За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно

В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегаватчас
19 авг 2022 19:19, Александър Попов
193
За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно
Снимка: БГНЕС

Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е коригирана за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден брифинг тази вечер във връзка с газовите доставки.

Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки, уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании, каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, увери Христов. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Очаквайте подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: газРосен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Дискусията с теб приключи. Аз също ти благодаря, че си изказа мнението, макар и да не съм съгласен с него. Поздрави :)))
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе важното е да не се къпете , пък....
41
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къпя се редовно, ток потребявам нормално, благодаря :) За съжаление, не ми хрумва как да накажа Русия повече от това, което тя сама си причинява. Колкото до Китай - той ще бъде твърде зает да изкупи същата тази Русия. Това с Тайван е дрънкане на желязо, което те редовно си правят.
40
2
 
13
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Да, защото са за хвалене. Най-вече Китай. Хората се развиват с брутални темпове, айфона ти се произвежда там, както и огромен процент от нещата, които всеки човек по света използва. Не разбирам защо да не бъдат похвалени, като е видимо, че хората си развиват икономиката успешно? А това с юаните под дюшеците беше страшно слабо изказване.
39
4
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ако ви потрябва, имам телефона на Алексей Милер .
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е... след като Кирчо ги е поръчал, но не ги е платил... сега други трябва да плащат за него. цените са.. като за приятели.
37
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки хвали Китай и Русия, ама досега не съм видял някой да влага в юани и рубли. Давайте бе, силни, надеждни валути, трупайте в дюшека. Колкото до статията - ясна е заповедта да се купува руски газ. Няма да ни пусне лесно "Газпром", много е вложено тука като подкупи :)
36
3
 
11
 
! Отговори
Преведено преди 1 година
Трансатлантизма ФАЛИРА
35
4
 
18
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
За тях излиза всякаква, преди всичко негативна информация. Щатите не могат да понасят факта, че бяха задминати икономически и разликата продължава да расте. Затова искат да ги натикат всячески във война с Тайван и провокациите не спират. Така че продължавай да си четеш и слушаш западните т-ъ-п-о-т-и-и и не забравяй да не се къпеш и да пестиш тока, за да накажеш злите азиатски народи начело с Русия к Китай :-))))))))
34
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало е няколко кораба поръчани и готови, но тия зелени чорапи ги отказали, защото трябвало да платят за разтоварването, разбираш ли... !!!!!?!? Какво по дяволите?!?!
33
5
 
11
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Като разтоварят танкера на турска територия, на кого ще фактурират тази газ, на турска или на българска фирма? Много ясно на турска, тъй като там няма българска, а после турската ще ни го фактурера но на по - висока цена от доставната. Това Киро канадеца знае ли го? Естествено не, но си мре на ината да слугува на ФАЩ и ЕС. Господ да пази България от такива самозабравили се личности като Кирчо и Кокорчо.
32
3
 
4
 
! Отговори
Me преди 1 година
Пффф, пълни некадърници. Как можаха да оставят един танкер ??? Ми сега, как ще се сключва дългосрочен договор с ГъЗпром? А? Не трябваше да пускате танкера, момчета. Усрахте се ей!
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро специално за китайската икономика излязоха едни доста интересни данни. Влагай всичко в юани, като е толкова добра.
30
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно ли разбирам статията. Кирил Петков договори американски газ за да има газ. Дойдоха хората на Путин чрез русофила Радев и намалиха обема на покупката на американски газ за да има в България недостиг и като дойде студът, българите да са недоволни и да обвиняват ЕС.
29
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Анонимен Ако купуваме газ финансираме Русия, ама като си карате аудитата и бе ем венцата е добра нали на..гед..ци д.ол ни.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно руснакът живее по-добре от теб, би ли обяснил? :)
27
4
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НА ВЪПРОСА КЪДЕ ДА ДОСТАВИМ ПРАТКАТА , КИРЧО Е ОТГОВОРИЛ : НА ЛУНАТА !!!
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малограмотниците на Радев ни направиха пак номер
25
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоталитарните държави от Азия ще гърмят скоро като пуканки, фалит в Китай и разпад на Русия Стягайте гащите .
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До имаше договорени 22 Като няма къде да ги разтовариш , е имало едно голямо нищо .За цената да не споменаваме . ВСе едно да си поръчваш храна ,ама да няма как да ти я доставят . Все гладен ще бъде човек . кво го грее ,че бил поръчал