Политолози: Предложението на Трифонов само ще вдигне шум

Според Слави Василев парламентаризмът в България е в задънена улица
Обновена: 26 авг 2022 22:07 | 26 авг 2022 22:07, Красимир Ангелов
76

Слави Трифонов създаде политическата новина за деня, след като обяви, че ще инициира референдум за президентска република. Възможно ли е тази идае да стане факт или е само политическа димка?

"Това е като от едно от многото искания на Слави Трифонов, което не съобразено нито с българската Конституция, нито с контекста. Това е опит да се каже нещо, което да вдигне шум и да привлече вниманието. Освен шум, нищо друго не може да произлезе от това искане", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "Денят ON AIR".

Според политолога Слави Василев дебат за промяна на политическата система е необходим и е от малкото положителни неща, които могат да се случат вследствие на искането на Трифонов. Той смята, че реализацията на подобна идея не минава през ИТН, но това не означава, че не може да има дебат.

"Парламентаризмът в България е в задънена улица. Парламентаризмът в момента не е способен да произведе трайни и смислени решения за българското общество. Политическият процес след отстъплението на Борисов продължава, а липсата на устойчиво мнозинство в последните Народни събрания показва, че няма коалиционна култура и ситуационните мнозинства не се основават на политически деления между ляво и дясно. Коалицията не се сформира на основата на идеи", каза Василев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Коларова изтъкна, че ролята на президентската институция е да бъде арбитър, но Радев не може да се постави в тази позиция, тъй като зае страна. Политологът добави, че служебният кабинет ще бъде в ролята на арбитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След колко поредни парламентарни избора с по-малко от година разлика на народа ще му писне? Защото ние може да си гласуваме през три месеца още 50 години. Май някъде след поредица от такива дивотии - спечелилата партия атвоматично получава 50+1 глас в парламента.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 - СТИГА с този Кремъл бе селянин смотан ! Не можеш винаги да обвинваш другите мъже , че на теб не ти става и жена ти е кисела ! Българският парламентаризъм винаги ще е в " задънена улица " и хоратра ще са още по- разделени докато всеки ден се раждат нови партии които облъчват все по-ПРОСТОТО , бедно и немислещо население ! Като сме прости и не можем да мислим защо не погледнем другите как живеят - Не може на толковца малка държава да има партия на всяка махала !
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави може да иска президентска република, а някои да искат монархия. Да си гледат работата, няма да стане. И аз искам да съм президент, но няма да стане.Слави да си подвие опашката, не си ли взе поука, че нищо не става от него. Да си гледа шоуто!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави не е само субстантно зависим.Пристрастието му да се намира в държавните дела иде от посока извън него.Няма как при очевидния му провал като лидер да проявява все още интерес към лидерство.Вижда се вече че изпълнява чужда заръка.Кому.Може би на Източните му приятели на Радев.Или на един бивш ректор кандидат за президент.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и за предизвикване на дебати се плаща от Кремъл.Важното е да има разделение в обществото,раздори и спорове.Учиндолският ги знае тези работи
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова предложение не трябва въобще да се коментира.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Царя е гол!Това ни казва Трифонов, и е прав. За всичките години "демокрация" не се получи появата на национално отговорен елит, обединен около обща стратегия за развитието на държавата и различаващ се само по методите на достигане на тези цели.За провеждането на поредния референдум съм. Дори и без преки очаквания да изпълнят волята на народа, нека сегашния елит е наясно за точното мнение на народа. Настоящия елит е изчерпан и вреден.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборни трикове. Без Велико народно събрание не може да се променя формата на управление на България.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Политолог" хахаха! Тоя досега нищо не е предвидил, само балалайка каквото е дочул на запоите на баща му с наемателите на хладилния завод от бесепе.
51
6
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Обикновен напън да се хареса на Повелителят на машинките на Мадуро...превратаджията Радев! Избори идват, селският инстинкт му подсказва, накъде да се наведе!
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този *** Трифонов от с. Учиндол трябва никога повече да не помирисва власт. Изключителнг нагъл тип. Никой не го иска, той се натиска..
49
8
 
18
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
СЛАВИ Е НАЙ-ГРОЗНИЯТ И НАЙ-ПРОСТИЯТ ЧОВЕК НА БЪЛГАРИЯ!!! ОТ НЕГО И ОТ РАДЕВ НИЩО НИКЪДЕ НЕ СТАВА!!! ДА СЕ МАХАТ ОТ БЪЛГАРИЯ. ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ!!!
48
4
 
18
 
! Отговори
Славуца преди 1 година
пак се изтропа, ще вдига шум до изборите и после с фъфлата и африкански в шоуто на утечката;)
47
9
 
14
 
! Отговори
до 54 ха ха преди 1 година
Абе иDиот какъв Сорос ти е лъснал мозъка, Радев и сегашният му кабинет работят за Русия, какъв такъв гLупак си се пръкнал да срамиш родителите си ?
46
4
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Защо продължава да се обръща внимание на един стаен паLячо, той щеше да чагърта ГЕРБ, изчагърта ПП съюзникът си, щеше да се бори с корупцията, гласува с корупцията ГЕРБ и ДПС, говори постоянно за демокрация и свобода, сега иска да се направи референдум за да се установи диктатура по путински ? Този чалгар добре ли е с главата си ?
45
13
 
9
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Чaлгарина очевидно е съветван от Америка за България. Всеки знае, че Радев слугува на Сopос, а тоя циpкаджия иска да го направи него или някоя друга пodлога едноличен изпълнител на сатанистите. Другата причина е за промяна на Конституцията и свикване на Велико народно събрание за да могат, чрез промяната да ни наложат медико-фашизъм и всякакви други фашизоидни мерки и рестрикции с цел ограбване и преход към Новия Ред.
44
6
 
25
 
! Отговори
Василев е зависим преди 1 година
Този Слави Василев е син на мултимилионера комунист Васил Василев, собственик на Хладилния завод в София. Закупил го е за без пари 1994 г. с помощта на червените куфарчета и БКП. Притежава и други апетитни имоти откраднатии по същата схема от българския народ. Василев е дал цял етаж от хладилния завод на телевизията на БСП.Води и пропагандно комунистическо предаване в същата телевизия. Синът му доскоро беше съветник на пРезидента на Решетников Румен Радев. Това са хора зависими от БСП и Русия. Те работят срещу българския народ, в личен интерес и за БСП.
43
6
 
19
 
! Отговори
Похотливец из Банкя преди 1 година
Сега всички ще започнат да обсъждат референдума на Слави, за да забравим за Газпром и Пътната карта на Турски поток!
42
2
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Сам ли си сложи плюсчето ?
41
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментарите и сригам до извода, че само лумп.ни са останали в тая страна, референдумът е най-пряката степен на демокрацията и няма нищо по-хубаво от това. Браво, Слвви! А от тоя народ все повече се отчайвам!