Стоянов: Над 100 млн. загуби във ВМЗ-Сопот заради Нинова

България не е изнасяла оръжие с директен получател Украйна
9 авг 2022 10:04, Елка Василева
25
Стоянов: Над 100 млн. загуби във ВМЗ-Сопот заради Нинова
Снимка: архив, БГНЕС

За последните два месеца само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви пред БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов.

Още по темата
"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър", каза Стоянов.

Той заяви, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия. Това, че е нямало заседание, се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят.

Стоянов уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради неработата на комисията и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне. Тръгването на инвеститори е много притеснително, каза служебният министър.

Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. Спазено е решението на парламента. Според него е възможно през посредници оръжие да е минало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира.

Той не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм, но подчерта: "Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подкрепен от мен", каза Стоянов.

По думите му основанията за уволнението му са били "проформа" и имало други причини. Заяви, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността. "За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението - б.ред.) беше направено по начин, който изцяло омаскари нашите личности", каза служебният министър.

За ситуацията с доставките на газ Стоянов каза, че до края на утрешния ден ще се получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб.

Стоянов каза, че не подкрепя таван на цени на каквото и да е, защото предпочита пазарът да регулира нещата.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарката работи за интересите на СССР. Комунистът не знае какво е родина. Той е безродник и предател.
23
1
 
9
 
! Отговори
Толераст преди 1 месец
Над 100 млн. ПЕЧАЛБА за Нинова заради ВМЗ-Сопот .....
22
1
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
"България не е изнасяла оръжие с директен получател Украйна"...какво означава това в превод на български: "България е изнасяла оръжие с индиректен получател Украйна"...
21
21
 
7
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 месец
Щом Нинова те е уволнила като некадърник , значи си такъв и сега с това плюене , ежедневно по нея доказваш , че не си чистоплътен човек!Но , ще си намериш майстора!Интересно Радев какво е видял в тебе?
20
6
 
16
 
! Отговори
П.К. преди 1 месец
Наистина, където пипне черве-ната ***-фия, всичко е загинало. Това говорят и фактите, изнесени от новия служебен министър. Редно е, и българската общественост настоява грубите, големите загуби, гафовете в ущърб на Държавата да бъдат разнищени и доказани от Българската Прокуратура, от Българския Съд и тая разпа-сана виновница да понесе всички дължащи и се наказания. Очакваме тези наши предложения да намерят по-широк обществен отзвук и обявени мерки за тяхното изпълнение.
19
5
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Това което се разбира е.., че два клана комyнисти спорят и се замерат с екскременти. Комисионните се събират редовно, паричните потоци вървят, но се води "война" за влияние - разбирай - ръфат се за кокала. Смешното е, че и двата клана са родом от "столетницата". И двата клана са алчни, безскрупулни, "европейски" ориентирани с гaзове удобно подложени към Москва, и печелят - за сметка на цяла България. Радвай се народе на "новата" промяна!
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съд и доживотен затвор за Кирил Петков и вдички министри от Подмяната!
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след малко г-жа Лъжа ще постне в страницата, че това не отговаря на истината. Гешев спиш, а ние искаме резултати
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама нали опозицията и Радеф искаха всяка една сделка да се разглежда дали оръжията стигат до Украйна или не и да не се сключват такива сделки. Сега Нинова (с която бяха на едно мнение по въпроса), била забавила сделки и инвестиции, намалила производството...
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицемерието и лъжите явно вече са в ДНК-то на комунистите , ако ще са такива пацифисти да закриват всички военни заводи, ако не да продават на Украйна .Това което не разбират , е че като козируват на Кремъл от там пак няма да ги уважават. Много по честна позиция е да си отстояваш интересите , това че Байрактари бомбят руски танкове всеки ден не пречи на отношенията Русия-Турция.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще каже, че ВМЗ трябва да се приватизира за 1 лев. И той ще намери стратегически инвеститор.
13
1
 
24
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Щом и от оръжие губим, да се... ееме в експертите! Ами като е направила Нинова загуби за над 100 ?! милиона на държавни предприятия - защо още не е задържана? Или така, само да си лафиме?
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да спира работата на ВМЗ, за да не трупа загуба. И приватизация за негови офшорки. Този мошеник може само да лъже и да краде.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте Нинова на прокурор като имате доказателства! Стига вече шурибърдури!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова на ченгела веднага
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такова свръх производство и оборот да си със 100 милиона загуба? Kaka се е oakaлa с комисионните...
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставили му да изнася оръжие за Украйна. Ще подписва собствените си лъжи и обвинения. Ще гледаме къде отива подписаното от него оръжие за износ.
7
3
 
7
 
! Отговори
Бивш преди 1 месец
Този е топ ъф дъъ топ корумпиран нервак. Крещеше и уволняваше. НАП да му направи проверка.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите защо не спрат с тази мантра за директният износ . За какви ни вземат , според тях Полша не може да си произведе сама ,че и по качествено оръжието което и изпращаме??? Да не говорим че всички страни от източният блок се възползваха да дарят морално остаряло съветско оборудване и да го заменят изгодно за НАТОвско въоръжение , но разбира се това означава държавата да печеля , не някой да лапне комисионна от военните заводи.
5
4
 
10
 
! Отговори
gog преди 1 месец
Абе Стоянов, за какви загуби ми говориш бе хашлак. --- От износ за укрите ли бе ***---.Тя какво казваше, че няма износ за Украина, и ти го казваш, ама си на загуба. Военните ни заводи са гола вода, от чантаджии като теб

Спонсорирани публикации