При нужда кабинетът възстановява преговорите с "Газпром"

Към момента обаче това не било приоритет за правителството
Обновена: 11 авг 2022 18:01 | 11 авг 2022 15:00, Камелия Цветанова
52
При нужда кабинетът възстановява преговорите с "Газпром"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с "Газпром", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет.

Още по темата

"Както многократно заявих, в момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. "Газпром" е един от възможните канали, който все още е на масата", заяви министърът. Той обаче отбеляза, че за правителството в момента преговори с "Газпром" не са приоритет, кабинетът се опитва да осигури количества газ през други доставчици. "Газпром" ни е последният вариант, посочи министър Христов. Той допълни, че засега приоритетно е доставянето на LNG, азербайджански газ, както и други алтернативни доставчици.

Министър Христов съобщи, че на заседанието на кабинета днес е одобрено отпусакнето на заем в размер на 800 млн.лв. на "Булгаргаз" с цел осигуряване на средства за закупуване на газ, както и за оперативни разходи. Това е част от програмата за стабилизиране на "Булгаргаз", разработена в рамките на кризисния щаб и съответно ръководена от Министерството на енергетиката. Вряваме, че с тези средства дружеството ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. Паралелно с този заем работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор, каза още министърът. /БТА/

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
10
 
! Отговори
Копейкин Израждане преди 1 година
Портрет на руския трoл: Живее в западна държава, децата му учат на запад, кара западна кола, иска заплата в евро или долари, иначе обича Русия !
19
13
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
Поредното доказателство на кого служи РАДЕВ и новото правителство. Не на България а на Русия- благодаря ви роби чужди.
18
7
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Имаме договор до края на годината. Многго държави от ЕС получават газ по начина който иска Русия. Ние ли сме най голямите тарикати Нека си изпълним договора до края на годината за да не се окаже накрая, че ще платим газа без да сме го получили.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, то винаги газта се е плащала в газпромбанк, това което искат е да се отвори нова сметка в рубли, да се наеме брокер контролиран от тех и да се извърши превалутиране на масковската борса по админстртивно определен курс, това иска и това неможе да се случи с държавна компания
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А баснята за "Щурецът и мравките" чели ли са я тия?
15
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 година
Ами вземи прочети защо искат рубли, на сто места го има обяснено в нета. И ти да си на тяхно място, също ще искаш рубли. Както виждаш на други страни това не пречи. Ама мислят с главите си, а не да се хвалят само, че се опънали на Путин.
14
2
 
19
 
! Отговори
Господа и Другари преди 1 година
Газта не мирише и няма значение откъде ще дойде у нас. Само цената е важна за бедния български народ. нека си гледаме нашия национален интерес!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименСтига си лъгал бе - не искат рубли - искат парите в газпром банк щото другите банки ще ги блокират
12
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До тук ги докараха нещата българските политици. Правителство да преговаря с частна фирма. Така е, като тези от държавните дружества искат само да си получават заплатите, а някои други да им вършат работата. Безплатен обяд, както и безплатно отопление няма.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РалицаПо силата на т.нар санкции бяха блокирани сметки на Газпром на стойност стотици милиарди. По същество - откраднати . За да може да си получава парите по ДЕЙСТВАЩИТЕ ДОГОВОРИ измислиха превалутирането в рубли за да не могат отново да бъдат блокирани /откраднати от западните банки. България има действащ договор с Газпром но понеже не си плаща (познайте защо) доставките са спрени.Само че след скандала с дипломатите не е ясно дали самия Газпром ще продължи договора с България от догодина.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малиии ко ще правят ся евроатлантиците, ще трябва да се къпят. Ужас!
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си дойдем на думата, другари! Копейките ни чакат...
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 РалицаДоговора не го изпълнява,, Газпром".Искат рубли, нещо което го няма в договора.
7
5
 
16
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ИМА ДОГОВОР С ГАЗПРОМ КОЙ И ЗАЩО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ДОГОВОРЪТ И ЗАЩО НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ДА ПЛАЩАМЕ ТЕЗИ ОГРОМНИ ЦЕНИ ЗАЩОТО НЯКАКВИ СИ ИГРАЯТ НА ПОЛИТИЦИ
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митичните танкери на Киро всъщност са начин да се прехвърли проблема от болната глава на здравата. Това е все едно да кажеш на жадния в пустинята: Уредих те с вода от планината. Само трябва да отидеш да си я донесеш. Само дето няма път до там, нито има цистерна. Нито имаме договор, нито имаме слот за разтоварване и регазификация, нито имаме готова инфраструктура за пренос. Но този мит се пуска в обращение, за да бъде упражняван натиск върху служебното правителство.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им се приходи по голема нужда ли. Ало 60 % е вдигната цената на парното то поне да беше пара а то е хладка водичка но ще плащаме като за пара. Свалям радиаторите качвам кюмбето отивам у гумажииницата взимам гуми нсрязвам ги и греенето ще ми излезне без пари. Ще ползвам зелена енергия. Сажди се казва.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте, давайте, че на паважа со росоидите непрекъснато ходят по голяма нужда...
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да купуваме скъпа газ, вместо евтина?
2
5
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
В нужда сме!
1
15
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
айде сега нема нужда може и без тях