Пламен Данаилов обяви вариант за по-евтин газ

Това може да стане с дългосрочни договори
8 авг 2022 12:51, Росен Стойчев
28
Пламен Данаилов обяви вариант за по-евтин газ

"Последният Министерски съвет на бившия кабинет с премиер Петков даде одобрение на министъра на енергетиката да приеме офертата за доставка на 7 танкера с втечнен природен газ, но тъй като дойде указът на президента, приемането на офертата остана за служебния министър на енергетиката. Такова решение на министерски съвет има, то е наистина последното", заяви бившият зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Данаилов изказа позиция за причината "Булгаргаз" да натрупа 500 млн. лв. загуба.

"Предходни години "Булгаргаз" също е трупал задължения, но Българският енергиен холдинг му ги е купувал. Най-големият клиент на "Булгаргаз" – "Топлофикация София", от доста години не си плаща задълженията.

Още по темата
Натрупаните прехвърлени задължения към Българския енергиен холдинг са за близо 1 млрд. лв. За този сезон се натрупаха толкова много, защото цената на природния газ се повиши значително. Недовзетия приход, който "Топлофикация София" твърдят, че имат заради това, че цената им беше задържана, е около 330-340 млн. лв., които, ако им бъдат отпуснати, да бъдат директно платени към "Булгаргаз", обясни бившият зам. енергиен министър.

Той сподели, че докладът на изпълнителния директор на "Булгаргаз", който има гриф търговска тайна, е изтекъл в социалните мрежи и това е изключително притеснителен факт, защото става въпрос за търговски взаимоотношения и не е добре такива документи да излизат по медиите.

"Трябва да се остави пазарът и всички доставчици да имат достъп да продават газ в България, но много е важно да имаме дългосрочни договори. Само при дългосрочни договори може да се постигне намаление на цената. Когато се гони месец за месец, стигаме до такива драстично високи цени. Сериозният проблем, който се породи, за да стигнем до това месец за месец, е пряката намеса на бившия премиер, бившия вицепремиер и министър на финансите и началника на кабинета на премиера", изтъкна гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че документално, но не и като финансови средства по сметката, "Булгаргаз" е с положителен финансов резултат за първите 6 месеца на тази година. Когато няма възможност да си събере вземанията, остават едни числа само на хартия и в отчета за приходите и разходите. Най-вероятно Българският енергиен холдинг ще трябва да подпомогне дружеството, както го е правило предишно години.

По темата за "Газпром" и дали трябва да се съгласи България за начина на плащане, който те са поставили като изискване, гостът смята, че трябва да се остави пазарът да бъде достатъчно свободен и либерализиран да доставя природен газ в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали имбецилите в ЕС не искаха да има дългосрочни договори, особено с Газпром. Викаха, че ще се купува на борсата газ и ток. Е, видяхме до какво доведе това.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това може да стане само с дългосрочни договори" леле тоя откри топлата вода.
3
22
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН СОФИАНЕЦ преди 1 година
НЕ НА ГАЗА ОТ РУСИЯ ---НЕ НА РУСКАТА РОБИЯ И СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ!!!
2
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочни договори с прекупвачи ще задлъжнеят само бг. Трябва да се намали газа в бг или се търси заместител от АЕЦ и други. Примерно Топлофикация София трябва да се закрие и се върнат общниските бани в които се къпят за да се контролира топлата вода. Населението на София трябва да се расели принудително.
1
7
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ПО- ЕВТИН ГАЗ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ САМО ОТ СОБСТВЕНИ ИЗТОЧНИЦИ СЛЕД КОНСУМАЦИЯ НА БОБОВИ ХРАНИ.