Окончателно: Борисов е арестуван незаконно, МВР да му плати 480 лв

Това е решил на втора инстанция софийският административен съд
Обновена: 24 авг 2022 10:29 | 24 авг 2022 09:20, Нели Христова
275
Окончателно: Борисов е арестуван незаконно, МВР да му плати 480 лв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

480 лв. обезщетение за незаконен арест ще трябва да плати столичната дирекция на МВР на Бойко Борисов.

Това е решил на втора инстанция софийският административен съд.

С решението се потвърждава първата присъда, че през март бившият премиер Бойко Борисов е бил задържан незаконно от полицията. Тогава МВР нахлу в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на националната полиция за денонощие.

Впоследствие обаче прокуратурата не откри данни, върху които би могла да продължи ареста или да повдигне обвинения, и те бяха освободени.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов не покрива стандарта за непроизволност и законност, установила сега втората инстанция на административния съд. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
8
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Болшинството задържани за 24 часа биха могли да обжалват полицейската заповед за арест. В 90 % от случаите ще спелелят. Съдът ще обяви заповедите за незаконни. Да не изпадам в дълга описание защо. Това, че Бойко има екип от юристи и обжалва не означава, че е богопомазан. Още повече в онзи момент. За всички е ясно, че ако имаше безспорни доказателства да ги бяха ползвали.
150
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никой ,,журналист,, не пита - Защо точно сега предизборно са го решили това в съда ? Тези съдии с каскети на закона ли служат или на мафията герб . Всички знаем че тиквата 12 години раздаваше милиарди на завишени цени без конкурс което е най голямото доказателство за корупция ???????? Къде са въпросите ? И кои са герберасосъдиите ?
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е значи следващият му арест ще е Законен вече!!-:)))
148
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Курумпирания съд постанови МВР да плати на престъпника Бойко Методиев Борисов че си е позволило да го задържи.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКО ГО ДЪРЖАТ ЗА ТОПКИТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ МНОГО ЗДРАВО ЗАТОВА ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ПРАВИ МНОГО ЛИЦЕМЕРНИ ИЗВЪРТАНИЯ ДА ИМ УГОДИ
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници съдии. А в прокуратурата само бил проблемът. Май прокуратурата и МВР работят, щом го задържаха. Ей съдии, сега и медал му дайте за геройство.
145
0
 
7
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Никой Не е Над Закона!
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в уж 'европейска и демократична' България институциите са бухалка над бедните от богатите. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - когато богат сгафи, бедните го отнасят. Ама не само за институциите да оправдаят заплатите, причината е много по-мрачна. Целта е цензура от богатите да се затворят устите на бедните, за да не се разбунтуват. Брюксел се затваря очите, щот беден значи евтина работна ръка. И ето това е реалността в която живеете 32 г.
143
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Иначе арестуват за щяло и нещяло - даже един чужденец, сгазил неправилно - тоест пешеходецът е пресичал неправилно, го арестували за 1 нощ - неясно защо - това е всъщност синът на убитият швейцарец в Кладница, дошъл за погребението. Тръгнал по спешност и сгазил човек, а го и арестували.
142
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех смешни сте съдий, той открадна милиарди а вие 480 лв. Те само за тоалетна хартия няма да му стигнат.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг. няма наши и ваши, няма управляващи и опозиция, всички са *** на американците, партиите съществуват за да си мислят овцете, че има демокрация
140
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе този административен съд не разбира ли, че оправдавайки Борисов, осъжда българския народ. То не беше половин година като Киро, а 13 тежки години на герберасти депесари произвол и престъпления на гърба на честните хора, в повечето случаи и слаби такива, защото гешев е "мъж" и тормози 99% от случаите болни хора или жени. Егати съдията, в името на народа заслужава той присъда. Да горите в ада като умрете, там няма да ви върнат парите
139
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията герб е проникнала дълбоко в съдебната система затова герберасо съдиите точно предизборно вземат това ,,решение,, Съдии с каскети ;) служещи на герб а не на правосъдието.
138
7
 
14
 
! Отговори
А стига,бе ! преди 1 година
Комунистическото своеволие на Про100 Киро и Рашков се оцени на някакви си 480 лв !!!! А стига,бе !!! Несретниците ,управляващи България са комунисти в червата и вършат беззаконие след беззаконие , а мъдурковците ги преизбират , за да може да бъдат съдрани кожите им след това !!! Наистина "НЯМА ТАКЪВ НАРОД" !!!!!
137
5
 
10
 
! Отговори
Колко да е незаконно преди 1 година
Реномето на корумпираната ни съдебна система не се е градило от вчера за днес.
136
8
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
Еха бедняка ще му закрепят бюджета . Всичко ще го връща с лихвите .
135
7
 
7
 
! Отговори
боко преди 1 година
е все пак съда е на сик,баце също е член на сик-няма опасност за него докато сик е ръководител на бг
134
9
 
14
 
! Отговори
ХИЧ0 преди 1 година
Боку е вреден дори за собствената си партийка.Ако се скрие ще е от полза за всички.С него никой не иска да прави коалиция,твърде много е изцапан с помия и корупция...А точно сега държавата има нужда от коалиция от прозападни партии в контекста на войната и кризата с газа...Чорапа дърпа към Москва...Не трябва да взимаме газ от убийци,от военни престъпници.Боку да изчезва в пенсия,да не вреди на България...
133
4
 
7
 
! Отговори
БОЙКО РОДОМ 13 преди 1 година
УБИТИЯ НА ПЛИСКА СТОЕВ ОПИСВА БОЖКОВ КАТО НАЙ ИЗТЪНЧЕНАТА И ПОЧИТАТЕЛ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА МУТРА КОЯТО Е ОТ ГРУПИРОВКАТА СИК то ест СЪРАТНИК НА бОЙКО И ВЕЦИ,МАДЖО И СИЕ
132
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"това лице е построило турски поток с моите пари за Газпром и се е облажил, получил е джип" - какво си платил ти бе приятел с 1500лв заплата? Знаеш ли какво става когато откажеш на Австрия и Италия тръби през България? Попитай Башар Асад каква случка се случи в Сирия 2009/10 когато отказа тръбата Катар-Гърция. Много разбираш ти от световна политика, че да говориш за джипове. Ситуацията е била: Plata o plomo и ако си мислиш, че народа щеше да се бие за Борисов и за кранчето - мноо се лъжеш.