Овчаров: Не сме в състояние да се пазарим с "Газпром"

Имаме газ до октомври, посочи бившият енергиен министър
Обновена: 26 авг 2022 21:24 | 26 авг 2022 21:20, Красимир Ангелов
65

Държавата възнамерява да възобнови преговорите с "Газпром", но при нови условия. Икономистът и бивш енергиен министър Румен Овчаров е убеден, че руснаците няма да се съгласят, тъй като на тях проблемът им са плащанията.

"Опитват се да го правят от гледна точка на предстоящия арбитраж. Не мисля, че "Газпром" ще се съгласи на промяна. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия и да се пазарим. По-скоро трябва да се мисли за започване на преговори веднага, приемане на условия и коригиране на схемата на плащане", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Договорите с банкови гаранции бяха една от причини, поради които Русия промени начина на плащане, защото банковите гаранции са в долари и евро - тези валути се контролират от ЕС и SWIFT, разясни гостът на Ганиела Ангелова.

"С Ердоган трябва да се разговаря, с Азербайджан също. 4 месеца минаха от момента, в който беше прекратен договорът. Нищо не беше направено. Един месец новото правителство също не прави нищичко", подчерта Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че ако пуснем новата газова връзка с Гърция, тогава може би ще можем да получаваме цялото количество по цената, свързана с петролните продукти. Но сега не е така.

Овчаров алармира, че хранилището ни е пълно на почти 60%, а газ за октомври има, но не за целия месец. По думите му по-умно е да опитаме да вземем част от количествата газ в началото на следващата година. Това с промяната на договора и плащанията е кауза пердута, убеден е Овчаров.

Вижте видеото с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългият инкасатор се е активирал напоследък. Явно има келепир.
28
3
 
12
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 година
Макроня каза на франсетата, че ги чака мизерия, хвана си бабето и отиде да го клати на луксозната си яхта. Хармерикански му работи....
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този защо още не е в затвора и кога ще влезе
26
13
 
10
 
! Отговори
Бдфнфн преди 1 година
Заради такива продажни дипломати сме на това полужение. Насладете на евтиния Руски газ -20лв. за 1000 кубични метра. За който не се знае кога онзи дребничкия няма отново да врътне кранчето. Но не всички се избиват да слугуват на Русия!!!!
25
1
 
10
 
! Отговори
Еврошанс преди 1 година
Кои ще е първият овесен политик от ЕС...
24
9
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тоя о семейството му и нему подобни са до 5то колено зависими от Мада Раша, още ли сте живи бееее...СССР отдавна го няма...майкоооо пълно зависими динозаври
23
7
 
11
 
! Отговори
В интерес преди 1 година
На хората е да се сключи договор. Ама сме стиснати от хармериканците за врата да им купуваме скъпите б.о.к.лу.ци.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какъв им е проблема,че трябвало да използват 2,4 .1000 куб.м. газ,а използвано 1000 куб.м. газ от договор за определен период с планирана доставка,но той е платен този обем от това,че всяка заявка се плаща месец за месец предварително и така последователно или период за период на тез условия,а не що те обясняват непотърсени пък се заплащат,няма не потърсени при предварителни плащания,че не използвани по условия 80:20 от обема заплатен,що се използва в търговията за ограничения над дистрибутори
21
11
 
6
 
! Отговори
Inatut преди 1 година
Копейките изведнъж изпълзяха като летни ***.отвсякъде заливат. Дръвник ще трябва тука. Дръвник за чистене на копейки!
20
11
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Абе аиде стига с тая газ.И без газ сме живели.И с ток 3 часа има 3 нема сме живели.И на режим на водата сме живели .И на купони за хляб и бензин сме живели.И без руския газ ще минем.Да си го палят там и да си стоят в русия.Няма нищо незаменимо.Свободата е най-ценна.Само некадърницте си искат господар.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя архикрадец през 2006 г. се отказа от 10 г. договор с Газпром няколко години преди да изтече и сключи нов при по-неблагоприятни условия за България. Просто Овчаров е един руски поцелуйко.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз дърт крадец ...
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчаров разбира от енергети от всички в ПП, БКП и Дъбъ на куп.
16
6
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
А дали някога сме били в състояние да се пазарим с Газпром ? Договора е винаги в полза на Газпром заради вас ! Особено през времето на твоето управление ! Защо да не подминем търговеца Газпром ? Тогава няма да получиш комисион , нали ?
15
5
 
11
 
! Отговори
аз преди 1 година
овчо да млъква щото тоя ни насади на тия яйца
14
9
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НОВИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ДНЕС Е : ГАЗА НА КИРЧО ОТ ДВАТА ТАНКЕРА Е С 50 % ПО СКЪП ОТ РУСКИЯ ПО ДОГОВОРА С ГАЗПРОМ !!! СПРАВКА - МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА !!!
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докарани сме в такова състояние от картела. И са поели ангажимент да изконсумираме определени количества които да заплатим независимо и ще трупа лихви на гърба на бъдещите роби. Е как да ги консумираме като ме можем да платим в рубли. Същото като с АЕЦ всеки си прави каквото иска, винаги ни набутват, прибират си комисионни, за нас остават дълговете за нещо което няма да видим никога.
12
9
 
14
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Всички сте страхливи лилипути .Слушате САЩ какво иска .а той иска да унищожи нормалните българи.
11
7
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДНЕС ЦЕНАТА ...3360 ДОЛАРА !!! А ТОВА Е ЦЕНА НА АМЕРИКАНСКИ ГАЗ , РУСКИ ВЕЧЕ НЯМА В ЕВРОПА !!! ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ЗАГРИЖИХА ЗА ЕВРОПАТА ??? И УДАРИХА С ЦЕНИ ,,ДЕМОКРАЦИЯТА " ???
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще останем без газ като последните глупации.