За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно

В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегаватчас
19 авг 2022 19:19, Александър Попов
193
За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно
Снимка: БГНЕС

Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е коригирана за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден брифинг тази вечер във връзка с газовите доставки.

Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки, уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании, каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, увери Христов. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Очаквайте подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: газРосен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A до танкери въобще можеше да не се стигне. Сетете се сами кой ни ги натрece.
122
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бойко И от газ ли разбира Буда ? От много разбиране ,сега купувай газ от Турция ! Той и от енергетика разбира ,нали ? Затова Турция ще има нова АЕЦ ,без да даде една стотинка или цент . Виж от чалга ,гивиндии , уиски ,пури ,печени агнета ,чалъми ,разбира !
121
9
 
8
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Резидентът и неговите създания Кирчо и Кокорчо са за затвора
120
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума,ще купуваме газ от Турция . Благодарете на Тулупа , Червеногерберите и Брюксел
119
6
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
щеше да направи като италианците,германците и др.и газ щеше да има до края на годината когато изтича договора,но междувременно щеше да търси дългосрочни договори от други места и интереса на държавата щеше да е защитен.
118
8
 
9
 
! Отговори
Шмайзер преди 1 година
Радев и копоите му да си извадят езиците от д-то на ЛилиПутин - газ има, ама ние пак при Газпром.
117
5
 
4
 
! Отговори
Ех да беше преди 1 година
До Анонимен буфтала от Банкя , свят щеше да ни се завие от лъжи ,заклинания ,чалъми подмазвания ,магии против уроки ,и живота щеше да изглежда песен . Тези нещастници ,домъкнати от Запада , излязоха не ..кадърни артисти и затова провала бързо ,бързо втаса . Талант трябва ,талант а не Харвардски кръжок . Природен талант ,като от Банкя .
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питам се Още по зле и още повече лъжи .
115
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко, както и да го плюем, щеше да намери газ. Той, като Тато, намираше общ език със всички, и с Путин и Ердоган и с Меркел. Кирчо и Кокорчо лъгаха от началото и до края, но си напълниха гушките за да има до 9-то коляно. Радев прогони ББ, но знаеше, че няма алтернатива и явно искаше той да управлява. Сложи Киро И Асен и смяташе да играе с тях, ама не му се получи и докара България до кривата круша
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако трябва да обобщим какво излиза, Киро въртя крана но конектора няма акт 16 и едва ли ще има преди октомври,договори 7 танкера но не и пристнище където да се разтовари!?!? Предполагам и това са от грешките които го учат да управлява
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е изчислил че края на октомври ще имаме вече редовно правителство което ще играе по свирката на Русия и газ ще има.
112
4
 
9
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Де са Киро Т. и Кокорчо, заедно с Ленчето "Мустакъ", да ни обяснят как са ни осигурили "по-евтин газ" за цялата Зима!!!!!!!
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не се връзват нещата. При положение че очевидно няма да има достатъчно газ в Европа през зимата нашия министър отказва 6 танкера. Ами ако не маожеш ти да ги разтовариш ще ги продадеш на този който може да ги разтовари.
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да няма газ бре. Киро вампиро нали каза че е уредил 4 пъти по евтина газ Нали затова си прави екскурзиика в краваристан.
109
4
 
10
 
! Отговори
Стига с тази газ! преди 1 година
Колко процента от българите се отопляват на газ? Въпросът е да останем зависими от Газпром; пардон: да си напълнят *** гушките с комисионите! Да не говорим, че на повечето от тези в служебното правителство децата им работят в Булгаргаз!
108
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-зле ще става, ако оставите шепа некъпани меки китки на жълтите павета да взимат решенията за енергетиката
107
7
 
9
 
! Отговори
Питам се преди 1 година
Ако беше Бойко дали сега щяхме да сме на това дередже ?
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А според Кирил Петков танкерите бяха 7 вече щяха да бъдат разтоварени.
105
2
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До 102 Мога да ти кажа със сигурност поне на 4 места в света където има действащи квантови компютри.
104
0
 
17
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
С осигуряването на газ сме точно както едни наши съграждани, с малко по-тъмен цвят на кожата.При тях мисленето е най-много до утре!Държавата ни постепенно се превзема от тях!