася оръжие. Нали уж щеше да свали Киро ако разреши да се изнася. Изнасянето е станало по вторият начин. Изпраща на Поляците а те го препращат на Урките. Ахаааа ето къдее ключа от ке не фа.
32
1
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Спомням си когато газпром спря газта,ден два след това го коментирахме с един колега, дето брат му товари самолети на лете Сф, та брат му казал, че след полунощ натоварили в самолет над два камиона боеприпаси, руската реакция беше светкавична- още на другия ден спряха кранчето...А кирЕ, се "чудеше" защо и се кълнеше,че не изнасяме нищо. Тоя лъже като дърттт ромей
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето защо българския неу гражданин ще седи без вода , храна и парно !! ПРИ ТОВА ЩЕ ПЛАЩА И ЗАТОВА ЧЕ Е НЕУК И И ЗА БЕНЗИН И ПОСКПВАНЕТО НА ХРАНА И ДРЕХИ НА ПОЧТИ НА 60 -80%! СПИТЕ ОЩЕ УМНИ БЪЛГАРИ! А тя с милионите ще си отиде при сина си в юсей
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига са се правели на моралисти това са работни места и печалба за държавата! Ще го питам тоя мисир ако живее в Сопот или Казанлък какво ще работи?