Нужни са дългосрочни договори, за да има ниска цена на газа

Пламен Данаилов: Енергийният пазар трябва да е свободен
8 авг 2022 19:40, Анисия Иванова
16

"Последният Министерски съвет на бившия кабинет с премиер Петков даде одобрение на министъра на енергетиката да приеме офертата за доставка на 7 танкера с втечнен природен газ, но тъй като дойде указът на президента, приемането на офертата остана за служебния министър на енергетиката. Такова решение на МС има, то е наистина последното", заяви бившият зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че докладът на изпълнителния директор на "Булгаргаз", който има гриф търговска тайна, е изтекъл в социалните мрежи и това е изключително притеснителен факт, защото става въпрос за търговски взаимоотношения и не е добре такива документи да излизат по медиите.

"Трябва да се остави пазарът и всички доставчици да имат достъп да продават газ в България, но много е важно да имаме дългосрочни договори. Само при дългосрочни договори може да се постигне намаление на цената. Когато се гони месец за месец, стигаме до такива драстично високи цени. Сериозният проблем, който се породи, за да стигнем до това месец за месец, е пряката намеса на бившия премиер, бившия вицепремиер и министър на финансите и началника на кабинета на премиера", изтъкна гостът пред Bulgaria ON AIR.

Данаилов изказа позиция за причината "Булгаргаз" да натрупа 500 млн. лв. загуба.

"Предходни години "Булгаргаз" също е трупал задължения, но Българският енергиен холдинг му ги е купувал. Най-големият клиент на "Булгаргаз" – "Топлофикация София", от доста години не си плаща задълженията. Натрупаните прехвърлени задължения към Българския енергиен холдинг са за близо 1 млрд. лв. За този сезон се натрупаха толкова много, защото цената на природния газ се повиши значително. Недовзетия приход, който "Топлофикация София" твърдят, че имат заради това, че цената им беше задържана, е около 330-340 млн. лв., които, ако им бъдат отпуснати, да бъдат директно платени към "Булгаргаз", обясни бившият зам. енергиен министър.

Той поясни, че документално "Булгаргаз" е с положителен финансов резултат за първите 6 месеца на тази година, но не и като финансови средства по сметката. Когато няма възможност да си събере вземанията, остават едни числа само на хартия и в отчета за приходите и разходите. Най-вероятно Българският енергиен холдинг ще трябва да подпомогне дружеството, както го е правило предишно години.

Данаилов коментира и обстоятелствата, за да се стигне до разрива в кабинета.

"Виновна е винаги водещата политическа партия и персонално премиерът, който трябва да е човек, който да може да балансира всичките интереси между тях. Трудна е една четворна коалиция. Още повече, че в тази коалиция има партия, която е от левите - БСП, и ДБ, която твърди, че е дясна. Аз съм сигурен, че ще влезем в следващото Народно събрание при добра кампания, може да сме с по-добър резултат отколкото в 47-ото", каза той.

По темата за "Газпром" и дали трябва да се съгласи България за начина на плащане, който те са поставили като изискване, гостът смята, че трябва да се остави пазарът да бъде достатъчно свободен и либерализиран да доставя природен газ в България.

"Трябва да оставим дружество като "Булгаргаз" да работи спокойно и да не страда от такъв тежък политически натиск, какъвто беше упражняван последните няколко седмици и месеци от премиера и от вицепремиера. "Булгаргаз" има законови задължения. Когато става въпрос за извънредна ситуация, първо, има европейски директиви, второ, има план, който отдавна е разработен, приет и актуализиран. Няма от какво да се притесняват, ако се стигне до такава ситуация, много ясно е разписано какво трябва да се случи и кой какво да прави", твърди Данаилов.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантическите жаби крякат от гьола на Сорос, че Газпром заробвал и трябвало да стоим на студено и да плащаме 5 пъти по високи цени за газ за да сме независими. Даже двете клоунчета Бабикян и Хаджигенов нямало да се къпят а ми със смъ р де ж ще изгонят Митрофанова. А Орбан, който гледа интереса на държавата и народа си плаща най- ниска цена за газ. Лошо е когато национални предатели управляват, резултата е винаги катастрофален
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква енергиина свобода да изнасяте евтин газ и ток от козлодуй и да ни калкулирате веи и фотоволтаичен скъп ток
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парното на десните софиянци се плаща от държавата. Какви десни сте вие? Софиянци всички са комунисти, които се мислят за десни.
9
5
 
2
 
! Отговори
ДЪЛГОСРОЧНИЯ ДОГОВОР преди 1 месец
... Е НУЖЕН НА РУСКИЯ МОНОПОЛИСТ НА ГАЗ И ГОРИВА ---ЗА ДА ДЪРЖИ БЪЛГАРИТЕ В РОБИЯ И ПОДЧИНЕНИЕ , ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ!!!!----НИКАКВИ "ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ" , ТЕ СА УБИЙСТВЕНИ И ЗАРОБВАЩИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!---СВОБОДА НА ВНОСА ОТ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС И ВСИЧКО НА БОРСАТА --ЗА РЕДОВНА И ЧЕСТНА ТЪРГОВИЯ!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без дългосрочен договор и баба на дядо не дава.
7
5
 
3
 
! Отговори
Свобода за бизнеса преди 1 месец
ТЕ ЩЕ ОСИГУРЯТ ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ УБИЯТ ДЪРЖАВНИЯ И РУСКИ МОНОПОЛ НАД ГОРИВАТА...ТОВА Е СВОБОДАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ!
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напротив. Нужни са различни доставки и краткосрочни договори за да има по-добра цена. Газпром заробва!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стоян/3ЕС пречи. Факт.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е против дългосрочните договори. Значи ТРЯБВА да излезем от ЕС!
3
4
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 1 месец
А какво пречи да се направят дългосрочни договори?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Кой ОКУПИРА България?"
1
13
 
7
 
! Отговори
руските маймуни.. преди 1 месец
..трябва да бъдат натикани в калта където им е мястото за да има евтин газ.

Спонсорирани публикации