Шефът на КЕВР: Природен газ ще има, но на висока цена

Тя ще падне след септември, прогнозира Иван Иванов
5 авг 2022 09:35, Елка Василева
195
Шефът на КЕВР: Природен газ ще има, но на висока цена
Снимка: архив, БГНЕС

Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това каза пред bTV Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно водно регулиране.

Още по темата
През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, каза още Иванов.

Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, договорени отдавна, а освен това се водят преговори за още половин милиард.

Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.

Щабът, който беше сформиран от премиера, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.

Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска, да бъде потвърдено, посочи Иванов.

Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията се завърна, не чакайте нищо добро. Пригответе се за тежка есен и зима.
11
7
 
6
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Кики, Коко, Корни и Ристу - Ви Поздвавяват! Както и Тик Вун с Големият си Шлем спрял АЕЦ-Белене, Южен Поток и Бургас-Александруполис!! Всички Национални Предатели и Слуги на ЮдеюСемитите от Вашингтон, поробили преди Нас и Народа на САЩ...
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, нали нямаше газ, за сметка на това има щаб, който ще работи неуморно и сега се оказа,че газ има, аааа...не сработи първата сцена.Румене ,Румене какъв си ти?!За жалост може дори Корнелия да се окаже права, смятаайййй
9
4
 
4
 
! Отговори
от парапета преди 1 година
не е верно не е верно , кирчо ни е уредил с четири пъти по евтин газ , а тоя от Азербайджан ше е още по евтин , американския ше е безплатен ! и да знаете , не съм го държала за ръка публично !
8
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
В ДОПИТВАНЕ НА ,,НОВА" , 80 % НЕ ВЯРВАТ НА КИРЧО ЗА АМЕРИКАНСКИ ТАНКЕРИ !!!
7
2
 
6
 
! Отговори
Басси Удобнуту преди 1 година
Резерви от газ в страната имаш за 2 седмици ... вдигаш цената ПЕТОРНО ... Никой от потребителите не може да си позволи такава цена ........ и след 3 МЕСЕЦА все още имаш резерви от газ за 2 седмици ..... Ехаааааа .
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как!? Кирчо нали е уредил с 30 долара по-евтин! Или много лешояди на комисионна.
5
7
 
22
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Този, които спря вноса на относително по-евтиния руски газ ни вдигна цената. Този се казва Кирил Петков. При около 100 лв в началото на неговото управление, сега цената става 300 лв... какво да говорим повече!!!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския газ преди по-малко от 2 години беше 27 лв на мегават. Сега говорим за 300 лв, или 11 ПЪТИ увеличение. А ни лъжеха, че азерския, американския, марсианския...бил 4 пъти по-евтин.
3
2
 
10
 
! Отговори
х преди 1 година
Хитрите търговци пак ще спекулират и ще вдигнат всичко, дори да не поскъпне много газа.
2
6
 
7
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
И този трябва да е в пандиз палас
1
5
 
10
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Цената ще е висока в сравнение с преди и това е нормално предвид международните пазари, но въпреки това цената остава една от най-ниските в ЕС.